Με άλλο μάτι βλέπει σήμερα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τα μέτρα και τα αντίμετρα της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών.
Σε συνέντευξή του το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ δήλωσε: ««το ύψος των μέτρων ισορροπούνται σε μεγάλο βαθμό με το ύψος των αντίμετρων», ενώ μέχρι χθες ισχυριζόταν ότι μέτρα και αντίμετρα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα.
«Η κυβέρνησή μας θα είναι αυτή που θα εφαρμόσει τη συνταγή των αντίμετρων» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι: «Κανένας κόφτης δεν πρόκειται να εφαρμοστεί…. οι στόχοι θα πιαστούν και θα έχουμε και ένα μικρό μαξιλάρι».
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε επίσης ότι: «Το ΔΝΤ ζητούσε τη νομοθέτηση 4,5 δισ. επιπλέον μέτρων, πήραμε 4 δισ. μέτρα με το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό και την ίδια στιγμή ακριβώς το ίδιο ποσό αντιμέτρων. Από την πορεία της ελληνικής οικονομίας προκύπτει ότι θα υπάρξει και ένας επιπλέον δημοσιονομικός χώρος περίπου 660 εκατ. μέσα στο 2019. Για το 2020 προκύπτει από τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών ότι θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος 1,5 δισ. πέραν των αντιμέτρων που θα νομοθετηθούν σήμερα, ενώ για το 2021 θα είναι 3,5 δισ. ευρώ ο αντίστοιχος δημοσιονομικός χώρος»
Επίσης τόνισε ότι: «Το βασικό σενάριο πάνω στο οποίο δουλεύουν οι πάντες, είναι να υπάρξει στις 22 Μαΐου μια συμφωνία συνολική και με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά και με την έγκριση της τεχνικής συμφωνίας». Είπε ακόμη ότι είμαστε στην τελική ευθεία και η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι ότι θα υπάρχει τελικά συμφωνία, είτε στις 22 Μαΐου είτε λίγες μέρες μετά, και σε ερώτηση αν δεν επιτευχθεί η συμφωνία την προσεχή Δευτέρα, απάντησε ότι ίσως περάσουν κάποιες μέρες ακόμα προκειμένου να γεφυρωθούν κάποιες τελευταίες διαφορές.
Προανήγγειλε μάλιστα επιπλέον χαλάρωση των capital controls των τραπεζών το επόμενο διάστημα.
Σε ερώτηση γιατί στη Γερμανία υπάρχει ένα πιο συγκρατημένο κλίμα, σχετικά με τις προσδοκίες από το Eurogroup στις 22 Μαΐου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι είναι λογικό αυτό και εξήγησε: «Είναι λογικό γιατί, ξέρετε, αυτή τη στιγμή η Γερμανία και το ΔΝΤ βρίσκονται στην τελική ευθεία μιας πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης, η οποία γίνεται μεταξύ τους. Έχουμε πει και στο παρελθόν ότι οι διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ δεν είναι για το θεαθήναι, είναι πραγματικές και υπάρχει εκεί μια σκληρή διαπραγμάτευση. Νομίζω ότι είναι λογικό το ότι οι Γερμανοί προσπαθούν να κάνουν και μια διαχείριση προσδοκιών σε σχέση με το Eurogroup της Δευτέρας».
Τέλος, ήταν απόλυτος στο ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποσύρει τη δέσμευση ότι εφόσον δεν μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και εφόσον δεν έχουμε τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων, δεν υπάρχει και κανένας λόγος να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Διότι, όπως υπογράμμισε, «αυτά τα μέτρα δεν τα ζητούσαν οι Ευρωπαίοι, το ΔΝΤ τα ζητούσε».