Κοντά σε μια τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας έως και το 2018 βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση όπως διαβεβαίωσε στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμα ανοικτό το ζήτημα με τα εργασιακά. Ο κ. Τζανακόπουλος στις δηλώσεις του τόνισε ότι «σε ό,τι αφορά το κομμάτι της τεχνικής συμφωνίας είμαστε πολύ κοντά να βρεθεί σημείο ισορροπίας και πριν τις 20 Μαρτίου. Υπάρχει ωστόσο η επιφύλαξη των εργασιακών. Το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση έχουν αντίθετες οπτικές γωνίες για τα δημοσιονομικά».
Ερωτηθείς για το αν έχει υπάρξει συμφωνία για μέτρα ύψους 3,6 δισ. από το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ο κ. Τζανακόπουλος αρκέστηκε να πει ότι υπάρχουν συγκλίσεις σε ό,τι αφορά την ουσία των μέτρων και επισήμανε ότι η κυβέρνηση συζητάει με τους εταίρους μια συνολική συμφωνία και όχι μία “σπασμένη” συμφωνία μέχρι το 2018, μία άλλη για το 2019 και άλλη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
«Συζητάμε με τους εταίρους για μια συνολική συμφωνία, αν κάνουμε υπό την πίεση του χρόνου μια σπασμένη συμφωνία πετώντας το μπαλάκι για έξι μήνες μετά δεν θα έχουμε επιλύσει τίποτα, γιατί το κυριότερο πράγμα που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία είναι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για το κλίμα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί λόγω της καθυστέρησης του κλεισίματος της β’ αξιολόγησης, ο κ. Τζανακόπουλος επέρριψε ευθύνες εκτός από το ΔΝΤ και στην αξιωματική αντιπολίτευση καθώς, όπως ανέφερε, επέλεξε πολιτική «κινδυνολογίας και καταστροφολογίας» αντί να κάνει εποικοδομητική κριτική. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «,ας έλεγε κλείστε τη συμφωνία και την ίδια στιγμή έλεγε ότι ευθυνόμαστε εμείς για τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ. Η αξιωματική αντιπολίτευση καλλιέργησε με αυτό τον τρόπο την αβεβαιότητα».
Αναφερόμενος στο κομμάτι της φορολογίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι αρχής γενομένης από το 2019, θα υπάρξουν αλλαγές, οι οποίες θα βαρύνουν κάποιες κοινωνικές ομάδες και θα ευνοήσουν κάποιες άλλες και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει σταθερότητα στην ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα επανέλαβε την «πάγια μομφή» της κυβέρνησης κατά του ΔΝΤ για παράλογες απαιτήσεις ξκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν συμφώνησε ποτέ στα επίμαχα ζητούμενα μέτρα και διαβεβαίωσε πως για τα νέα μέτρα θα ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα, ίδιου δημοσιονομικού μεγέθους.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κάνει τις αναγκαίες διορθώσεις, ενώ στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων» διεμήνυσε ότι «υπάρχουν συζητήσεις για να βρούμε τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης των κόκκινων δανείων χωρίς να μπουν σε κίνδυνο ούτε οι τράπεζες αλλά ούτε και οι πολίτες». Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Δικαιοσύνης για τις εισπρακτικές εταιρείες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε λέγοντας ότι «θα δούμε την απόφαση της δικαιοσύνης και αναλόγως θα πράξουμε. Θα πρέπει να υπάρξει αυστηρότερο πλαίσιο για τη δράση των εταιρειών αυτών» ενώ για τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ τα οποία κάνουν λόγο για ελαφριά ύφεση της ελληνικής οικονομίας και το 2016 ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε λέγοντας ότι “πρόκειται για προσωρινά στοιχεία, που, ακόμα και αυτά, καταδεικνύουν μηδενική ύφεση για το 2016”.
Ερωτηθείς για την απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ να αυξήσει το δικό του εφάπαξ, ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί τέτοιου είδους συμεπριφορές από τον οποιοδήποτε, ειδικά σε μία περίοδο που η κοινωνία βιώνει δύσκολες καταστάσεις. Οι κινήσεις της κυβέρνησης θα είναι άμεσες».