Αποφασισμένος να πορευτεί στην προεκλογική μάχη τηρώντας χαμηλούς τόνους απέναντι στο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, και ακόμη περισσότερο χαμηλότερους απέναντι στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έσπευσαν να το στηρίξουν, εμφανίζεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα το βάρος που σήκωσε το ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και το ποιός είναι αυτός που αποφάσισε να το διασπάσει.
Ο κ. Βενιζέλος, σε ομιλία του το Σάββατο το μεσημέρι στους γραμματείς Νομαρχιακών Επιτροπών αλλά και στους Τομεάρχες του κόμματος, υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία πρόθεση να μετατρέψει την πολιτική αντιπαράθεση «με ένα ακόμη μόρφωμα, μέσα στα πολλά που υπάρχουν, σε μείζον θέμα ή σε «εμφύλιο πόλεμο».
«Το ΠΑΣΟΚ καλείται να δώσει τη μάχη με δύσκολους όρους γιατί πέραν όλων των άλλων έχουμε την απόφαση του κ. Παπανδρέου να συστήσει το ατομικό του κόμμα κάτι που ήταν ειλημμένη απόφαση εδώ και καιρό δεν υπήρχε ανάγκη ούτε από προσχήματα», είπε.
Αφήνοντας σαφείς αιχμές ο Ευ. Βενιζέλος προσέθεσε ότι «ματαιοπονούσαμε με τις προτάσεις, την καλοπιστία και τον ενωτικό μας λόγο να μείνουμε όλοι στα ίδια ψηφοδέλτια, στην ίδια σημαία, κάτω από τον “ήλιο” του ΠΑΣΟΚ και το όνομά του». Επεσήμανε ότι «δεν πρόκειται να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα αυτό», που «είναι εξαιρετικά λυπηρό, αλλά δεν πρέπει να περισπάσει την προσοχή μας».
Συνεχίζοντας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι δεν θέλει να σχολιάσει «μια κλειστή ομάδα ανθρώπων που χωρίς καμιά δημοκρατική διαδικασία πήρε τις πιο κρίσιμες και καταλυτικές αποφάσεις την περίοδο 2009- 2010», για να προσθέσει ότι «είναι μαζί αυτή η ομάδα πάλι, δεν είναι όμως το ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχουν δύο ΠΑΣΟΚ, υπάρχει ένα».
«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένα κόμμα ιδιόκτητο, προσωπικό, του εκάστοτε προέδρου», είπε και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πάντα ήταν η Δημοκρατική Παράταξη, ένας ενιαίος χώρος τον οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου τον έφερε στο προσκήνιο της πολιτικής «και είπε και μια κουβέντα που δεν έγινε κατανοητή ότι “ούτε κληρονομείται ούτε τεμαχίζεται”».
Σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μονοκύτταρος οργανισμός για να πολλαπλασιάζεται με την αμοιβαδοποίησή του, αλλά είναι πολύ σύνθετος οργανισμός, με μνήμη, με διανοητικό κεφάλαιο, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, στελέχη, αγώνες, είναι πολύ βαρύ πράγμα, ακόμα και στα χαμηλά εκλογικά ποσοστά».
Πάντως, ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε αιχμηρός απέναντι στον Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμία πρόταση του κ. Παπανδρέου «που δεν λάβαμε σοβαρά υπ όψιν και δεν ανταποκριθήκαμε» και επανέλαβε ότι η θέση του είναι στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Έκανε, δε, λόγο για ιστορική ευθύνη απέναντι στον Ανδρέα Παπανδρέου να υπάρξει ακεραιότητα και προοπτική για την παράταξη.
Οταν ρωτήθηκε για τη συστράτευση στελεχών του κόμματος με τον Γιώργο Παπανδρέου, σχολίασε ότι «ελάχιστοι άνθρωποι από το ΠΑΣΟΚ, τα περισσότερα είναι στρατευμένα στο ΠΑΣΟΚ. Μαζί του είναι μία μικρή κλειστή ομάδα που ήταν πάντα μαζί του» και τόνισε ότι ο ίδιος ως πρόεδρος του κόμματος αξιοποιεί τους πάντες.
Όταν ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε για το αν ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι ρυθμιστής των εκλογών, ανέφερε χαρακτηριστικά «κόψτε κάτι σ’ αυτό», προσθέτοντας ότι ρυθμιστής θα είναι ο λαός, ενώ σχετικά με την ήπια αντίδρασή του τόνισε ότι «κάνω τεράστια υπομονή» γιατί όπως εξήγησε νιώθει το βάρος της εθνικής ευθύνης.
