Βουλή: Στην "άκρη" το αγροτικό - Έστησαν καβγά για τον ΔΟΛ

Μπορεί το θέμα στην προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή να ήταν το αγροτικό, ωστόσο Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση “ήρθαν στα χέρια” για τις τελευταίες εξελίξεις με τον Δημοσιογραφικό Όμιλο Λαμπράκη.

Τσίπρας: Θέλετε να λογαριαστούμε; Ποιο ακριβώς είναι το αίτημά σας;

Απαντώντας στη σφοδρή επίθεση που δέχθηκε εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη, ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους πολιτικούς αρχηγούς, είπε χαρακτηριστικά για το ζήτημα του ΔΟΛ στη δευτερολογία του:

«Γιατί με εγκαλείτε; Θέλετε να λογαριαστούμε; Ποιο ακριβώς είναι το αίτημά σας; Δεν κατάλαβα. Επί 1,5 χρόνο ένα ιστορικό και έγκυρο συγκρότημα έχει καταντήσει να είναι στα όρια του κίτρινου Τύπου και με έχει στοχοποιήσει προσωπικά στην πρώτη σελίδα. Μια με τον ΑΡΚΑ, μια με στίχο του Ελύτη και μια με το editorial των ΝΕΩΝ έρχεστε κύριε Μητσοτάκη».

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Δεν το έκανα να πάρω ένα τραπεζίτη να ζητήσω να δώσει δάνεια και ούτε θα το κάνω. Μας λέτε ότι επειδή ένας πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε να συμμετάσχει στην προσπάθεια των εργαζομένων θέλουμε να κάνουμε καινούρια διαπλοκή και Βόρεια Κορέα. Όταν δικά σας στελέχη μεταπηδούν από τον Τύπο στην πολιτική είναι ελεύθερη αγορά;» αναρωτήθηκε.

“Θα είναι αρνητική εξέλιξη αν κλείσει το Βήμα και τα ΝΕΑ, όπως και το Έθνος. Όπως ήταν όταν έκλεισε η Ελευθεροτυπία. Αν βρεθούν επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν, θα συμβάλουμε στο πλαίσιο του νόμου. Μέχρι στιγμής όμως επενδυτές δεν υπάρχουν και η ιδιοκτησία δεν θέλει να βάλει χρήματα. Οι τράπεζες δεν θα δώσουν δάνεια με αέρα, όσο είμαστε εμείς κυβέρνηση”, τόνισε.

Σε άλλο σημείο ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι “οι εργαζόμενοι ζητούν να μην κλείσουν τα μέσα, όσο διαρκεί η ειδική εκκαθάριση που ξεκινά. Να πληρώνονται και να μη χαθεί η εμπορική αξία. Θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά αυτό δεν θα γίνει με συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Δεν μπορεί να γίνει ρύθμιση φωτογραφικά για ένα συγκρότημα και χωρίς ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση. Αν υπάρξει συναίνεση για μια συνολική ρύθμιση, εμείς θα το συζητήσουμε».

Μητσοτάκης: Εσείς κάνατε μυστικές συναντήσεις με τον Ψυχάρη και μια γάτα

Κατά τη δευτερολογία του ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, απαντώντας στα λεγόμενα του Πρωθυπουργού για τον ΔΟΛ, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Εσείς δεν κάνατε 4 μυστικές συναντήσεις με τον κ. Ψυχάρη παρέα με μια γάτα πριν τις εκλογές; Αν κάτι χάλασε τη μοιρασιά είναι δικό σας πρόβλημα όχι δικό μου. Εσείς συναντιόσασταν με μυστικά με εκδότες”.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να απαντήσει: «Ως τι εμφανίζεται ο κ. Μουλόπουλος; Τι ρόλο έχει να παίξει; Μήπως ο ίδιος εκπροσωπεί επενδυτικά κεφάλαια; Έχει μεγάλη περιουσία που θέλει να επενδύσει για να σώσει τον ΔΟΛ;», ενώ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να απαντήσει και αν υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα μυστική συνάντηση Παππά, Ψυχάρη, Μουλόπουλου.

