Η παρουσίαση του νέου κόμματος
Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου κόμματος, παρευρέθηκαν, εκτός από τους Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι.
Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Νίκος Σηφουνάκης και ο Απόστολος Κατσιφάρας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έφτασε μαζί με τον Γιώργο Πεταλωτή, ενώ στην αίθουσα υπήρχαν και πολλοί που κρατούσαν σημαίες με τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην νέα κίνηση, συμμετέχουν αρκετά από τα μέλη, της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, όπως και παλιά στελέχη των Τοπικών και Νομαρχιακών Οργανώσεων.
Παράλληλα, έχουν ήδη γίνει προσεγγίσεις, προσωπικά από τον Γ.Παπανδρέου, σε πρώην και νυν υποψήφιους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η πλειοψηφία των υποψηφίων του κόμματος θα είναι ηλικίας 30-35 ετών και πολλοί απ’ αυτούς προέρχονται απ’ τη νεολαία του ΠΑΣΟΚ.
Τα κεντρικά γραφεία θα είναι στην οδό Πειραιώς 180.
Από το Σάββατο 3 Ιανουαρίου όλα τα κείμενα διακήρυξης, οι πολιτικές θέσεις, κλπ. θα είναι ανοιχτά για διαβούλευση, ενώ υπογραφές θα συλλέγονται σε όλα τα γραφεία του κόμματος.
Οι μέχρι τώρα υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί ξεπερνάνε τις 200, και ανάμεσα σε αυτές, θα είναι και αρκετά γνωστά ονόματα πολιτικών και ακαδημαϊκών προσωπικοτήτων της χώρας.
Στόχος του Παπανδρέου είναι να κατακτήσει την τρίτη θέση, “χτυπώντας”, όπως μας ανέφεραν οι πηγές μας, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τη Χρυσή Αυγή.
Κατά πληροφορίες που μετέδωσε ο Real, υποψήφιοι θα είναι ο Θάνος Μωραΐτης στην Β’ Αθηνών, ο Συμεών Κεδίκογλου, ο Χρήστος Αηδόνης και ο Βασίλης Οικονόμου.
Έκανα λάθη αλλά δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια
Στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου υπερασπίστηκε τις θέσεις, τις αποφάσεις και τις πολιτικές του, κάποιες από τις οποίες ήταν επώδυνες.
Παραδέχτηκε ότι έκανε λάθη, “μπορεί να μην το κατάφερα, αλλά προσπάθησα να τ’ αλλάξω όλα”, είπε, προσθέτοντας ότι “δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια”.
Υπεραμύνθηκε της απόφασής του για την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι, όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση είχε ήδη ξεσπάσει η κρίση, “ήρθε ο λογαριασμός όλου του σάπιου πολιτικού συστήματος”.
Σε ό,τι αφορά το χαρακτήρα και το σκοπό του κόμματος ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για τομή, ρήξη, λύτρωση των δυνάμεων, διευκρινίζοντας ότι”Θα ξαναχτίσουμε ένα κίνημα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του τόπου”.
Έκανε, επίσης, συχνή αναφορά στην ανάγκη επικράτησης αξιών και μετάβασης στο μετα-πελατειακό σύστημα.
Επανέλαβε πολλές φορές την απόφασή του να μην συμβιβαστεί, εγκαταλείποντας τη σιγουριά των θέσεων που του παρέχει η παραμονή του στο ΠΑΣΟΚ.
Παίρνοντας αφορμή από τα συνθήματα των συγκεντρωμένων και τις αναφορές τους στον Ανδρέα Παπανδρέου απάντησε:
“Δεν ξέρω τι θα έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου σήμερα, ξέρω όμως τι έκανε το 1974 όταν αποφάσισε να μην συμβιβαστεί με το πολιτικό κατεστημένο”.
Όλα από τη βάση
Ο Γιώργος Παπανδρέου επαναδιατύπωσε την άποψή του για την συμμετοχική και άμεση Δημοκρατία, διευκρινίζοντας ότι μετά τις εκλογές θα πραγματοποιηθεί το ανοιχτό ιδρυτικό Συνέδριο από τις διαδικασίες του οποίου θα οριστούν το πολιτικό, προγραμματικό, οργανωτικό πλαίσιο και η ηγεσία.
Θ δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να συμμετέχουν στη συνδιαμόρφωση του κινήματος.
“Θέλουμε να γίνουμε η αλλαγή που πρεσβεύουμε” είπε παραφράζοντας ελαφρώς τον Μαχάτμα Γκάντι.
Το όνομα
Πηγές, που βρίσκονται κοντά στον Γ.Παπανδρέου, έκαναν λόγο για τέσσερα ονόματα που θα τεθούν σε διαβούλευση στους πολίτες, ενώ παράλληλα, “ανοίγει” την διαδικασία υπογραφών της διακήρυξης του νέου κόμματος, χωρίς όμως να είναι δεσμευτικό για τα μέλη, να είναι υποψήφιοι.
Τελικά, το όνομα που επικράτησε είναι το “Κίνημα – Δημοκρατών Σοσιαλιστών”.
Οι κινήσεις αυτές δείχνουν μια διαφορετικότητα, όσων αφορά, την σοσιαλιστική – αριστερή λογική που επιθυμεί να έχει το κόμμα του.
Σημειώνουμε πως ο Παπανδρέου, είχε προσπαθήσει να πράξει το ίδιο και στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς ανταπόκριση από τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Το σύμβολο
Φαίνεται ότι γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ επέλεξε για σύμβολο του κόμματός που ιδρύει ο ίδιος το λεγόμενο ως “Ρόδο του Σοσιαλισμού”
Πρόκειται για το Ρόδο που οι σοσιαλιστές υιοθέτησαν γύρω στο 1960, όταν ιδρύθηκε η Σοσιαλιστική Διεθνής. Το συγκεκριμένο σύμβολο οι σοσιαλιστές δανείστηκαν από τους διαφωτιστές, που με τη σειρά τους το πήραν από την αρχαία Ελλάδα.
Κυρίαρχο χρώμα ήταν το κόκκινο που συμβολίζει τη γέννηση και τη δημιουργία, και υιοθετήθηκε από τους σοσιαλιστές ως το σύμβολο του σοσιαλισμού παγκοσμίως.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε επιλέξει για το ΠΑΣΟΚ το πορτοκαλί που είναι το χρώμα της εργασίας αλλά από τυπογραφικό λάθος βγήκε πράσινο και ο ιδρυτής του επέλεξε να το κρατήσει ως το χρώμα της ελπίδας αλλά και για να διαφοροποιηθεί από την κομμουνιστική αριστερά που θεωρούσε το ΠΑΣΟΚ παρακλάδι της.
Ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται υιοθετεί το σύμβολο και το χρώμα του Σοσιαλισμού παγκοσμίως αλλά με πράσινη πινελιά (στο φύλλο και στο αρχικό Κ) που παραπέμπει στο ΠΑΣΟΚ.