Freedonia

Θα σας μεταφέρω σήμερα στη σφαίρα του φανταστικού και θα σας παραπέμψω σε ένα από τα αγαπημένα μου επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς του Aaron Sorkin, The West Wing. Είναι το επεισόδιο Freedonia, όπου ο τότε χαμηλών πιθανοτήτων υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Matt Santos, πασχίζει να μετατρέψει το debate μεταξύ των υποψηφίων σε κάτι ουσιαστικό, σε μια ευκαιρία να διαφανούν ξεκάθαρα οι διαφορές και οι ομοιότητες μεταξύ τους και να είναι τελικά χρήσιμο στους ψηφοφόρους.

Για να δείξει δε πόσο χαμηλό είναι το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου χρησιμοποιεί το παράδειγμα υποψηφίου που σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κατάσταση στη Freedonia αποκρίθηκε “I’m studying it”. Στο γεγονός ότι η Freedonia είναι μια φανταστική χώρα, από ταινία των Αδερφών Marx, δεν αναφέρθηκε κανείς στο news cycle της επόμενης μέρας.

Στη χώρα μας τώρα, το να μην ξέρεις πως η Freedonia είναι ψεύτικη μοιάζει με πταίσμα μπροστά στα μαργαριτάρια που εξαπολύονται από πολλαπλές πηγές κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αλλά ας βάλουμε στην άκρη τα κουίζ γνώσεων, που θα μου πείτε δεν είναι απαραίτητα ο πιο κατάλληλος δείκτης του πόσο κατάλληλος είναι κάποιος για να κυβερνήσει.

Η συζήτηση που παρακολουθούμε είναι τόσο αποσπασματική, τόσο εκτός τόπου και χρόνου, που δεν μας επιτρέπει να διακρίνουμε καλά καλά αν οι υποψήφιοι που παρακολουθούμε έχουν το στοιχειώδες: κρίση. Όμως, σήμερα πιο πολύ από ποτέ έχουμε ανάγκη να ακούσουμε ξεκάθαρα τι πρεσβεύει η κάθε εκλογική επιλογή, ποιες είναι οι θέσεις του καθενός και πόσο αξιόπιστες και εμπεριστατωμένες είναι αυτές. Για το λόγο αυτό, ένα ανοιχτό debate μεταξύ κομματικών αρχηγών, υπό τις παρούσες συνθήκες αλλά και ανεξαρτήτως αυτών, θα ήταν (αν μη τι άλλο) χρήσιμο και κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό.

Είναι όμως προαιρετικό και διαβάζω πως ο πρωθυπουργός μας το αποκλείει κατηγορηματικά, καθώς δεν συνομιλεί με υβριστές, όπως δηλώνει αναφερόμενος στον κεντρικό του πολιτικό αντίπαλο. Στη δημοκρατία όμως δεν διαλέγεις πάντα τους συνομιλητές σου. Μπορεί τελικά να συμφέρει τη ΝΔ να μην μπει σε διαδικασία debate, μπορεί όσοι τη στηρίζουν να επιχαίρουν για τη σχετική εξέλιξη. Δεν είμαι όμως καθόλου σίγουρη ότι η εξέλιξη αυτή συμφέρει τους πολίτες.

 

debateΝΔ