Παράλληλα, του ζήτησε να ξεκαθαρίσει ποιο είναι το πλαίσιο της κυβερνητικής ανάμειξης στην ενδεχόμενη σωτηρία ενός εκδοτικού συγκροτήματος: «Πράγματι έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αν δεν βρεθεί επενδυτής δεν θα επιβιώσει, τραγικό για τους εργαζόμενους. Να μου εξηγήσετε τι εννοείτε. Αν είναι να φορτώσουμε χρέη επιχειρήσεων στους φορολογούμενους, εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε, να τα ξεχάσετε αυτά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αισθάνθηκα ένα συναισθηματικό σκίρτημα όταν μιλήσατε με τρεμάμενη φωνή για τους εργαζόμενους του ΔΟΛ. Τους εργαζόμενους στα κανάλια δεν τους σκεφτήκατε όταν τα κλείνατε. Δεν είδα το ίδιο συναισθηματικό ενδιαφέρον», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Τι ειπώθηκε νωρίτερα

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνοντας ότι “προσπαθείτε να πείσετε τον κόσμο, ότι αν δεν σας είχε ρίξει το 2015, γιατί η οργή του λαού σας έριξε, τώρα η χώρα θα κάλπαζε στην ανάπτυξη” και πρόσθεσε με νόημα “μην υποτιμάτε την νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Το ότι σας στηρίζουν απροκάλυπτα σήμερα τα ίδια συμφέροντα, που σας στήριζαν όταν ήσασταν στην κυβέρνηση για να τους στηρίζετε και εσείς, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να ελέγξετε και την νοημοσύνη των πολιτών”.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δήλωση του αρχηγού της ΝΔ πριν από λίγες ημέρες λέγοντας ότι θα προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις ως κυβέρνηση. «Κύριε Μητσοτάκη, σιγά τα αίματα! Μην είστε τόσο σκληρός απέναντι στους θεσμούς, σιγά τις μονομερείς αποφάσεις!» παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για τη στάση που τήρησε στην εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων, τα Χριστούγεννα του 2016.

Παράλληλα κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να αποκαλύψει τις δαπάνες εκείνες που θα κάνει περικοπή και επίσης από ποια κονδύλια θα καλύψει τη μείωση της φορολογίας που εξαγγέλλει. «Στήνετε το πολιτικό σας αφήγημα για να προχωρήσετε σε απολύσεις και σε πρωτοφανή επίθεση στους εργαζόμενους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει στο ερώτημα αν «θα είναι και για δεύτερη φορά αντίθετος στο να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να προχωρήσει η αδειοδότηση» σημειώνοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ, λέει ότι ο νόμος ισχύει.

Διαμορφώνεται κλίμα ανάκαμψης

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι “η χώρα βρίσκεται εντός προγράμματος με συνείδηση των δυσκολιών και πετυχαίνουμε τους στόχους γιατί βάλαμε το κράτος να δουλέψει και όχι να εξυπηρετεί τους φίλους μας. Καταφέραμε ρεκόρ απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ. Καταπολεμήσαμε τη διαφθορά. Αυτός είναι ο δρόμος για την περαιτέρω φορολογική ελάφρυνση για τις πιο αδύναμες κατηγορίες πολιτών” και επανέλαβε ότι “διαμορφώνεται κλίμα ανάκαμψης και η έξοδος από το πρόγραμμα είναι για πρώτη φορά ορατή στην ώρα της, στα μέσα του 2018”.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ  ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αν το σχέδιό σας βασίζεται στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης και στην υποκίνηση της λαϊκής δυσαρέσκειας, καλό είναι να το εγκαταλείψετε» και τον κάλεσε να απαντήσει: «Εσείς που μας καλείτε να κλείσουμε άρον-άρον την αξιολόγηση, πείτε μας κ. Μητσοτάκη θέλετε να υπογράψουμε ότι μας δώσουν; Συμφωνείτε με τις παράλογες απαιτήσεις του ΔΝΤ; Θέλετε να εφαρμόσουμε μέτρα 4,5 δισ; Το καθεστώς εξαίρεσης της χώρας από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις να συνεχιστεί; Θέλετε να αποτύχει η χώρα για να το καρπωθείτε πολιτικά και μετά να έλθετε ως “λευκός ιππότης” για να υλοποιήσετε το πιο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας. Το σχέδιό σας είναι να κάνετε την Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη». Παράλληλα ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι θέλει «να ολοκληρώσει την καταστροφή που άφησαν το 2015 ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος».

