Μητσοτάκης στο Ελληνοϊσραηλινό Επιμελητήριο: Η Ελλάδα έχει να μάθει πολλά από το Ισραήλ

Ενώπιον του Ελληνοϊσραηλινού Επιμελητηρίου μίλησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραθέτοντας τις προτάσεις του για την περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη.

Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή για τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον Απρίλιο του 1990, όταν εξελέγη Πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος προχώρησε στην επίσημη αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την Ελληνική Δημοκρατία, καθώς η Ελλάδα ήταν το μόνο κράτος της τότε Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είχε αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ. “Κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, διαπιστώνεται ότι από τότε υπήρξε μια σταδιακή και αρκετά γρήγορη βελτίωση των πολιτικών, οικονομικών, στρατιωτικών και γεωπολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών”.

Διαβάστε αποσπάσματα από την ομιλία του:

– Η Ελλάδα, έχει πάρα πολλά πράγματα να μάθει από το Ισραήλ. Τον Ιούλιο του 2016 είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της χώρας, με τον Πρόεδρο της Βουλής και με τον πρωθυπουργό. Αλλά, είχα την ευκαιρία να κάνω και μια σειρά από συναντήσεις με σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες, κυρίως από την επιχειρηματική κοινότητα του Ισραήλ, με σκοπό, πάντα, να διερευνήσω επιτυχημένα μοντέλα μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στο Ισραήλ, μπορούν να «μεταμοσχευθούν» στην ελληνική πραγματικότητα.

-Το Ισραήλ κατάφερε και δημιούργησε ένα οικοσύστημα που χρηματοδότησε τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Το πέτυχε με τη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου, του Yozma, που στα εβραϊκά σημαίνει «πρωτοβουλία». Ποια ήταν η κύρια ιδέα; Να επενδύσει η Ισραηλινή Κυβέρνηση 100.000.000 δολάρια για να δημιουργηθούν δέκα νέα κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών. Αυτό, σε πρώτη ανάγνωση, ίσως να μην ακούγεται ιδιαίτερα καινοτόμο. Άλλωστε, πόσα προγράμματα επιδοτήσεων έχουμε σχεδιάσει και πραγματοποιήσει στη χώρα μας;

Η περίπτωση του Yozma, όμως, ήταν διαφορετική. Αντί να διαχειριστούν τα προγράμματα οι δημόσιοι υπάλληλοι και τα ταμεία, τα 100.000.000 δολάρια δόθηκαν απευθείας στον ιδιωτικό τομέα του Ισραήλ. Η λογική του Yozma δεν ήταν καθόλου επιδοματική. Αντίθετα, για κάθε ένα δολάριο που έβαζε το Κράτος, οι επενδυτές, που επελέγησαν με σκληρά αξιοκρατικά κριτήρια, θα έπρεπε να βάζουν κι αυτοί δικά τους χρήματα.

– Μια άλλη πτυχή του πως αντιλαμβάνομαι τη συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ στον αμυντικό τομέα έχει να κάνει με την τεράστια τεχνογνωσία που έχει το Ισραήλ, οι ένοπλες δυνάμεις του, στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού. Του πως, δηλαδή, μπορούν και εντοπίζουν σε σχετικά νεαρή ηλικία δεξιότητες και ικανότητες ανδρών και γυναικών – γιατί όπως γνωρίζετε στο Ισραήλ και οι γυναίκες πηγαίνουν στο στρατό – και πως αυτές οι δεξιότητες αξιοποιούνται προς όφελος και των ενόπλων δυνάμεων αλλά και των ιδίων των νέων αυτών ανθρώπων. Οι άνθρωποι αυτοί δεν βλέπουν τη στρατιωτική τους θητεία ως μια αγγαρεία. Αλλά ως μια ευκαιρία να υπηρετήσουν τη χώρα τους αλλά και να αποκτήσουν κρίσιμες και χρήσιμες δεξιότητες. Πολλές επαγγελματικές σχέσεις στο Ισραήλ είναι σχέσεις που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.

– Από εκεί και πέρα, υπάρχει και ο πρωτογενής τομέας, η αγροτική παραγωγή. Το Ισραήλ διαθέτει τεράστια τεχνογνωσία σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα. Αυτό μας ενδιαφέρει γιατί μπορούμε να κάνουμε τεράστια άλματα στον πρωτογενή τομέα εάν εισάγουμε σύγχρονη υψηλή τεχνολογία στην αγροτική παραγωγή.

