Τσίπρας: Να γίνει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής-Παίζονται παιχνίδια σε βάρος των Ελλήνων

Την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ στην Αθήνα και τη συνάντησή του με την Έλληνα Πρωθυπουργό επιχειρεί να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση, επιδιώκοντας ξεμπλοκάρει την διαπραγμάτευση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με διαπραγματευτική “σημαία” του την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2015 και 2016, που, όπως τόνισε, “έγιναν πραγματικότητα παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις”, ζήτησε από τον κ. Τούσκ την δημιουργία ενός μηχανισμού “συνεννόησης” της ΕΕ και του ΔΝΤ, έτσι ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα ικανή να ενοποιήσει τα αιτήματα των δανειστών και να τα εντάξει σ’ ένα “σώμα”.

Πρώτα όμως κατέστησε σαφές ότι:“Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για πολύ ακόμα παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού και της προοπτικής της Ευρώπης”, ζητώντας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συγκαλέσει τη Σύνοδο των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ, αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς στη συνεδρίαση του Eurogroup της Παρασκευής.

Ο κ. Τσίπρας παράλληλα, προσπαθεί να εκμεταλλεύεται την διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, ως προς τον καθορισμό του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου λένε από το μεσημέρι της Τετάρτης ότι πρέπει «να υπάρξει ένας μηχανισμός ο οποίος θα ενοποιεί τις προβλέψεις, ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019». 

Η Κυβέρνηση στην προσπάθεια της να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση, προβάλλει την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του ελληνικού προγράμματος για το 2016, προεξοφλώντας επίσης την επίτευξη των στόχων και για το 2017-2018.

«Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις ως συνήθως του ΔΝΤ και παρά την αβεβαιότητα που το ίδιο προκάλεσε στη διαπραγμάτευση με τις παράλογες απαιτήσεις του, το 2016 κλείνει με ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα», δηλαδή με πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω του 3%, επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας στο πλαίσιο των δηλώσεών του.

Επιπρόσθετα, η ελληνική πλευρά καταβάλλει προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών για την ημερομηνία που θα τεθούν σε ισχύ οι συμφωνημένες περικοπές στις συντάξεις.

Η Ελλάδα επιμένει ότι οι περικοπές δεν πρέπει να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2019 (αντί του 2020, όπως θεωρεί ως καλύτερη λύση), όπως απαιτεί το ΔΝΤ.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να “φωτογραφήσει” τους υπαίτιους της καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ενοχοποιώντας το ΔΝΤ, ενώ επέμεινε στην άποψη ότι το Ταμείο δεν τηρεί την συμφωνία του Φεβρουαρίου, εξηγώντας ότι αυτό είναι και το κυρίως ζήτημα.

 

Aλέξης ΤσίπραςΕΛΛΑΔΑεπίσκεψηΝτόναλντ Τουσκ