«Σας ζητώ να απαντήσετε σήμερα σε συγκεκριμένα ερωτήματα:

Συνεχίζετε να θεωρείτε την πιθανή αποχώρηση ή την αλλαγή ρόλου του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα καταστροφική εξέλιξη;

Πρέπει να συνεχίσουν να επιμένουν σε σκληρά μέτρα;

Συνεχίζετε να στηρίζετε την εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος;

Συνεχίζετε να θεωρείτε την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ιδεοληψία της αριστεράς;

Συνεχίζετε να θεωρείτε την κοινωνική πλειοψηφία αδαή;» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αλέξης Τσίπρας για Κυπριακό: Η Τουρκία να αφήσει την επιθετική ρητορική

Με μια σύντομη ενημέρωση για το Κυπριακό ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και έκανε λόγο για σκληρή επίπονη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, χωρίς εγγυήσεις και με αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στο Σώμα ότι προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε κλίμα συνεννόησης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και επισήμανε τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις, “χωρίς να υποχωρούμε από τις δίκαιες θέσεις μας”. Παράλληλα υπογράμμισε ότι “είμαστε σε ένα σημείο όπου χωρίς να διαφαίνεται ορίζοντας λύσης άμεσα έχουμε, ωστόσο, σημαντικές εξελίξεις καθώς για πρώτη φορά ανταλλάχτηκαν χάρτες αν και οι διαφορές παραμένουν, για πρώτη φορά στην ατζέντα τέθηκαν τα θέματα εγγυήσεων και ασφάλειας και αυτό είναι μεγάλη διπλωματική επιτυχία, ενώ διαδραματίζει ενεργό ρόλο και η ΕΕ και αυτό συνιστά θετική εξέλιξη”.

Επιπροσθέτως, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό και ξεκαθάρ8ισε ότι “χωρίς υπεραισιοδοξία, αλλά με σύνεση συνεχίζουμε με χαμηλούς τόνους και χωρίς ιδεοληψίες και φοβικότητα”. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι για να προχωρήσουν οι συζητήσεις θα πρέπει και η Άγκυρα να προσέλθει με παρόμοιο πνεύμα βάζοντας στην άκρη την επιθετική ρητορική και δουλεύοντας σοβαρά και υπεύθυνα.

“Θα είμαστε πάντα στο πλευρό του κυπριακού λαού για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της ΕΕ”, τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι θα είμαι διαρκώς στη διάθεση των κομμάτων τόσο εγώ όσο και ο υπουργός Εξωτερικων, γιατί είναι αυτονόητη η πλήρης, αναλυτική και ειλικρινής ενημέρωση σε όλα τα κόμματα.

Αγροτικό

Αναφερόμενος στο Αγροτικό ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η αύξηση της απασχόλησης και η είσοδος νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή, η τυποποίηση και η ανάπτυξη της ποιοτικής γεωργίας, αποτελούν τις τρείς στρατηγικές επιδιώξεις της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Για την πλειονότητα των αγροτών, τα οφέλη από τη μείωση της φορολογίας καλύπτουν πλήρως ή και υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τις ασφαλιστικές εισφορές, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε ότι “είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τις παθογένειες του παρελθόντος. Θέλουμε τον συνεργατισμό εργαλείο άσκησης της αγροτικός μας πολιτικής. Δεν θέλουμε τους συνεταιρισμούς δίκτυο πελατειακών σχέσεων, αλλά εργαλείο που θα συμβάλει στο σπάσιμο των καρτέλ”.

Παράλληλα εξήγγειλε ειδική παρέμβαση για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτομικά και ανακοίνωσε ότι άμεσα υπογράφεται υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές, ενώ επανεξετάζεται η μείωση του ΕΦΚ στο κρασί και του ΕΝΦΙΑ στις αγροτικές εγκαταστάσεις, και η χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.

καταλήγοντας κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ακολουθεί στρατηγική που στοχεύει να εκβιάσει σύγκρουση, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες, και πρόσθεσε ότι δεν είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον των κομμάτων που κυβέρνησαν για τους αγρότες.

Κ.Μητσοτάκης: Είστε η πιο διεφθαρμένη και αδίστακτη κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα – Οι εκλογές είναι η λύση

Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση για το αγροτικό. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε το αίτημα για εκλογές, ενώ άσκησε σφοδρή κριτική για τις εξελίξεις στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη κάνοντας λόγο για την “πιο διεφθαρμένη αλλά και την πιο αδίστακτη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η χώρα”.

