Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κίνας, ο οποίος και χαρακτήρισε τη χώρα μας «Στρατηγικό εταίρο».
Ο Σι Τζινπίνγκ επεσήμανε ότι η συνεργασία των δύο χωρών ενισχύθηκε χάρη στον κ. Τσίπρα και τον κάλεσε να επισκέπτεται συχνότερα την Κίνα. Προσέφερε μάλιστα ισχυρή υποστήριξη στον πρωθυπουργό τονίζοντας πως οι δύο χώρες θα πρέπει να επεκτείνουν τη συνεργασία στις υποδομές, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι οι συμφωνίες συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας στην ενέργεια, τις υποδομές και τις τηλεπικοινωνίες που υπογράφτηκαν στο Πεκίνο, θα αρχίσουν να “τρέχουν” άμεσα, κι επιπλέον πρότεινε διεύρυνση της συνεργασίας στον πολιτισμό, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, την αγροτική και βιομηχανική παραγωγή.
Και οι δύο συμφώνησαν ότι ο Πειραιάς πρέπει να γίνει το μεγαλύτερο, το ισχυρότερο, το σημαντικότερο λιμάνι της Μεσογείου, ενώ συμφώνησαν αμφότεροι πως και το Σουφλί του Έβρου είναι ένα απ’ τα δύο συμβολικά σημεία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας. Συγκεκριμένα είπε ο Αλέξης Τσίπρας: «Έχει τεράστια σημασία να αναδείξουμε τον ρόλο της πόλης του Πειραιά, ως βασικό κόμβο του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού κι έναν από τους πιο κρίσιμους σταθμούς του παγκόσμιου εμπορίου».
Και εξήγησε ότι το Σουφλί, ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος στο οποίο πάτησαν, πριν από αιώνες, οι δύο μοναχοί οι οποίοι περπάτησαν στον Δρόμο του Μεταξιού κι έφεραν στην Ευρώπη τους πρώτους σπόρους κρυμμένους στα μπαστούνια τους.
Τσίπρας και Σι Τζινπίνγκ αναφέρθηκαν και στον τουρισμό, στην πρώτη απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας – Πεκίνου που θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, που θα δώσει επιπλέον ώθηση στην προσέλευση Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα.
Ο Κινέζος πρόεδρος επεσήμανε ότι:« Η Κίνα επιδιώκει την εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου και επιζητά αύξηση εισαγωγών από την Ελλάδα και ιδιαίτερα αγροτικών προϊόντων και τροφίμων υψηλής ποιότητας.»
Μίλησε όμως και για την ανάκαμψη που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και στάθηκε στη θετική πορεία που διαγράφεται μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, ο κ. Τσίπρας πρότεινε ακόμη:
-Να δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο κινεζικού πολιτισμού στην Ελλάδα και αντίστοιχα ένα πάρκο ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα.
-Να υλοποιηθεί πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών.
Και τέλος, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, αφού και το 2017 είναι έτος πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας.
Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