Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, έφερε την υπόθεση της ρύπανσης από το ναυάγιο του Δεξαμενοπλοίου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ II», ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αίτημα που ήδη υπέβαλε το Υπουργείο, «ώστε να ενημερωθεί πλήρως ο ελληνικός λαός για την άμεση και πρωτοφανή κινητοποίηση των αρμόδιων Υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρύπανση. Η συνεδρίαση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα» όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:
Την ταχύτατη και αποτελεσματική επέμβαση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από το ναυάγιο του Δεξαμενοπλοίου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ II», σημείωσαν και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προσκλήθηκαν σε ειδική σύσκεψη, που συγκλήθηκε στο ΥΝΑΝΠ προς ενημέρωσή τους. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου κ.κ. Διονύσης Χαράλαμπος Καλαματιανός και Χρήστος Λαμπρίδης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, ο Β’ Υπαρχηγός Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Υποναύαρχος Λ.Σ. Παναγιώτης Παρασκευάς, ο Διευθυντής Κλάδου Ναυτιλιακής Πολιτικής Υποναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Καλογείτων, ο Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Αλέξανδρος Λαγουρός, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Κωνσταντίνος Λεοντάρας και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Στυλιανός Μαρκουλάκης.
Εκ μέρους των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, η Δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου, ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Δικτύων Πειραιά Αλέξανδρος Αργουδέλης και ο Αντιδήμαρχος Κερατσινίου Μιλτιάδης Θεοδότος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα η εκπρόσωπος από την Διεύθυνση Υγειονομικών Ελέγχων της Περιφέρειας κ. Πεφάνη, ο εκπρόσωπος της εταιρίας “Όμιλος Επιχειρήσεων Σπανόπουλος” Μιχάλης Σπανόπουλος, καθώς και η δικηγόρος της πλοιοκτήτριας εταιρείας «AGIA ZONI II Ναυτική Εταιρία» του δεξαμενόπλοιου “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ”, δικηγόρος Χριστίνα Σφαέλου.
Ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας Διονύσης Χαράλαμπος Καλαματιανός, σημείωσε ότι η κινητοποίηση του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ήταν άμεση και τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά το ναυάγιο περιπολούσαν ήδη στην περιοχή σκάφη του Λιμενικού Σώματος. «Αξιοποιήθηκαν αμέσως, όλα τα διαθέσιμα μέσα του Λιμενικού Σώματος» είπε ο κ. Καλαματιανός. Σημείωσε μάλιστα ότι χρειάστηκαν λιγότερο από 4 ώρες για να αναθέσει η πλοιοκτήτρια εταιρία στην “Όμιλος Επιχειρήσεων Σπανόπουλος”, την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και την απάντληση του φορτίου από το βυθισμένο πλοίο. Όπως σημείωσε, το περιστατικό το οποίο χαρακτηρίζεται ως μείζονος σημασίας, λόγω του μεγάλου φορτίου που είχε το πλοίο, σημειώθηκε νύχτα. «Με το πρώτο φως της ημέρας πέταξαν αεροσκάφη του Λιμενικού Σώματος για την εκτίμηση της ρύπανσης, ενώ την ίδια ώρα εντοπίστηκε και το βυθισμένο πλοίο. Τοποθετήθηκαν φράγματα και στη συνέχεια έπεσαν οι δύτες. Έτσι, δεν χάθηκε καθόλου χρόνος», τόνισε ο κ. Καλαματιανός.
Ο Γ.Γ. Ναυτιλίας δήλωσε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ζητήθηκε η συνδρομή της διεθνούς οργάνωσης EMSA, με τον ειδικό εξοπλισμό που έχει εγκαταστήσει σε πλοίο, το οποίο βρίσκεται στη χώρα μας. Το πλοίο αυτό, αμέσως μόλις ήταν διαθέσιμο, ξεκίνησε να συμμετέχει στις επιχειρήσεις απορρύπανσης της θάλασσας. Πρόκειται για ειδικό δεξαμενόπλοιο, ένα από τα 12 που έχει η EMSA σε όλο τον κόσμο, με ειδικούς βραχίονες απορρόφησης και ικανό να επιχειρεί και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο κ. Καλαματιανός σημείωσε ότι ο Υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος είναι σε υπηρεσιακό ταξίδι στο Λονδίνο, έδωσε εντολή, από την πρώτη στιγμή, για την άμεση κινητοποίηση όλων των επιχειρησιακών μέσων του Υπουργείου, και είναι πλήρως ενήμερος για όλες τις εξελίξεις γύρω από την επιχείρηση καθαρισμού, την οποία παρακολουθεί συνεχώς. «Η κυβέρνηση έχει περιβαλλοντικές ευαισθησίες και το αποδεικνύει στην πράξη με την άμεση και πλήρη κινητοποίηση όλων των θαλάσσιων, χερσαίων και εναέριων μέσων που είναι διαθέσιμα», δήλωσε ο κ. Καλαματιανός.
Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε γνωστό ότι τρία αντιρρυπαντικά σκάφη, τρία περιπολικά σκάφη και δύο αεροσκάφη του Λιμενικού επιχειρούν στην περιοχή. Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διαθέσει όλα του τα πλωτά φράγματα, ενώ ο αντιρρυπαντικός εξοπλισμός του Σώματος αναπτύχθηκε πλήρως, με το πρώτο φως της ημέρας, μετά το ναυάγιο.