Δεν μπορώ να μην ξεκινήσω από τα χθεσινά εξαιρετικά ανησυχητικά γεγονότα στο ΔΟΛ. Αυτές οι εξελίξεις έριξαν και το τελευταίο φύλο συκής αυτής της κυβέρνησης. Ανεβήκατε στην εξουσία παρουσιάζοντας τους εαυτούς σας ως αδιάφθορους και μέσα σε αυτό εξελιχθήκατε όχι μόνο στην πιο διεφθαρμένη αλλά και την πιο αδίστακτη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η χώρα. Εδώ και μήνες προσπαθείτε να ελέγξετε τα ΜΜΕ. Με αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις. Διαβάσατε την απόφαση του ΣτΕ; Ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός. Πήγατε να ρίξετε μαύρο στα κανάλια και ο κόσμος ξεσηκώθηκε εναντίον σας. Τώρα το κάνετε με τους εκδότες. Κάποιοι συμβιβάστηκαν και έκαναν τις εφημερίδες τους γραφεία Τύπου της κυβέρνησης. Mε δικαστικές εκκρεμότητες επιχειρείτε να πάρετε τον έλεγχο του ΔΟΛ βάζοντας τον πρώην βουλευτή σας Μουλόπουλο».

“Μάλιστα αυτόν τον άνθρωπο είχατε να υποδείξετε ως πρόεδρο του ΕΣΡ. Πλέον το έχουν καταλάβει όλοι. Η κυβέρνησή σας δεν έχει κανέναν ηθικό φραγμό. Είστε επικίνδυνοι για την χώρα και την δημοκρατική ομαλότητα. Πάρτε το χαμπάρι ο πλουραλισμός είναι ισχυρότερος από εσάς. Θα μας βρείτε απέναντι».

Εκλογές και αξιολόγηση

Για τις εκλογές ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα. Είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση να υλοποιήσει την επιστροφή στην κανονικότητα». Κατηγόρησε μάλιστα ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν έχει καμία επικοινωνία με τη χώρα και κανένα σχέδιο για το μέλλον, τονίζοντας πως ποτέ τα τελευταία 7 χρόνια δεν ήταν πιο σκοτεινός ο ορίζοντας για την Ελλάδα.

«Ξεκινώ με τη διαπίστωση ότι η κατάσταση στη χώρα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η κοινωνία εμποτισμένη από το δηλητήριο της απόγνωσης κλείνεται στον εαυτό της. Η άγρια φορολόγηση πνίγει κάθε παραγωγικό Έλληνα. Οι στόχοι του προϋπολογισμού δύσκολα θα επιτευχθούν» είπε, υπενθυμίζοντας δήλωση του κ. Τσίπρα, πως η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει μετατεθεί για τον Μάρτιο του ’17. Θα έπρεπε να είχε κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016. Μας περιμένουν νέα άδικα μέτρα και νέες άδικες θυσίες», είπε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ανησυχία πως η χώρα ενδέχεται να ζήσει και πάλι στιγμές του 2015. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται με το ένα μάτι στραμμένο στους πιστωτές και το άλλο στις συνιστώσες. «Τη μία στέλνετε επιστολές στο ΔΝΤ ζητώντας την παραμονή του και μετά με non paper ζητάτε την αποχώρησή του. Πιστεύετε ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ της χώρας. Κάθε φορά που καθυστερείτε, ο λογαριασμός μεγαλώνει» είπε, τονίζοντας πως τα όρια εξαντλούνται και η κλεψύδρα αδειάζει. «Όσο καθυστερούμε, τόσο αναβάλλουμε την ανάκαμψη της οικονομίας» είπε, προσθέτοντας πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του ’17 θα κριθεί και η πορεία της χώρας μετά το ’18. «Δεν μπορείτε να οδηγήσετε τη χώρα στην έξοδο από την κρίση και δεν μπορείτε να διασφαλίσετε ότι στα μέσα του ’18 όταν λήξει το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές» τόνισε, προσθέτοντας πως αναβιώνονται τα σενάρια του grexit. Μάλιστα, έκανε λόγο για δίλημμα, τέταρτο μνημόνιο απροσδιόριστης διάρκειας ή επαναφορά σχεδίων για έξοδο Ελλάδας από Ευρωζώνη.

