Γαβρόγλου: Ακαδημαϊκοί κανόνες στα μεταπτυχιακά- Σύντομα τέλος στις Πανελλαδικές

Αποφασισμένος να «μην κάνει πίσω ούτε ένα εκατοστό» στην προσπάθεια καθιέρωσης ακαδημαϊκών κανόνων στο τοπίο που απορρυθμίστηκε στα πανεπιστήμια, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Επανέλαβε επίσης ότι η διαδικασία των πανελληνίων, ως έχει, σύντομα θα αποτελεί παρελθόν, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Συγκεκριμένα για τις πανελλαδικές ανέφερε ότι «ο σημερινός τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια σύντομα θα είναι παρελθόν”. Συνέχισε σημειώνοντας ότι «η αιχμή των παρεμβάσεών μας αφορούν το Λύκειο. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα είμαστε κοινωνία με ακυρωμένο το Λύκειο. Με Λύκειο που η λειτουργία του θα επιτελείται από θεσμούς ξένους με την δημόσια εκπαίδευση. Αυτό θα καθοριστεί και από τις διαδικασίες εισαγωγής στα πανεπιστήμια που σήμερα βασίζονται σε παπαγαλία και που αιχμαλωτίζουν τους νέους. Ο σημερινός τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια σύντομα θα είναι παρελθόν».

Ακαδημαϊκοί κανόνες στα μεταπτυχιακά

«Η προσπάθειά μας, η επιμονή από την οποία δεν θα κάνουμε πίσω ούτε ένα εκατοστό είναι να καθιερώσουμε ακαδημαϊκούς κανόνες στο τοπίο που απορρυθμίστηκε με έναν καταστροφικό τρόπο για τα πανεπιστήμια. Θα ξαναμπεί μια τάξη με βάση τους ακαδημαϊκούς κανόνες» ανέφερε ο υπουργός για να προσθέσει σκωπτικά απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: «Νομίζω ότι όταν ακούτε για ακαδημαϊκούς κανόνες κάτι παθαίνετε».

Αναφερόμενος ειδικότερα στα μεταπτυχιακά προγράμματα, σημείωσε ότι σε ποσοστό 85% «είναι άψογα», αλλά το υπόλοιπο 15% δυσφημίζει το πανεπιστήμιο.

«Η καθιέρωση ακαδημαϊκών κανόνων για να επανανοηματοδοτήσουμε το δημόσιο σχολείο απειλεί όσους πανεπιστημιακούς που θεωρούν ότι τα ιδρύματά μας πρέπει να είναι πηγή δικού τους πλουτισμού. Η καθιέρωση κανόνων απειλεί όσους θέλουν να αυθαιρετούν» σημείωσε και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «αυθαιρεσιών» το γεγονός ότι «με το ισχύον σύστημα, καθηγητές μπορούν να διπλασιάζουν τους μηνιαίους μισθούς τους με επιμίσθια για διδασκαλία μεταπτυχιακών.  Αυτό γίνεται περίπου από το 15% των καθηγητών. Εμείς λέμε το επιμίσθιο να μην υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων αμοιβών. Όμως, αντιδρούν μερικοί λέγοντας ότι είναι χαμηλοί οι μισθοί τους. Λες και σε άλλες χώρες δεν είναι χαμηλοί οι μισθοί των καθηγητών».

«Αυτές τις αυθαιρεσίες θέλετε να καλύψετε» διερωτήθηκε, ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ελέγχου της πανεπιστημιακής λειτουργίας από τον ίδιο, σημείωσε ότι «το αυτοδιοίκητο δεν λέει πουθενά ότι ο υπουργός δεν εποπτεύει».

«Θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί αλλιώς καλύπτετε αυτούς που αυθαιρετούν. Και αυθαιρετούν εκείνοι οι οποίοι με τον τρόπο που υπολογίζουν τα δίδακτρα αφήνουν έξω τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες» σημείωσε για να προσθέσει: «Τα πανεπιστήμιά μας, όσο δύσκολο κι αν σας είναι, παραμένουν δημόσια. Και τα τέλη φοίτησης θα είναι σύμφωνα με το κόστος και όχι με τη ζήτηση. Είναι μια βαθιά διαφορά ανάμεσά μας, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητή».

«Άρα, ακαδημαϊκοί κανόνες, ποιότητα, υπέρ των οικονομικά αδύναμων, εκείνων που έχουν τα ακαδημαϊκά κριτήρια να εγγραφούν στα μεταπτυχιακά. Θα σας παρακαλούσα λοιπόν να μην ταλαιπωρηθούμε άλλο με αυτόν το δικονομίστικο τρόπο διότι, ουσιαστικά, πάτε με αυτούς τους τρόπους να καλύψετε αυτούς που υπονομεύουν ένα από τα καλύτερα στοιχεία των πανεπιστημίων μας σήμερα που είναι τα μεταπτυχιακά» τόνισε ακόμη.