Η εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας του δεξαμενοπλοίου, της «AGIA ZONI II Ναυτική Εταιρία», Χριστίνα Σφαέλου, δήλωσε ότι η απώλεια του πλοίου είναι τραγική και αναπάντεχη για την εταιρία, η οποία, ακόμα, όπως υποστήριξε, δεν γνωρίζει τις αιτίες του ναυαγίου. Σημείωσε ότι η πλοιοκτήτρια εταιρία θα κάνει ότι είναι δυνατό να γίνει και ήδη έχει ζητήσει πρόσθετες δυνάμεις από την εταιρία απορρύπανσης. Η ίδια επίσης σημείωσε την ταχύτητα με την οποία υπεγράφη η σύμβαση των πλοιοκτητών με τον Όμιλο Σπανόπουλου. Επίσης, η κ. Σφαέλου υποστήριξε ότι το πλοίο ήταν αξιόπλοο, ότι θα έκανε ένα δρομολόγιο ρουτίνας ανεφοδιάζοντας άλλα σκάφη, ότι όλα του τα πιστοποιητικά ήταν σε ισχύ και ότι είναι ασφαλισμένο για ζημίες έναντι τρίτων μέχρι του ποσού των 5 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο κ. Μιχάλης Σπανόπουλος, δήλωσε ότι στην περιοχή του ναυαγίου επιχειρούν 5 ιδιωτικά αντιρρυπαντικά σκάφη. Πάνω από το ναυάγιο υπάρχει γερανός και γύρω έχουν αναπτυχθεί τρεις σειρές πλωτών φραγμάτων. Είπε ότι το έργο που έχει αναλάβει η εταιρία του είναι πάρα πολύ μεγάλο και ήδη έχει αναθέσει υπεργολαβικά επιχειρήσεις σε έξι άλλες εταιρίες. Όπως είπε, το ναυαγισμένο δεξαμενόπλοιο πλέον έχει σφραγιστεί πλήρως και έχει «καθίσει» σε βάθος 30 μέτρων, ατόφιο, δεν έχει δηλαδή προκληθεί ρωγμή. Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της απάντλησης του φορτίου του. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 10 δύτες. Η διάρκειά της εκτιμάται σε περίπου 20 ημέρες. Ο χρόνος εξαρτάται ευθέως από τις καιρικές συνθήκες. Ο καιρός, όπως είπε, επηρεάζει και την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας.
Όπως έγινε γνωστό, επειδή το φορτίο ήταν βαρύ πετρέλαιο, η πετρελαιοκηλίδα μπορεί να κινείται και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και να εμφανίζεται ξαφνικά, όπως σημειώθηκε σήμερα, σε κάποιες από τις ακτές του Πειραιά.
Ο κ. Σπανόπουλος σημείωσε ότι δίνεται μια μεγάλη μάχη, αλλά ο συντονισμός εκ μέρους του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι πάρα πολύ καλός. Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το αποτέλεσμα όλων των επιχειρήσεων θα είναι θετικό. Δεσμεύτηκε απέναντι στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και την ηγεσία του Υπουργείου, ότι σε περίπου 20 ημέρες οι ακτές στη Σαλαμίνας θα είναι πιο καθαρές από ότι ήταν πριν από το ναυάγιο και επικαλέστηκε το προηγούμενο που έχει η εταιρία του από την επιτυχή απορρύπανση των ακτών της Μυκόνου. Όπως είπε, είναι υποχρέωση της εταιρίας να καθαριστούν οι ακτές και η εταιρία θα τις καθαρίσει.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ζήτησε οι επιχειρήσεις απορρύπανσης να συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια της νύχτας και να χρησιμοποιηθούν όλα τα φράγματα. Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης , ζήτησε να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον, να αποδοθούν ευθύνες και να αποζημιωθούν οι πληγείσες περιοχές και επιχειρήσεις.
Η Δήμαρχος Σαλαμίνος Ισιδώρα Νάννου, ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος για την άμεση κινητοποίηση και ζήτησε νυχτερινή φύλαξη της περιοχής. Ο Δήμαρχος Περάματος κ. Λαγουδάκης ζήτησε να τηρηθούν όλες οι νόμιμες και νομικές διαδικασίες και να επιβληθούν ποινές για όσα αδικήματα προκύψουν από την προανάκριση, την οποία διενεργεί η Εισαγγελία. Ο κ. Γαβρίλης ζήτησε να επιτραπεί αύριο στις αρμόδιες Υπηρεσίες Περιβάλλοντος και Υγιεινής της Περιφέρειας να κάνουν αυτοψία στις ακτές. Το Υπουργείο απάντησε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας μπορούν από σήμερα, να κάνουν αυτοψία στις ακτές. Οι κ.κ. Χατζηπέρος και Γαβρίλης έθεσαν ζήτημα απευθείας ενημέρωσής τους από το Υπουργείο και το αίτημά τους ικανοποιήθηκε. Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας έθεσε ζήτημα διαχείρισης των αποβλήτων που περισυλλέγονται.
Τέλος αναφέρθηκε ότι όταν ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις καθαρισμού των ακτών και της θάλασσας, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών θα κάνει τις προβλεπόμενες δειγματοληψίες και αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε θα συνυπογραφεί πρακτικό καλής παράδοσης των ακτών μεταξύ των ΟΤΑ, του Λιμεναρχείου Πειραιά και της εταιρίας που έχει αναλάβει την όλη επιχείρηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου, αύριο θα ενημερωθούν αρμοδίως οι βουλευτές της περιοχής. Στη σημερινή σύσκεψη προσήλθαν αυτοβούλως οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Α’ Πειραιά, Θοδωρής Δρίτσας, Κώστας Δουζίνας, Ελένη Σταματάκη και Β’ Πειραιά Νίνα Κασιμάτη.