Μοσκοβισί: Το χρέος θα πρέπει να αποπληρωθεί

Το ελληνικό χρέος θα πρέπει να αποπληρωθεί δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Λε Μοντ”. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων εξέφρασε την πεποίθηση πως οι ελληνικές εκλογές δεν θα πυροδοτήσουν μια κρίση και ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα Grexit.

Ο Επίτροπος διαβεβαίωσε ότι εάν ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές και γίνει πρωθυπουργός, τότε «η πόρτα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι ανοιχτή γι’ αυτόν» και πρόσθεσε πως θα πρέπει να αφεθούν οι Έλληνες να κάνουν την επιλογή τους και ότι όποια και εάν είναι, θα είναι σεβαστή. «Δεν ανήκει σε εμάς να επιλέξουμε ή να εξοστρακίσουμε τον ηγέτη μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε με νόημα.

Ο κ. Μοσκοβισί απέρριψε την ιδέα μιας μερικής ή ολικής διαγραφής του χρέους, και ξεκαθάρισε ότι το χρέος θα πρέπει να αποπληρωθεί. «Ένα χρέος δεν γίνεται να διαγραφεί, υπάρχει και πρέπει να εξοφληθεί» υπογράμμισε.

Σχετικά με τον κίνδυνο Grexit δήλωσε πως επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. «Είναι σημαντικό για την ευρωζώνη η ακεραιότητά της και η ελκυστικότητά της, αλλά και για την Ελλάδα η οποία επωφελήθηκε από τα προγράμματα υπέρ της», ανέφερε.

Σχετικά με την εποπτεία της Ελλάδας, ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί, αλλά με πιο αποστασιοποιημένο τρόπο, με λιγότερο συχνές και πιο ελαφριές αποστολές. Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί «η τρόικα η οποία έπαιξε έναν χρήσιμο ρόλο, χωρίς τον οποίο η Ελλάδα θα υπέφερε ακόμη περισσότερο, θα πρέπει να παραδώσει τη σκυτάλη (…) καθότι ολοκλήρωσε τον ιστορικό της ρόλο, αφού οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη γίνει».

Ο Επίτροπος σημείωσε στο σημείο αυτό ότι έφθασε η στιγμή για το πέρασμα σε ένα άλλο στάδιο διεθνούς βοήθειας, σημειώνοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να χορηγήσει μια προληπτική γραμμή χρηματοδότησης 10 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ να κινηθεί προς ένα ελαφρύτερο πρόγραμμα.

ΕΛΛΑΔΑΜοσκοβισίοικονομίαχρέος