«Σήμερα είναι περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη η πολιτική αλλαγή. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που θα περιορίσει τις τεράστιες ανισότητες που προκάλεσαν οι πολιτικές σας» είπε, προσθέτοντας πως το 2015 το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και ανέδειξε τον μονόδρομο των ριζικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος. «Θα καταγραφείτε στην ιστορία ως μια τραγική υποσημείωση. Σήμερα συγκρούονται ο λαϊκισμός και ο τυχοδιωκτισμός και από την άλλη όλες οι δυνάμεις του μέτρου και της λογικής, που θέλουν να πάει η χώρα μπροστά. Και αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή. Και πρόσωπα και κόμματα κρίνονται από πως θα τοποθετηθούν σε αυτή τη γραμμή» είπε, στέλνοντας μήνυμα σε άλλους πολιτικούς χώρους μέσα στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το δίλημμα είναι αν συντάσσεται κανείς σήμερα, όπως είπε, με το καθεστώς των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, «ένα καθεστώς αποτυχίας και διαπλοκής και διορισμών ή την Ελλάδα της προοπτικής και της αλήθειας. Αν συντάσσεται με την Ελλάδα του κάθε κομματικού Καρανίκα ή κάθε νέου παιδιού που θα ξέρει ότι αν δουλέψει σκληρά μπορεί να προκόψει».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να σταματήσει να κρατά όμηρο την Ελλάδα και του ζήτησε να αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του. Μάλιστα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Οι επερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον ισχύοντα νόμο”.«Θα μάθετε κάποια στιγμή ότι στους κανόνες της δημοκρατίας είναι και η ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας. Θα μάθετε κύριε Τσίπρα να χάνετε. Έτσι είναι η δημοκρατία. Και άλλοι έχουν χάσει εκλογές πολύ σημαντικότεροι από εσάς. Και για να παραφράσω τον Κώστα Καβάφη αν δεν μπορείτε να κάμετε την άσκηση της εξουσίας τουλάχιστον μην την εξευτελίζετε»

Αγροτικό: Σχέδιο σε 9 άξονες

Αναφερόμενος, στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για τον αγροτικό τομέα, ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε τους 9 άξονες στο οποίο αυτό βασίζεται και οι οποίοι επιγραμματικά είναι:
“1ο: Ενθαρρύνουμε τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν, όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς. Σήμερα το ποσοστό των συνεταιρισμένων αγροτών είναι απελπιστικά χαμηλό, μόλις 11,3% τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στην Δυτική Ευρώπη είναι άνω του 50%. Στόχος μας είναι να πλησιάσουμε αυτά τα δεδομένα, ώστε να δουν όλοι τα οφέλη της εμπορικής συγκέντρωσης και της μείωσης των εξόδων.

2ο: Ενεργοποιούμε αμέσως όλα τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, ιδιαίτερα εκείνα που αφορούν σε επενδύσεις ιδιωτών, αγροτών και συνεταιρισμών και συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων μέσω της αγροτικής εκπαίδευσης και καινοτομίας.

3ο: Διασφαλίζουμε εγγυητικά κεφάλαια, δανειοδότηση και επαρκή χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα”.

4ο: Προωθούμε την παρουσία του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα στην υπηρεσία του αγρότη για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ.

5ο: Επιταχύνουμε και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή. Προβλέπουμε την αξιοποίηση των γεωργικών αποβλήτων και υπολειμμάτων, είτε για ενέργεια, είτε για περαιτέρω αξιοποίηση.

6ο: Συνδέουμε την αγροτική παραγωγή με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως τον τουρισμό και την εστίαση, τη βιομηχανία καλλυντικών και φαρμακευτικών φυτών, τη χημική βιομηχανία και τη βιομηχανία τροφίμων.

7ο: Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων όπου έχουμε στρατηγικό πλεονέκτημα στο γάλα, στη φέτα και στο κρέας. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες ανάπτυξης πιστοποιημένων προϊόντων με βάση το αίγειο γάλα. Καταθέτοντας, παράλληλα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του κλάδου και της αειφορίας. Παράλληλα, προωθούμε ένα νέο σήμα ιδιαίτερων προϊόντων, που παράγονται σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας μας. Όπως το ρύζι στο Δέλτα Αξιού, τα αλιεύματα του Αμβρακικού, τα φασόλια Πρεσπών, κ.α.