Σημείωσε με νόημα ότι «οι τέως πρωθυπουργοί και αρχηγοί κομμάτων φέρονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Βλέπουμε πως φέρονται ο κ. Σημίτης, κ. Καραμανλής». Και στην ερώτηση για το αν ο Γιώργος Παπανδρέου έχει οικονομικές εκκρεμότητες με το ΠΑΣΟΚ, ο κ Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε ένα τεράστιο οικονομικό θέμα, το οποίο είχε δημιουργηθεί μέχρι το 2012. Όλοι γνωρίζουν τα πάντα στην Ελλάδα, είμαστε μια χώρα μεσαίου μεγέθους. Δεν θέλω να τα φέρω αυτά στην επικαιρότητα. Τώρα ο στόχος μας είναι η πατρίδα».
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στις, μέχρι τούδε, προεκλογικές του παρεμβάσεις, αφού άφησε αιχμές και για τη ΔΗΜΑΡ, για την οποία σημείωσε ότι συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές ποσοστό λιγότερο του 1% με την στήριξη «πίσω από το παραβάν» στελεχών του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή «λιγότερο από ό,τι ο κ. Χατζημαρκάκης», όπως είπε ειρωνικά, αλλά και για το Ποτάμι, το οποίο χαρακτήρισε «νέα ΔΗΜΑΡ», τόνισε ότι το δίλημμα των εκλογών και η βάση πάνω στη οποία πρέπει να δοθεί η εκλογική μάχη δεν είναι ούτε το «τι θα κάνει το μόρφωμα του κ. Παπανδρέου σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη», ούτε αν θα υπάρχει αυτοδυναμία ή πόση θα είναι η διαφορά μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι, όπως είπε, η ανάγκη να μην υπάρξει ακυβερνησία και το να αποκτήσει η χώρα «κυβέρνηση και εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης το ταχύτερο δυνατό» επαναλαμβάνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι μια κυβέρνηση που θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων δεν είναι παρά «μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου που πρέπει να αναλάβουν μέρος της ευθύνης, εφόσον πιστεύουν στη στρατηγική της Ευρώπης, αλλιώς όποιοι θέλουν και αρκούν και πρέπει και το πρόσημο να είναι προοδευτικό, πάντως εθνικό».
Είναι ξεκάθαρο, από όλες τις μέχρι στιγμής δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι ο στόχος που θέτει το κόμμα είναι ν’ αναδειχθεί το ΠΑΣΟΚ σε τρίτο πόλο, σε κρίσιμο μέγεθος, και ρυθμιστή των εξελίξεων την επομένη των εκλογών καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση.
Ακριβώς γι αυτό, εκτιμούν αναλυτές, η «γραμμή» που εμφανίζεται αποφασισμένος να ακολουθήσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέχρι την κάλπη είναι μια γραμμή όπου θα κυριαρχεί η προβολή της αναγκαιότητας ανάδειξης από την κάλπη των δυνατοτήτων εκείνων που θα διασφαλίζουν την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας με προοδευτικό και εθνικό πρόσημο.
Σκοπός είναι μέσα από μια τέτοιου είδους προσέγγιση να προσελκυστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του εκλογικού σώματος του λεγόμενου κεντροαριστερού χώρου, ενώ ταυτόχρονα να μην υπάρξει τόσο μεγάλη ρήξη με τα υπόλοιπα τμήματα του χώρου αυτού, συμπεριλαμβανομένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που συντάχθηκαν με τον κ. Παπανδρέου, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή μια συνεννόηση και γιατί όχι ένα είδος συνεργασίας την επομένη των εκλογών.
Ο κ. Βενιζέλος, μάλιστα, έδωσε και το στίγμα του τρόπου με τον οποίο θα πορευτεί, τονίζοντας στις πρώτες αυτές επίσημες προεκλογικές του τοποθετήσεις ότι το ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται πολύ καλά ότι πλήρωσε τον κόσμο, αλλά δε είχε άλλη επιλογή καθώς έπρεπε, όπως είπε, να στηρίξει τη χώρα σε δύσκολες στιγμές: «άκουσον μεν, πάταξον δε» ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε.