Guardian: Ελληνοτουρκικός "πόλεμος" δηλώσεων και φόβοι για "ατύχημα" στο Αιγαίο

Το θερμόμετρο στο Αιγαίο έχει ανέβει στα ύψη εκτιμά ο Guardian σε ρεπορτάζ του για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο ρεπορτάζ παρουσιάζονται οι δηλώσεις Ερντογάν μέσα στο Σαββατοκύριακο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στη χώρα του για την ένταξη στην Ε.Ε., καθώς επίσης οι δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου αλλά και η υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών, που η βρετανική εφημερίδα εκτιμά ότι αύξησε την ήδη υπάρχουσα ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Ο δημοσιογράφος του Guardian επισημαίνει ότι αυξάνονται οι φόβοι για ένταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για ενδεχόμενη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και τις αναφορές του Έλληνα υπουργού Άμυνας ότι η χώρα είναι έτοιμη για οποιαδήποτε πρόκληση.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Σαββατοκύριακο, στις οποίες σημείωσε πως «ό,τι κι αν αποφασίσει το έθνος μας, εμείς θα υπακούσουμε. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η υπομονή μας σε ό,τι αφορά τη στάση και τη συμπεριφορά που έχουν επιδείξει ευρωπαϊκές χώρες, έχει τα όριά της».

Η διαμάχη εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα, γράφει, όταν ο Τούρκος ηγέτης ανέφερε ότι θα συνεχίζει να αποκαλεί τους ευρωπαίους πολιτικούς «ναζί», εάν εκείνοι συνεχίσουν να τον χαρακτηρίζουν «δικτάτορα», δηλώσεις, που, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, έγιναν λίγες ώρες μετά το σχόλιο του Πάνου Καμμένου κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν, εάν απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

«Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε κάθε είδους πρόκληση», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, τονίζει το δημοσίευμα, όπως αναμεταδίδει το ethnos.gr, και πρόσθεσε: «Είμαστε έτοιμοι, γιατί έτσι υπερασπιζόμαστε την ειρήνη».

Αν και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, οι δύο γείτονες συγκρούστηκαν για το ζήτημα της Κύπρου το 1974 και για το περιστατικό στα Ίμια το 1996, υπενθυμίζει η εφημερίδα, που επικαλείται επίσης δηλώσεις του Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος εξέφρασε τον φόβο για «θερμό επεισόδιο» από την πλευρά της Τουρκίας με αφορμή το επερχόμενο δημοψήφισμα.

Ο Guardian αναφέρεται, επίσης, στην ένταση που προκάλεσε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η περίπτωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτών και η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για τη μη έκδοσή τους, στις καθημερινές «αερομαχίες» και στις «ναυτικές εισβολές των τουρκικών ερευνητικών πλοιαρίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα».

Σημειώνει, δε, ότι η ασταθής συμφωνία που έχει υπογράψει η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το προσφυγικό έχει εντείνει την πίεση.

«Η ανησυχία της ελληνικής πλευράς δεν έγκειται τόσο για ένα εκ προθέσεως περιστατικό, αλλά για ένα ατύχημα που θα βγάλει την κατάσταση εκτός ελέγχου», δήλωσε στον Guardian ο καθηγητής Θάνος Ντόκος, από το ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος επισήμανε στην εθνικιστική διάθεση που επικρατεί στην Τουρκία.

Με τη ρητορική που έχει υιοθετήσει η τουρκική πλευρά το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζει το βρετανικό δημοσίευμα, Έλληνες αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ενδεχόμενη περαιτέρω απομάκρυνση της Τουρκίας από την Ευρώπη θα σημάνει καταστροφή, εάν προκύψει μία κρίση.

Η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι «αγαπάει τους Έλληνες» στην επέτειο της 25ης Μαρτίου, δεν έχει μειώσει τους φόβους κατά πόσο σε ενδεχόμενο χάος, η Αθήνα θα μπορούσε να στηριχτεί στην Ουάσινγκτον, συμπληρώνει.

«Η Ελλάδα έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στις ΗΠΑ», ανέφερε ο κ. Ντόκος, προσθέτοντας ότι εάν οι ΗΠΑ δεν μπορέσουν να παίξουν τον ρόλο του «πυροσβέστη», από τη στιγμή που η επιρροή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι ακόμη μικρότερη, «τότε το μεγάλο ερώτημα παραμένει για το ποιος θα μπορούσε να διαχειριστεί μία τέτοια κρίση, εάν αυτή συνέβαινε».

Τούρκος δημοσιογράφος: Κάτι ετοιμάζει ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, Τούρκος δημοσιογράφος έκανε μια ανάρτηση στο Twitter, λέγοντας ότι υπάρχει αυξημένη και περίεργη κινητικότητα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

«Οι πηγές μου μου αναφέρουν πως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες έχουν εντείνει τις παράνομες επιχειρήσεις τους στην Ελλάδα, αυξάνοντας τον αριθμό των πρακτόρων τους.  Ετοιμάζεται κάτι;», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος δημοσιογράφος, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Σημειώνεται ότι ο Μποζκούρτ, ο οποίος είναι και πρώην διευθυντής της Ζαμάν, διέφυγε από την Τουρκία μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, καθώς αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι διατηρεί σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί πως βρίσκεται πίσω από την απόπειρα της ανατροπής του. Πλέον, έχει βρει καταφύγιο στη Σουηδία, απ’ όπου δημοσιεύει τις πληροφορίες του.

Ο δημοσιογράφος εκτιμά ότι ο Τούρκος Πρόεδρος κάτι σχεδιάζει, όμως αποφεύγει να συνδυάσει την πληροφορία για κινητικότητα με το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

 

 

 

 

GuardianΕΛΛΑΔΑΤουρκία