«Ήρθε η ώρα της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του με την οποία άνοιξε τις εργασίες του Διαρκούς Προγραμματικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε ατμόσφαιρα πανηγυρική, όπου κυριαρχούσε η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από το «Ζ» του Κώστα Γαβρά.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση, εκ νέου, κατά του Αντώνη Σαμαρά, ενώ έστειλε διττό μήνυμα τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων προχωρώντας σε παρουσίαση του πλαισίου διαπραγμάτευσης που ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, θα επιδιώξει, και σε ρητή δήλωση ότι το πρόγραμμα του κόμματος είναι αδιαπραγμάτευτο.
Παίρνοντας τον λόγο καταχειροκροτούμενος σε μια κατάμεστη αίθουσα, και αφού ο Νίκος Βούτσης τον υποδέχτηκε στο βήμα αποκαλώντας τον «τον πρώτο πρωθυπουργό της Αριστεράς» στην Ελλάδα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε βέβαιος ότι «και διαπραγμάτευση θα γίνει και συμφωνία θα υπάρξει και το μνημόνιο μαζί με την τρόικα θα αποτελέσουν παρελθόν». Υπογράμμισε ότι οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ, εντός και εκτός Ελλάδας, τον κατηγορούν ότι θα επιδιώξει την ρήξη με τους δανειστές και τους εταίρους στην ευρωζώνη.
«Αυτό που επιδιώκουμε και σχεδιάζουμε όμως είναι η ρήξη με τη βαρβαρότητα. Η ρήξη με το παράλογο και το λάθος» υποστήριξε επαναλαμβάνοντας ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά ούτε η σημερινή πολιτική είναι βιώσιμη. Και τόνισε ότι έχοντας ως μοναδική «κόκκινη γραμμή» το συμφέρον του ελληνικού λαού, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει από την κυβερνητική θέση τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους για να μπει επιτέλους η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης, μέσα από μια ειλικρινή και αποφασιστική διαπραγμάτευση.
«Στις 25 Γενάρη η υποταγή, που συνοδεύεται από την παρανομία και τον αυταρχισμό τελειώνει» είπε, επαναλαμβάνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία, κι έτσι «το μνημόνιο μαζί με τη τρόικα θα αποτελέσουν παρελθόν». «Στις 25 Γενάρη το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ, υποταγή ή διαπραγμάτευση, λιτότητα ή ανάπτυξη» υπογράμμισε.
Εξαπολύοντας σφοδρότατη επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ήρθε η ώρα της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας» και τον κατηγόρησε ότι «κρύβεται από το φως και ανασύρει φαντάσματα, νεκρανασταίνει το φόβο, το Grexit, τη χρεοκοπία» και «χωρίς κανένα σεβασμό στο αξίωμά του, σέρνει αυτό το χορό των ζόμπι, με μουσική υπόκρουση το ψέμα σε όλες τις εκδοχές του». Απαντώντας εμμέσως στα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός το βράδυ του Σαββάτου στη Λάρισα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «χρησιμοποιεί τη λέξη ‘αλήθεια’ σε μια εκστρατεία ψέματος». «Πότε έλεγε αλήθεια και πότε ψέματα ο κ. Σαμαράς; Έλεγε αλήθεια όταν καταδίκαζε το μνημόνιο ή όταν το διαφήμιζε και το εφάρμοζε;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας: «Η μόνη αλήθεια του είναι η εξουσία, στην υπηρεσία των συμφερόντων που θέλουν την Ελλάδα οικόπεδο και αποικία».
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τις καταγγελίες του ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στους λογαριασμούς του νερού και του ρεύματος, αλλά και για κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2015 σε, περίπου, 320.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
Και υπογράμμισε ότι μετά τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας ότι, εφόσον εκλεγεί η Νέα Δημοκρατία, θα έρθουν προς έγκριση αμέσως όλα τα προσυμφωνημένα σημεία στη Βουλή, είναι προφανές ότι όσα ήρθαν στη δημοσιότητα ως email του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη προς την τρόικα, είναι ουσιαστικά email του Αντώνη Σαμαρά, είναι η δέσμευση σε ένα νέο μνημόνιο.
«Αυτή είναι η αλήθεια που νομίζει ότι θα κρύψει η Νέα Δημοκρατία από τον ελληνικό λαό, αλλά σήμερα, σε αντίθεση με το 2012, δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι έχουν συμφωνήσει σε νέα σκληρά μέτρα λιτότητας». Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι εάν η ΝΔ κερδίσει στις εκλογές, τότε θα ξεκινήσει ένα «πογκρόμ πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας», καθώς «ήδη μεγάλα πακέτα στεγαστικών δανείων μεταπωλούνται από συστημικές τράπεζες σε λεγόμενα distress funds». «Κάποτε η προπαγάνδα απειλούσε ότι ‘θα έρθουν οι κομμουνιστές να μας πάρουν τα σπίτια’. Σήμερα τα σπίτια του λαού κινδυνεύουν από τις τράπεζες, τα νέα μνημόνια και από τον κ. Σαμαρά που τα έχει ήδη αποδεχτεί και συνυπογράψει» σημείωσε.
Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στην παρουσία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μεταξύ άλλων, προβλέπει την αναστολή των πλειστηριασμών α’ κατοικίας, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και των θεσμών της διαθεσιμότητας και της αξιολόγησης, την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ και την παροχή 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους.
Οι Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση:
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για προστασία των καταθέσεων και για διαπραγμάτευση εντός των πλαισίων της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμών, με στόχο μιας νέα ρεαλιστική συμφωνία εξυπηρέτησης του χρέους και ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας για αμοιβαία ωφέλεια, ώστε να επιτευχθούν οι εξής στόχοι:
• Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο με τεχνική που δεν θα ζημιώνει τους λαούς της Ευρώπης, αλλά μέσω των συλλογικών ευρωπαϊκών μηχανισμών. «Έγινε για τη Γερμανία το 1953, γα γίνει και για την Ελλάδα το 2015» είπε χαρακτηριστικά.