8ο: Καθιερώνουμε τακτικό, δομημένο διάλογο της Κυβέρνησης με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις των παραγωγών κατά προϊόν.

9ο: Δημιουργούμε Εθνικό Αγροτικό Επιμελητήριο κατά τα πρότυπα της Γαλλίας.
Και δεν είναι μόνο αυτά. Σε ό,τι αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής, θέλω να επαναλάβω ότι έχω ήδη δεσμευθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αλήθειας ότι επαναφέρουμε τον Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%. Ότι θα καταργήσουμε το φόρο στο κρασί. Ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δυο χρόνια. Ότι θα μειώσουμε το φόρο των επιχειρήσεων, άρα και των αγροτικών, από το 29% στο 20%”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ”.

Φ. Γεννηματά: Η κυβέρνηση είναι ηθικά και πολιτικά ηττημένη

«Έχετε κυβέρνηση που παραπαίει. Είναι ηθικά και πολιτικά ηττημένη» τόνισε η κ. Γεννηματά, επισημαίνοντας την ήττα που υπέστη η κυβέρνηση στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και κατηγορώντας την κυβέρνηση για απόπειρα ελέγχου των ΜΜΕ με αφορμή τις εξελίξεις στον ΔΟΛ. «Δεν καταφέρατε να φτιάξατε το ΣΥΡΙΖΑ channel και τώρα επιβάλλετε τον κ. Μουλόπουλο στον ΔΟΛ κι αφήστε τα περί άδολης σχέσης του με το συγκρότημα». Σε υψηλότερους τόνους, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είπε: «Ο πρωθυπουργός που βρυχάται περί διαπλοκής και διαφθοράς, έγινε γάτα Ιμαλαΐων. Πάρτε το απόφαση. Η κρίση του λαού θα είναι αμείλικτη».

Αναφερόμενη, στη συνέχεια, στην κατάσταση και τα προβλήματα των αγροτών, η Φώφη Γεννηματά σημείωσε ότι «εμείς δεν θα πηδήξουμε στα τρακτέρ, όπως εσείς, αλλά ερχόμαστε στη Βουλή για να προλάβουμε τα γεγονότα». Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι εξαπάτησε τους αγρότες, τάζοντας λαγούς και πετραχήλια, οδηγώντας, όπως είπε, σε αδιέξοδο και απόγνωση τον πρωτογενή τομέα. «Η σημερινή κατάσταση έχει υπογραφή. ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» τόνισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση επιβάρυνε τους αγρότες με μια ντουζίνα βάρη», τα οποία κι απαρίθμησε αναλυτικά. Ταυτόχρονα, κατέθεσε 12 επεξεργασμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, εξηγώντας ότι ζήτησε τη συζήτηση για να καταστήσει σαφές ότι η χώρα χρειάζεται έντονη περιφερειακή ανάπτυξη, με πρωταγωνιστή τον πρωτογενή τομέα σ’ όλη τη χώρα.

Η Φώφη Γεννηματά επέκρινε την κυβερνητική τακτική στο ζήτημα της αξιολόγησης, λέγοντας ότι βρίσκεται στα «πρόθυρα συμβιβασμού ενός ηττημένου». «Συζητάτε πρόσθετα μέτρα. Έχετε δεχθεί μόνιμο κόφτη, μείωση αφορολόγητου, ελπίζω όχι κι ομαδικές απολύσεις», είπε και υπογράμμισε απευθυνόμενη στον κ. Τσίπρα, ότι δεν έχει νομιμοποίηση και εντολή για 3ο μνημόνιο plus, ούτε και για τέταρτο.

Προέβλεψε ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα αργήσουν και πως το ζήτημα είναι, τι κυβέρνηση θα προκύψει μετά τις εκλογές, καθώς τόνισε ότι υπάρχει ένας δρόμος: η διαμόρφωση εθνικής γραμμής, που σημαίνει, όπως είπε, ουσιαστική αναδιαπραγμάτευση του χρέους, σημαντική μείωση των πλεονασμάτων και εμπροσθοβαρή ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι απαιτείται ισχυρή κυβέρνηση για να την υλοποιήσει, καθώς στους σκληρούς δανειστές δεν χρειάζονται λεονταρισμοί, αλλά τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις και συνεννόηση.

