Bloomberg: Η «οσμή» εξουσίας αμβλύνει την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Όσο πλησιάζει την εξουσία, τόσο «αμβλύνει» τις θέσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά σε άρθρο του το αμερικανικό δίκτυο ειδήσεων Βloomberg, υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε πρώτα με τις θέσεις του για την οικονομία και τώρα αρχίζει να γίνεται και με τις θέσεις του για την εξωτερική πολιτική.

Το άρθρο, που έχει τίτλο «ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μασάζ στους στόχους για την εξωτερική πολιτική καθώς μυρίζεται εξουσία» παίρνει ως παράδειγμα  δύο από τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ: την καλλιέργεια στενότερων σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία αλλά και την Κίνα, καθώς και την ανοιχτή διατύπωση διαφωνιών και αντίθετων απόψεων ενάντια στην «νεοφιλελεύθερη ΕΕ» και στις «ιμπεριαλιστικές» ΗΠΑ.  Επίσης, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις θέσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παρουσιάσει μέσα στο 2013, είχε ταχθεί σαφώς ενάντια στην συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων σε ξένες αποστολές στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων αυτών που τίθενται υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ,  υπέρ της διάλυσης του οποίου είχε ταχθεί επανειλημμένως , όπως και υπέρ της απομάκρυνσης της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης από τη Σούδα στην Κρήτη.

Τώρα, όπως σημειώνει το Bloomberg, τα πράγματα έχουν αρχίσει να αλλάζουν στα της εξωτερικής πολιτικής, όπως και στα της οικονομίας, όπου από το σκίσιμο των μνημονίων και όλα τα συναφή,  τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα διαβεβαιώνουν ότι δεν θα προβούν σε μονομερείς κινήσεις και ότι θα λειτουργήσουν με σύνεση. Και κατά το Bloomberg, η σταδιακή υποχώρηση της ανησυχίας των αγορών αλλά και των επενδυτών φαίνεται στην σχετικά ανοδική πορεία που καταγράφει το χρηματιστήριο και στην πτωτική τάση που δείχνουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με το άρθρο, η πρώτη δοκιμασία για την εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της κυβέρνησης θα είναι η στάση που θα κρατήσει απέναντι στις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η ΕΕ κατά της Ρωσίας (μείωσης χρηματοδότησης ρωσικών κρατικών τραπεζών, απαγόρευση εξαγωγών εξοπλισμού για ενεργειακές έρευνες κλπ), οι οποίες θα επανεξεταστούν τον Ιούλιο, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα συνεχιστούν ή αν θα αρθούν. Η Ρωσία είναι κομβικής σημασίας εμπορικής εταίρος της Ελλάδας και βασικός υποδοχέας των κυμάτων των ρώσων τουριστών. Και οι δύο αυτές πτυχές των ελληνο-ρωσικών οικονομικών σχέσεων επλήγησαν βαριά από τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Μόσχας, τις οποίες ο  Κώστας Ήσυχος, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, είχε χαρακτηρίσει την 1η Σεπτεμβρίου σε σχετική ανακοίνωση,  «παράδειγμα της νεοαποικιακής βουλιμίας της ΕΕ», την οποία κατήγγειλε και για ανοχή απέναντι στους ναζί που συμμετέχουν και στηρίζουν την ουκρανική φιλοευρωπαϊκή νέα ηγεσία.

Το Bloomberg αναφέρει ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία στις 7 Ιανουαρίου 2015, ο κ. Ήσυχος, όσον αφορά στα ζητήματα αυτά, εμφανίστηκε πολύ πιο ήπιων τόνων λέγοντας ότι είναι πολύ νωρίς να πει κανείς αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρούσε σε άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και σε απόκλιση από την υπόλοιπη ΕΕ, και αρκέστηκε να επαναλάβει ότι η Ελλάδα  υπέστη επιπλέον πλήγμα από τις κυρώσεις αυτές, ενώ βρίσκεται σε βαθιά οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.

Ο Κώστας Ήσυχος χαμήλωσε, κατά τη διάρκεια της ίδιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, τους τόνους και απέναντι στο ΝΑΤΟ σημειώνοντας ότι ναι μεν «δεν έχει λόγο να υπάρχει, αλλά δεν είναι στις προτεραιότητας του ΣΥΡΙΖΑ σαν κυβέρνηση να εγείρει το ζήτημα για μια πιθανή έξοδο από το ΝΑΤΟ αυτήν τη στιγμή».  Συμπλήρωσε, δε, ότι ούτε το κλείσιμο της αμερικανικής βάσης στην Σούδα εντάσσεται «στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ».

Το Bloomberg επισημαίνει επίσης ότι ελαφρά «στροφή» έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και στο θέμα της μετανάστευσης, παρά το ότι αυτό έχει μετατραπεί σε ένα από τα βασικά σημεία τριβής με την ΝΔ στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας. Όπως τονίζεται, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σε υψηλούς τόνους, ν’ αντιπαρατίθεται για δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά και για συγκεκριμένες τοποθετήσεις σε επίπεδο προπαγανδιστικό, αλλά το στίγμα των προθέσεών του, όπως αποτυπώθηκε σε συνέντευξη του ευρωβουλευτή του Δ. Παπαδημούλη, είναι μάλλον «φιλικά διακείμενο» απέναντι στις γενικότερες κατευθύνσεις της ΕΕ.

Όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης,  μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα «προάγει μια ενιαία ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική με υποχρεώσεις και δικαιώματα» και θα αναζητήσει περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια για να διαχειριστεί τα «πορώδη» σύνορα της χώρας. Όσο δε για την τρομοκρατία η τοποθέτησή του ήταν ότι «θα συνδυάζει το δικαίωμα στην ασφάλεια με το δικαίωμα στην ελευθερία».

Το άρθρο εκφράζει την εκτίμηση ότι πιθανότατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιλέξει «δια των πραγμάτων» να κάνει πίσω σε αρκετά σημεία τα οποία πρόβαλλε ως βασικά στην εξωτερική της πολιτικής, καθώς, λόγω και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας, το ζήτημα της διαχείρισης του χρέους αναδεικνύεται σε μείζον θέμα και θα αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των προσπαθειών της. Αυτό βέβαια, καταλήγει το δημοσίευμα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφοροποιήσεις και να υπάρξουν σε ορισμένα ζητήματα πιθανότατα και ρήξεις καθώς, όπως εκτιμά ο Ίαν Κερνς, διευθυντής του European Leadership Network, η κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η ΕΕ οικονομικά, θέτει αντικειμενικώς ζήτημα και για την συνέχιση του σεβασμού μιας κοινής ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.

 

Bloombergάμβλυνσηεξωτερική πολιτικήΣΥΡΙΖΑ