• «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
• Περίοδος χάριτος στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας.
• Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για ορισμένη χρονική περίοδο.
• Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη.
• Ποσοτική χαλάρωση με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Όταν η ίδια η γερμανική κυβέρνηση παραβιάζει το κοινώς συμφωνημένο μέγιστο όριο του 6% εμπορικού πλεονάσματος, προτάσσοντας το εθνικό της συμφέρον, είναι αδιανόητο μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καλείται να αποδεχθεί πολιτικές που απορρίπτει από το 2010 και τις οποίες θα εκλεγεί ακριβώς με την εντολή να καταργήσει» πρόσθεσε.
Όσον αφορά στους χαμηλοσυνταξιούχους:
• Δωρεάν ρεύμα και κουπόνια σίτισης για 300.000 νοικοκυριά.
• Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης.
• Παροχή 13ης σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη κάτω από τα 700 ευρώ.
• Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
• Ειδική κάρτα μετακίνησης.
• Κατάργηση ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Όσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην αύξηση των δημόσιων εσόδων από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών:
• Σύσταση ειδικών περιφερειακών επιτροπών εξώδικου διακανονισμού, ώστε να εισπραχθούν αμέσως οι οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
• Οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν το 30% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
• Οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα δεν θα ξεπερνούν το 30% του αρχικώς οφειλόμενου κεφαλαίου.
• Φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα θα δοθεί άμεσα για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση.
• Άμεσα θα παυθούν οι κατασχέσεις και οι ποινικές διώξεις για όσους εντάσσονται στη ρύθμιση, και θα ανασταλούν για όσους αποδεδειγμένα έχουν μηδενικό εισόδημα.
• Καταργείται η αντισυνταγματική αυτόφωρή διαδικασία για οφειλές προς το δημόσιο.
• Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ και θεσπίζεται φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
• Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ για όλους.
• Ίδρυση Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες.
Όσον αφορά στα εργασιακά:
• Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους.
• Αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καιεπαναφορά των τριετιών, της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας και της διαιτησίας.
• Κατάργηση των ρυθμίσεων για τις μαζικές απολύσεις.
• Υλοποίηση του σχεδίου για άμεση δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό, δημόσιο και κοινωνικό τομέα της οικονομίας.
Όσον αφορά στη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους:
• Αλλαγή της δομής της κυβέρνησης, με συγχώνευση υπουργείων και κατάργηση κυβερνητικών οργάνων. Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλέπονται δέκα μόνο υπουργεία.
• Κατάργηση των πολυάριθμων κυβερνητικών οργάνων που «λειτουργούν ως φυτώρια διαφθοράς και διάχυσης της πολιτικής ευθύνης».
• Αποσυμφόρηση του δημόσιου τομέα από «στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων» και στελέχωση των Γραφείων Υπουργών, Γενικών Γραμματέων και Διοικητών από τις τάξεις των δημοσίων Υπαλλήλων.
• Κατάργηση της νομοθεσίας για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων
• Κατάργηση του θεσμού διαθεσιμότητας.
• Επαναπρόσληψη των «αντισυνταγματικά απολυμένων υπαλλήλων»
Όσον αφορά στα ΜΜΕ μίλησε για ενεργοποίηση διατάξεων νόμων που:
• επιτρέπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διενεργούν ελέγχους για την προέλευση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ενημέρωσης, και
• ισχύουν για όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες και προβλέπουν ότι μια ζημιογόνα επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί επ’ αόριστον χωρίς να ανακεφαλαιοποιείται. Εξήγγειλε, επίσης, διαγωνισμό από μηδενική βάση για τις άδειες λειτουργίας ΜΜΕ.
Όσον αφορά στα πολιτικά κόμματα έκανε λόγο για αναμόρφωση του πλαισίου του τραπεζικού δανεισμού των κομμάτων, με τη θέσπιση ανώτατου ορίου δανεισμού, απαγόρευση του μακροπρόθεσμου δανεισμού και γενική απαγόρευση δανειοδότησης πάνω από ένα μικρό μέρος της κρατικής χρηματοδότησης.
Και όσον αφορά στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για πρόγραμμα «Νέας Σεισάχθειας» με τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Εξήγγειλε, δε, τη σύσταση δημόσιου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων.
Και δεσμεύτηκε για αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. «Δε θα αφήσουμε τις τράπεζες να ακουμπήσουν την πρώτη κατοικία της μεσαίας τάξης και των εργαζομένων» είπε.
«Το πάρτι τελείωσε-Όλοι θα λογοδοτήσουν που τα βρήκα τα λεφτά»
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε ότι θα συγκεντρωθούν στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με προβληματικούς διαγωνισμούς, που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη την τελευταία πενταετία, προκειμένου να υπάρξει άμεση επανόρθωση της ενδεχόμενης περιουσιακής ή άλλης βλάβης του δημοσίου από συμβάσεις, ενώ θα υπάρξει κατάργηση των «αντισυνταγματικών διατάξεων που παρέχουν ασυλίες στα ΔΣ του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ.»
«Οι ασυλίες αυτές είναι η ομολογία ενοχής του Μνημονιακού κατεστημένου και των λειτουργών του, που εν γνώσει τους ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο» είπε, εξαγγέλλοντας παράλληλα την ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών σε ένα ενιαίο σώμα που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ενίσχυση και στήριξη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, η στήριξη της αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες και η επαναδραστηριοποίηση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες.