Νέο δημοσιονομικό «κόφτη» για μετά το 2018 αποδέχεται η κυβέρνηση

Σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι επιφυλάξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει τη δημιουργία ενός «μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων» όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Τζανακόπουλος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και κατέστησε σαφές ότι προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι να έχουν συμφωνηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ο δημοσιονομικός χάρτης της ελληνικής οικονομίας για μετά το 2018. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε τον προσδιορισμό των μέτρων που θα μπορούσε να περιλαμβάνει αυτός ο μηχανισμός ωστόσο αρκέστηκε να τονίσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία ανάλογη με εκείνη που απαιτήθηκε προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, δηλαδή για έναν νέο δημοσιονομικό «κόφτη.

Παράλληλα εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η κυβερνητική υποχώρηση δεν θα έχει επί της ουσίας κάποια επίπτωση ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να χρειαστεί ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού, καθώς οι στόχοι του προγράμματος θα επιτευχθούν.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται σκληρά για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την προστασία των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Τζανακόπουλος και επισήμανε ότι αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού που δείχνουν πως το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε τροποποιημένη ταμειακή βάση στα 4,39 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά πολύ τον στόχο του 1,98 δισ. ευρώ, ενώ και τα έσοδα κινήθηκαν πάνω από τον στόχο με 1,6 δισ. ευρώ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι κορυφαία εθνική προτεραιότητα είναι η επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και ανέφερε πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη για το εν λόγω ζήτημα. Παρατήρησε ότι τα βήματα προόδου στη Γενεύη για το Κυπριακό ήταν σημαντικά και τόνισε πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν 18-20 Ιανουαρίου σε τεχνικό και διπλωματικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά την αυριανή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τα αγροτικά θέματα, παρουσία του πρωθυπουργού, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση για το θέμα, στο οποίο «η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, υπό το πρίσμα του σχεδιασμού και της υλοποίησης ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα» ενώ για τις διεθνείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα, πέραν της σημερινής συνάντησής του με τον Ιταλό πρόεδρο, έκανε γνωστό ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Λισαβόνα στις 28 Ιανουαρίου, για τη δεύτερη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, που αποτελεί συνέχεια της πρώτης που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού και στις 30 Ιανουαρίου, θα επισκεφθεί το Βελιγράδι όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας και της φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία.

 

β' αξιολόγησηΤζανακόπουλος