Το άλλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας ήταν αυτό της αξιολόγησης. «Μιλήσατε για την αξιολόγηση. Εμείς τι κάνουμε; Πρώτον, η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) θα αξιολογεί και δεύτερον, βάζουμε και μια δεύτερη διαδικασία αξιολόγησης. Ποιο είναι το πρόβλημα; Εμείς τι κάνουμε; Βάζουμε πολλά φίλτρα» ανέφερε.

Οξείς τόνοι από την αντιπολίτευση

Νωρίτερα, οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης κινήθηκαν – όπως αναμενόταν – σε οξείς τόνους.

Εκ μέρους του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, η βουλευτής Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι η ζημιά που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην Παιδεία είναι τεράστια αφού, όπως είπε, υποβάθμισε το ολοήμερο και το ψηφιακό σχολείο, κατάργησε την αξιολόγηση, απορύθμισε την επαγγελματική εκπαίδευση και απαξίωσε την αρχαία ελληνική γραμματεία. «Το νομοσχέδιο – πρόσθεσε – είναι σε μεγάλο βαθμό ακοστολόγητο, ενώ το χαρακτηρίζουν η οπισθοδρόμηση, η εσωστρέφεια, η συντήρηση και η υπερρύθμιση».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η εκπρόσωπος της ΝΔ στο άσυλο, θέτοντας στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου μια σειρά από ερωτήματα: «Μπορεί να γνωρίζει, κύριε υπουργέ, ένας πρύτανης τις λεπτές νομικές αποχρώσεις ανάμεσα στο κακούργημα και το πλημμέλημα; Τι θα κάνει; Θα πρέπει να συγκαλεί το πρυτανικό συμβούλιο. Η επαναφορά του ασύλου έχει ένα και μόνο σκοπό. Να απενεργοποιήσει τον μηχανισμό. Άλλο όμως είναι το άσυλο ιδεών και άλλο το άσυλο εγκληματιών» πρόσθεσε.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντινόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσχηματικό διάλογο στα θέματα παιδείας και υποστήριξε πως το νομοσχέδιο κρύβει «δυσάρεστες εκπλήξεις» για διδάσκοντες και φοιτητές  από τη στιγμή που αναιρούνται βασικές τομές και μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί στη Βουλή με ευρεία συναίνεση.
Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος ανέπτυξε την ένσταση αντισυνταγματικότητας για τις διατάξεις που αναιρούν το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ.
Για «νομοσχέδιο stealth» μίλησε ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς (Ποτάμι), υποστηρίζοντας ότι θα περάσει την 1η Αυγούστου γρήγορα και αθόρυβα για να μην το πιάσουν τα ραντάρ.

Αναφερόμενος στο θέμα του ασύλου, απέδωσε στην Κυβέρνηση ότι κλείνει το μάτι σε συγκεκριμένα ακροατήρια που έχουν διαβεί τον Ρουβίκωνα της νομιμότητας. Μάλιστα μετά και την πρόσφατη διάλεξη του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλου, ο κ. Μαυρωτάς αναρωτήθηκε: «Δεν ξέρει ή κάνει πως δεν ξέρει την κατάσταση στα Πανεπιστήμια;», «Αγνοεί» όπως είπε, ότι «τα προβλήματα δημιουργούνται από εξωπανεπιστημιακούς;».

Για το θέμα των μεταπτυχιακών αναφέρθηκε με στοιχεία για τα ποια έχουν δίδακτρα, διέκρινε ότι υπάρχουν κάποια πιο ερευνητικά, αλλά και κάποια πιο επαγγελματικά μεταπτυχιακά, επαναλαμβάνοντας ότι μαζί με τα ξερά δεν πρέπει να καίγονται και τα χλωρά. Τόνισε τη διατήρηση του ρόλου της ΑΔΙΠ στην αξιολόγηση των μεταπτυχιακών ενώ πρότεινε η συμμετοχή των διδασκόντων στα μεταπτυχιακά με δίδακτρα να γίνεται στην υπερωριακή τους απασχόληση. Λογικές όπως είπε, «Στις δύο πίτσες, η μία δώρο!» είναι τουλάχιστον αστείες, όταν ζητείται από κάποιον εάν διδάσκει σε μεταπτυχιακό με δίδακτρα, να συμμετέχει και σε ένα χωρίς δίδακτρα. Υπεραμύνθηκε των υποτροφιών στα μεταπτυχιακά για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και καταθέσεις, ενώ πρότεινε να υπάρχει ένα συνολικό πλαφόν σε κάθε μεταπτυχιακό για τις αμοιβές των καθηγητών.

Για το ζήτημα το αν πρέπει οι καθηγητές να αμείβονται επιπλέον στα μεταπτυχιακά, ο βουλευτής του Ποταμιού αφού το θεώρησε όλο αυτό από μεριάς του ΣΥΡΙΖΑ υποκριτικό, αναρωτήθηκε αν θεωρούν ότι δεν πρέπει ούτε οι βουλευτές να αμείβονται εξτρά για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές της Βουλής. Έκρινε ότι τέτοιες απόψεις είναι λαϊκίστικες και πως όποιος δουλεύει και προσφέρει, πρέπει να αξιολογείται και να αμείβεται ανάλογα.

ΓαβρόγλουΛύκειομεταπτυχιακά