Τζανακόπουλος: Η ευθύνη για τα χρονοδιαγράμματα δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα

Εντατικές είναι οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των δανειστών για τα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό και τα ενεργειακά, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι η ελληνική πλευρά πρότεινε και έγινε αποδεκτό οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, καθώς οι διαφορές που παρατηρούνται δεν είναι τεχνικού χαρακτήρα αλλά πολιτικού και πρόσθεσε ότι στόχος παραμένει η γεφύρωση των διαφορών με την λήψη αποφάσεων, ώστε τα τεχνικά κλιμάκια να δουλέψουν εντός καθορισμένου πλαισίου και χρονοδιαγράμματος. Μάλιστα επεσήμανε πως «θα φτάσουμε σε μια συνολική συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα, και ει δυνατόν και εντός Απριλίου».

«Ευελπιστούμε ότι αυτή μας η πρωτοβουλία θα επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και θα τερματίσει την πρακτική της άσκοπης κωλυσιεργείας» παρατήρησε ο κ. Τζανακόπουλος και διεμήνυσε πως η ευθύνη για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων δεν ανήκει μόνο στην ελληνική κυβέρνηση. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την επίτευξη μιας βιώσιμης συνολικής συμφωνίας», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως η ευθύνη ανήκει και στους δανειστές, οι οποίοι, οφείλουν να σεβαστούν τη συμφωνία που έχουν υπογράψει με την ελληνική δημοκρατία. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία δανειστών και ελληνικής δημοκρατίας διέπεται αυτονόητα από το ευρωπαϊκό κοινοτικό δίκαιο.

Επίθεση στη ΝΔ

Σφοδρή επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγορώντας την ότι υπονομεύει την πορεία της διαπραγμάτευσης, καθώς «επιλέγει να επιρρίπτει την αποκλειστική ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην ελληνική κυβέρνηση». Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο κ. Τζανακόπουλος παρατήρησε ότι «η Ν.Δ. φροντίζει να υπενθυμίζει την προθυμία της στους πιο ακραίους εκ των δανειστών, καμιά φορά δε, ζητάει και “τόσα και άλλα τόσα μέτρα”, δηλώνει με απύθμενο θράσος ότι δεν θα στηρίξει τη συμφωνία, επιδίδεται σε μια εκ του ασφαλούς κριτική ή αλλιώς, σε “τζάμπα μαγκιά”» και απευθυνόμενος προς τη ΝΔ επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση διαθέτει την από το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Έκανε ακόμα γνωστό πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μετά την επιστροφή του από την Ιερουσαλήμ. Στη συνάντησή του με τον κ. Γκάμπριελ, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το σύνολο των διμερών και ευρωπαϊκών θεμάτων ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στη Ρώμη.

β΄αξιολόγησηΔ. Τζανακόπουλοςελληνικό πρόγραμμαεπίθεση ΝΔ