– Σημαντικότατα περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων υπάρχουν και στον τουρισμό. Η εντύπωση που έχω όποτε μιλάω με φίλους από το Ισραήλ είναι ότι θέλουν να ανακαλύψουν νέους ελληνικούς προορισμούς, να δουν την ενδοχώρα. Πιστεύω ότι υπάρχει μια δυνατότητα να πουλήσουμε και άλλους διαφορετικούς προορισμούς στο Ισραήλ, πέρα από τους κλασικούς. Το 2016, είχαμε αύξηση αφίξεων από το Ισραήλ πάνω από 6%. Στην Ελλάδα ταξιδεύουν ετησίως σχεδόν μισό εκατομμύριο Ισραηλινοί για διακοπές. Προ ημερών, στην μεγαλύτερη έκθεση για τον Τουρισμό στο Τελ Αβίβ, υπήρχε έντονη εκπροσώπηση των ελληνικών περιφερειών. Όλα τα μηνύματα που φθάνουν σε μας, μιλούν για σημαντική αύξηση επισκεπτών και φέτος. Ειδικότεροι προορισμοί είναι, προφανώς, η Θεσσαλονίκη, λόγω και των ιστορικών δεσμών, η Αθήνα και νησιά όπως η Ρόδος και η Κρήτη. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι Ισραηλινοί ταξιδεύουν πολύ και η χώρα μας επιθυμεί να επενδύσει ακόμα περισσότερο στο τουριστικό της προϊόν.

– Σημαντική είναι και η διεθνής τουριστική συμφωνία που υπεγράφη στη διάρκεια της έκθεσης μεταξύ των Συνδέσμων Τουριστικών Γραφείων Ελλάδας και Ισραήλ. Θα ανοίξει το δρόμο στενότερης συνεργασίας μεταξύ τουριστικών πρακτόρων και θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης και για τουριστικούς πράκτορες από άλλες χώρες της περιοχής. Ειδικότερα πεδία με μεγάλες προοπτικές είναι η κρουαζιέρα, η ακτοπλοϊκή σύνδεση, αλλά και η προσέλκυση ομοεθνών που ζουν σε άλλες ηπείρους, όπως οι ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία κλπ.

– Ενέργεια: Υπάρχουν παραδείγματα ελληνικών εταιρειών που επενδύουν στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου του Ισραήλ. Η στροφή εταιριών, όπως η «Ενεργειακή Αιγαίου», προς το Ισραήλ αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, όχι εξαίρεση αλλά πρόλογο σε επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν. Η Ελλάδα μπορεί να είναι η καλύτερη πύλη προς την Ευρώπη για το Ισραήλ.

Η γεωγραφική μας θέση είναι η καλύτερη για την πρόσβαση στην Ευρώπη και τις μεγάλες αγορές του Βορρά.

– Στρέφοντας τη ματιά μας στην Ιστορία, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τους πολλούς Έλληνες πολίτες που στάθηκαν στο πλευρό των Εβραίων αδελφών τους τα χρόνια της γερμανικής Κατοχής. Για αυτούς που το όνομα τους βρίσκεται στη λίστα των «Δικαίων Των Εθνών». Είναι η ύψιστη τιμή του εβραϊκού λαού προς εκείνους που άκουσαν τη φωνή του Θεού και της συνείδησής τους και που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν τις ζωές των Εβραίων συμπολιτών τους από το Ολοκαύτωμα των Ναζί.

– Δεν ξεχνάμε την Ιστορία. Δεν ξεχνάμε το Ολοκαύτωμα ως ασήκωτο βάρος στη συνείδηση της ανθρωπότητας. Και δεν κλείνουμε τα μάτια στις σκοτεινές πλευρές της σημερινής πραγματικότητας.

Ξέρουμε ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ξεριζώσουμε το μίσος από κάθε ανθρώπινη ψυχή. Ούτε να εξαφανίσουμε τελείως το μίασμα του αντισημιτισμού. Αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει γιατί έχουμε ευθύνη.

Προσωπικά, δεν με φοβίζει μόνο το γεγονός ότι αρνητές του Ολοκαυτώματος κάθονται με αυταρέσκεια στα βουλευτικά έδρανα. Αυτούς τουλάχιστον τους ξέρουμε. Πιο πολύ με φοβίζει η απαξιωτική ματιά απέναντι σε όποιον επιλέγει να κυκλοφορεί με κιπά. Με φοβίζουν οι ασυνάρτητες θεωρίες συνομωσίας που διακινούνται στα chat rooms του διαδικτύου.

Το άνθος του κακού ευδοκιμεί σε ταραγμένες εποχές, όπου οι κουρασμένοι και απογοητευμένοι άνθρωποι καταφεύγουν στα πιο βασικά ένστικτα για να ερμηνεύσουν τον κόσμο γύρω τους. Πρέπει να πολεμήσουμε συστηματικά το ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και τη μισαλλοδοξία.

Στρέφοντας τη ματιά μας στο μέλλον, ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό, είναι να εμβαθύνουμε τις σχέσεις των δύο λαών. Να αποκτήσουμε καλύτερη κατανόηση για τις κοινές ιστορικές μας καταβολές. Αλλά και να διαπιστώσουμε ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Και μπορούμε να αναπτύξουμε πολύ περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις προς όφελος και των δύο λαών.

 

Kυριάκος ΜητσοτάκηςΙσραήλΝέα Δημοκρατία