Η εθνική στρατηγική για την Διοικητική Μεταρρύθμιση περιλαμβάνεται στον συνολικό σχεδιασμό για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Μουσείο Μπενάκη.
Πρόκειται για την Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Όπως είπε στην αρχή της ομιλίας του, οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν θα έχουν ορίζοντα τριετίας. Εξήγγειλε επίσης την πρόσληψη νέων πτυχιούχων στο Δημόσιο μέσω διαγωνισμών ΑΣΕΠ από τα μέσα στο 2018 και έπειτα, με την πρόσθετη παροχή κινήτρων για επαναπατρισμό.
Αφού έκανε ιστορική αναδρομή στις μεταρρυθμίσεις του Δημοσίου Τομέα από την εποχή της καθιέρωσης της μονιμότητας μέχρι τις ημέρες μας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν το κράτος «λάφυρο» με διορισμούς και στρατιές «συμβασιούχων». Παράλληλα δεν απέφυγε τις αιχμές κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Κάνοντας λόγο για «νέας κοπής νεοφιλελεύθερου λαϊκισμού» και για προσπάθεια «ενοχοποίησης της δημόσιας διοίκησης», ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «επί Υπουργίας του σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάθαμε ότι μεταρρύθμιση δεν σημαίνει αξιοκρατία, αλλά σημαίνει απολύσεις. Επίσης μάθαμε ότι αναδιοργάνωση και κινητικότητα, σημαίνει κατάργηση ζωτικών υπηρεσιών και βίαιες μετακινήσεις. Ότι αριστεία σημαίνει ανάθεση των θέσεων ευθύνης στους αρεστούς του Υπουργού. Και ότι, αντίθετα με κάθε επιστημονική άποψη, η αξιολόγηση δεν αποσκοπεί στη βελτίωση των δομών και του προσωπικού. Αλλά αποβλέπει στις απολύσεις και στον εκφοβισμό των δημοσίων λειτουργών».
Τόνισε επίσης πως παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ που ξοδεύτηκαν για την τεχνολογική αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δημοσίου, το ελληνικό κράτος παραμένει ψηφιακά αναλφάβητο. «Πού πήγαν αυτά τα λεφτά;», διερωτήθηκε.
Ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια σημείωσε πως η εθνική στρατηγική για τη διοικητική μεταρρύθμιση έχει ορίζοντα τριετίας, ενώ στάθηκε στους βασικούς της άξονες:
Η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
Το νέο αντικειμενικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων στη δημόσια διοίκηση,
η σύσταση του μητρώου επιτελικών στελεχών,
το ενιαίο σύστημα κινητικότητας,
Υπογράμμισε σε αυτό το πλαίσιο, πως οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν σε ένα ευρύ φάσμα των λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης «στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας της διοικητικής δράσης, αλλά και στη κατεύθυνση της ποιοτικής εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων».
Τα βασικά σημεία της διοικητικής μεταρρύθμισης
Ο κύριος Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα σε τρία βασικά σημεία των αλλαγών που προωθούνται. Υπογράμμισε πως για πρώτη φορά, «υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιοργάνωση των διοικητικών δομών και ταυτόχρονα την βελτίωση, απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία νέων σύγχρονων οργανισμών των φορέων του Δημοσίου. Στοχεύει επίσης στην απλοποίηση και ψηφιοποίηση βασικών διοικητικών διαδικασιών. Και την δημιουργία μητρώου διαδικασιών σε κάθε δημόσιο φορέα. Ακόμα, το σχέδιο αυτό στοχεύει στην απλοποίηση των συναλλαγών των πολιτών με το δημόσιο. Με απώτερο στόχο: Το 2020 να οδηγηθούμε στο Ψηφιακό Δημόσιο. Όλες οι βασικές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο να ολοκληρώνονται, μέσω του υπολογιστή μας ή του κινητού μας, με το πάτημα ενός κουμπιού».
Υπογράμμισε επίσης, πως αντίστοιχα βήματα έχουν γίνει και για την απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων. «Ήδη περισσότερες από 11.000 επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από το νέο σύστημα αδειοδότησης. Τους προσεχείς μήνες η Ελλάδα θα καταστεί μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως, όπου η σύσταση επιχειρήσεων θα καταστεί μία πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία» είπε.
Αναφορά έκανε στο σχέδιο για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, που περιλαμβάνει την αξιολόγηση, την επιλογή προϊσταμένων, όπως επίσης και τον προγραμματισμό προσλήψεων για το εγγύς μέλλον. «Το σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις διαρκούς επιμόρφωσης, με έμφαση στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Ιδιαίτερη έμφαση αξίζει να δοθεί στη θεσμική συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, για την παροχή κινήτρων σε υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για την απόκτηση πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών στο αντικείμενο της δημόσιας διοίκησης» είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:
«Περιλαμβάνει, την εφαρμογή του νέου συστήματος στοχοθεσίας και αξιολόγησης του ανθρώπινου δυναμικού. Την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάρτισης περιγραμμάτων θέσεων εργασίας. Και την εφαρμογή των νέων συστημάτων κινητικότητας και επιλογής προϊσταμένων».
Επίσης ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα εφαρμοστεί ένας μακροχρόνιος προγραμματισμός των προσλήψεων, στη βάση των πραγματικών αναγκών της διοίκησης. «Οι προσλήψεις πλέον δεν θα γίνονται αυθαίρετα και απρογραμμάτιστα. Για πρώτη φορά, αναπτύσσεται ένας μηχανισμός ανάλυσης και αποτύπωσης των αναγκών του δημόσιου τομέα σε προσλήψεις, μέσα από την αξιοποίηση των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας και την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του κλαδολογίου των δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος, είναι ο έγκαιρος προγραμματισμός των προσλήψεων, με προτεραιότητα που θα αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες της διοίκησης».
Ο πρωθυπουργός, εξήγγειλε επίσης πως «από τα μέσα του 2018 θα προχωρήσουμε σε διαγωνισμούς μέσω ΑΣΕΠ για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων. Και για να γίνουν ελκυστικές οι εξετάσεις σε επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό, εξετάζουμε τη θέσπιση πρόσθετων κινήτρων που θα διευκολύνουν τον επαναπατρισμό και την εγκατάσταση των ατόμων αυτών στην Ελλάδα».
Τέλος ο κ. Τσίπρας στάθηκε στο έργο για την «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας». Όπως υποστήριξε, πρόκειται για «ένα εργαλείο που θα εξασφαλίζει τον ενιαίο τρόπο νομοθέτησης, καθώς και κωδικοποίησης της υφιστάμενης και την μελλοντικής νομοθεσίας, στην βάση καθορισμένων προτύπων και διαδικασιών που μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν, με αποτέλεσμα την αναποτελεσματικότητα και το βραχυκύκλωμα της δημόσιας διοίκησης».
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι σε αντίθεση με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη, «η δική μας αντίληψη είναι ότι το κράτος πρέπει να είναι τόσο μικρό και τόσο μεγάλο, όσο χρειάζεται για να προστατεύει τους αδύναμους έναντι των ισχυρών. Και να δίνει ευκαιρίες στους μικρούς να αναπτυχθούν και να συνεισφέρουν στη γενική ανάπτυξη. Ένα κράτος ικανό να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον. Να αποτρέπει τις ανίερες και παράνομες συμμαχίες που δημιουργούν τραστ. Να επιβάλλει καθαρούς κανόνες ανταγωνισμού στην αγορά. Να διασφαλίζει ότι το παιχνίδι θα είναι καθαρό και ίδιο για όλους».