Δ.Κουτσούμπας για Πέραμα: Υπόδικα τσιράκια του κεφαλαίου τα βάζουν με αθώα παιδιά

Στα επεισόδια στο Πέραμα που προκάλεσαν οπαδοί της Χρυσής Αυγής εστίασε στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος σημείωσε ότι και με την ανοχή της Αστυνομίας τα «υπόδικα τσιράκια του κεφαλαίου» τα οποία «κατηγορούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα-εγκλήματα συνεχίζουν το βρώμικο έργο τους στο Πέραμα και τώρα τα βάζουν με αθώα παιδιά». Ο κ. Κουτσούμπας, με την έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια, καθώς διαδέχθηκε τον Ν. Μιχαλολιάκο, είπε ότι τώρα οι υπόδικοι της ΧΑ τα βάζουν με αθώα θύματα των πολέμων και των διώξεων που τους ξερίζωσαν από την πατρίδα τους, από τη γη τους, από τα σπίτια τους και τους έστειλαν εδώ να ταλαιπωρούνται και οι ίδιοι και ταυτόχρονα και οι Έλληνες εργαζόμενοι.

«Και βέβαια τους έστειλαν εδώ, οι ίδιοι με αυτούς που συναγελάζεται διεθνώς η Χρυσή Αυγή, που δημιουργούν τους πολέμους και την προσφυγιά και κατά περίπτωση ενισχύουν και τους τζιχαντιστές», κατέληξε για το θέμα ο κ. Κουτσούμπας.

Θεοδωράκης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει τον ΔΟΛ στον Μπόμπολα

 

Σφοδρή επίθεση σε βάρος της Κυβέρνησης εξαπέλυσε από την πλευρά του και ο Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή τα τελευταία γεγονότα του ΔΟΛ.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε μάλιστα ότι η Κυβέρνηση επιλέγει να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική δημοσιογραφία, λέγοντας με νόημα ότι έτσι γίνεται στη Βενεζουέλα, την Τουρκία και την Βόρειο Κορέα.

«Η κυβέρνηση περνά σε άλλη πίστα. Μετά από τις προσπάθειες συνεννόησης με τη διαπλοκή, αποφάσισε να πάρει την υπόθεση στα χέρια της και αναλαμβάνει η ίδια με τους ανθρώπους της τους Δημοσιογραφικούς Ομίλους. Η επίλυση των προβλημάτων του ΔΟΛ ανετέθη στον κ. Μουλόπουλο, έμπιστο του κ. Τσίπρα και μέλους του ΔΣ της Αυγής».

Συνεχίζοντας ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε ότι στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να μεταβιβαστεί ο Δημοσιογραφικός Όμιλος Λαμπράκη στον Όμιλο Μπόμπολα. «Σήμερα ο κ. Ψυχάρης πέρασε την πόρτα του ανακριτή αφού πρώτα έβγαλε την ανακοίνωση ότι παραδίδει τον όμιλο στον έμπιστο του κ. Τσίπρα. Χθες (σ.σ. Τρίτη) η κυρία Δούρου ανέθεσε την ανάπλαση του Φαληρικού μετώπου στον όμιλο Μπόμπολα με έκπτωση 53%, όσα δηλαδή κατήγγειλε στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι βέβαιο ότι ο Μπόμπολας θέλει να αναλάβει τον ΔΟΛ και έγιναν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με την κυβέρνηση».

Σε άλλο σημείο ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι “είναι συνηθισμένη πρακτική η κυβέρνηση να αναλαμβάνει την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες. Έχει γίνει στην Βενεζουέλα, την Τουρκία και την Βόρειο Κορέα», είπε με ειρωνική διάθεση.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ελέγξει πλήρως την δημοσιογραφία: «Θέλει όλοι να έχουν την ίδια φωνή. ΣΥΡΙΖΑ ΑΕ» είπε χαρακτηριστικά.

«Πως μπορεί να επιλύσει κάποιος τα προβλήματα μιας τόσο υπερχρεωμένης επιχείρησης; Ποιος θα βάλει τα λεφτά; Ο κ. Μουλόπουλος; Όχι! Έχει θεσμικούς επενδυτές;» αναρωτήθηκε ο κ. Θεοδωράκης και συμπλήρωσε:«Ελπίζω οι δημοσιογράφοι και οι αναγνώστες να βρουν τρόπο να απαντήσουν και να αντισταθούν».

 

ΑγροτικόΒουλήΠρο ημερησίας συζήτηση