Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου -Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη, με Νετανιάχου και Αναστασιάδη

Σημαντικό βήμα προς τη διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου -Ισραήλ είναι σίγουρα η 3η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής των τριών χωρών που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη σήμερα.

Συμμετέχουν σε αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Ισραηλινός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κι οι συζητήσεις θα εστιαστούν στη συνεργασία σε θέματα ενέργειας, οικονομίας, περιβάλλοντος, ψηφιακής τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών, διαστημικής τεχνολογίας, έρευνας, επιστήμης, καινοτομίας και διασποράς.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων για την ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών αναμφίβολα θα είναι και ο αγωγός φυσικού αερίου East Med και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Ελλάδας μέσω Κύπρου .

Πριν από την Τριμερή Σύνοδο, θα πραγματοποιηθεί η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ με διμερή συνάντηση Τσίπρα-Νετανιάχου, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση Αναστασιάδη-Νετανιάχου.

Την ελληνική αντιπροσωπεία αποτελούν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, Παιδείας, Κώστας Φωτάκης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, Τέρενς Κουίκ και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργο Τσίπρας.

Εκτακτα μέτρα με αυξημένες περιπολίες αστυνομικών και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχει λάβει η ΕΛ.ΑΣ. ενόψει της τριμερούς συνάντησης, στη Θεσσαλονίκη.

Εξαιτίας της Συνόδου θα έχουμε και σχετικές κινητοποιήσεις: για έχει προγραμματιστεί, στις 7 το βράδυ, κινητοποίηση από οργανώσεις και ομάδες της πόλης, διαμαρτυρόμενες για την πολιτική του Ισραήλ.

Στην πλατεία Αγίας Σοφίας είναι η προγραμματισμένη συγκέντρωση της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) μαζί με μέλη της παλαιστινιακής παροικίας της πόλης, ενώ στο ‘Αγαλμα του Βενιζέλου υπάρχει δεύτερη συγκέντρωση από μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αντιεξουσιαστικές ομάδες.

Aλέξης ΤσίπραςΝετανιάχουΣύνοδος Κορυφής