Η πρόταση των δανειστών, η στρατηγική του Μαξίμου και η εσωκομματική αντιπολίτευση

Την αποφασιστικότητά της Ελλάδας να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση έδειξε η «απειλή» του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα, αν δεν προκύψουν απτά αποτελέσματα στο αυριανό Eurogroup. Με αυτόν τον τρόπο, ο Πρωθυπουργός θέλει να δείξει πως υπεύθυνοι για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων είναι οι θεσμοί και όχι η ελληνική κυβέρνηση. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως αυτή η κίνηση του Πρωθυπουργού είναι ένας μοχλός πίεσης, ώστε να υπάρξουν εξελίξεις αύριο στη Μάλτα.

Στο Μαξίμου θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει χτίσει τις απαραίτητες συμμαχίες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ώστε να επιτύχει την επίσπευση των διαπραγματεύσεων. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση θεωρεί πως οι ηγέτες της Ευρώπης θα πιέσουν τους δανειστές για να κλείσει μέσα στον Απρίλιο η β’ αξιολόγηση. Πάντως, ακόμα και χτες, κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν πως «οι Βρυξέλλες θα είναι η ύστατη λύση», ελπίζοντας στη θετική έκβαση του Eurogroup.

H πρόταση που έχει στα χέρια της η ελληνική πλευρά προβλέπει την επιβολή μέτρων 2% του ΑΕΠ σε δύο χρονιές. Το 1% του ΑΕΠ το 2019 από περικοπή συντάξεων και 1% του ΑΕΠ το 2020 από την μείωση του αφορολόγητου.. Η κυβέρνηση βέβαια, θα προτιμούσε το αντίθετο. Δηλαδή η περικοπή του αφορολόγητου να εφαρμοστεί το 2019 και οι περικοπές στην συντάξεις το 2020, πάντα με την ταυτόχρονη εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ ή της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Φυσικά, γίνονται ακόμη διαπραγματεύσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά. Πολλά στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν εδώ και καιρό, πως ο πολιτικός χρόνος μέχρι τότε είναι πάρα πολύ πυκνός. Σε συνδυασμό με τις γερμανικές εκλογές, την αποδυνάμωση του Σόιμπλε και την αλλαγή του κλίματος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πολλοί είναι αυτοί που αφήνουν το παράθυρο της επαναδιαπραγμάτευσης ανοιχτό. Με απλά λόγια, πιστεύουν πως όσα συμφωνηθούν τώρα, θα επαναδιαπραγματευτούν στο μέλλον με πιο ευνοϊκές συνθήκες.

Όσον αφορά το αυριανό Eurogroup, όλοι αναμένουν κάτι περισσότερο από την απλή επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. «Θέλουμε κάτι οριστικό για να τελειώνει η αβεβαιότητα» δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, με τον Πιερ Μοσκοβισί να δηλώνει -μέσω twitter- πως η Κομισιόν θα πιέσει προς την επίτευξη συμφωνίας.

Η χθεσινή προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές ματαιώθηκε λόγω ΔΝΤ, αλλά θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι αύριο το πρωί. Αν η κυβέρνηση πει το ναι στην παραπάνω πρόταση, θα έχει σχηματιστεί το βασικό περίγραμμα της τεχνικής συμφωνίας και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η κουβέντα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που επιθυμεί διακαώς και το ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση, το βλέμμα του Μαξίμου είναι στραμμένο και στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς το πακέτο θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο. Οι αντιδράσεις στην Κουμουνδούρου είναι αναμενόμενες, όμως μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα χλιαρές. Όλες οι εξελίξεις θα συζητηθούν στην Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής, όπου θα έχουμε ένα πρώτο δείγμα της στάσης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Πάντως, πολλοί είναι οι βουλευτές που δηλώνουν πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι πιο συμπαγής από ποτέ…

(Aigaio365.gr)

Aλέξης ΤσίπραςEurogroup