Στο Παρίσι βρίσκεται ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όπου θα συμμετέχει στη διεθνή διάσκεψη για το Μεσανατολικό μαζί με αντιπροσώπου 72 χωρών.
Η διάσκεψη πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Γαλλίας και έχει στόχο να επαναβεβαιωθεί η δέσμευση της διεθνούς κοινότητας υπέρ της λύσης «δύο κρατών» και να επιδιωχθεί η δημιουργία των προϋποθέσεων για την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στα δύο μέρη.
Ο Τζον Κέρι θα πραγματοποιήσει για την περίσταση το τελευταίο του ταξίδι ως Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ωστόσο θα απουσιάζουν από τη διάσκεψη οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Με ομιλία του νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής, ο κ. Κοτζιάς πρόκειται να εκφράσει την υποστήριξη της Ελλάδας στην αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας «για την επίτευξη λύσης δύο κρατών».
Αναμένεται επίσης να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την προώθηση της συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να σημειώσει τη συμβολή που θα μπορούσε να έχει η περιφερειακή συνεργασία στην εν λόγω ειρηνευτική διαδικασία.
Το «πνεύμα της Ρόδου», όπως γεννήθηκε από τη διεθνή διάσκεψη τον περασμένο Σεπτέμβριο, για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, εντάσσεται άλλωστε στο πνεύμα της όλης προσπάθειας και η Ελλάδα έχει επανειλημμένα εκφράσει για το Μεσανατολικό «την ετοιμότητα της για να συνδράμει και τις δύο πλευρές στις προσπάθειές τους», υπογραμμίζει το υπουργικό περιβάλλον.
Είναι η δεύτερη προσπάθεια που επιχειρούν οι Γάλλοι τους τελευταίους οκτώ μήνες, για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Η προηγούμενη ήταν στις 3 Ιουνίου ,κατά την οποία συμμετείχαν 28 χώρες. Ο διπλάσιος και πλέον αριθμός των χωρών που συμμετέχουν σήμερα είναι, κατά την άποψη του γαλλικού Υπουργείου, «το αποτέλεσμα της δυναμικής που επέφερε η αρχική πρωτοβουλία».
Αναφορικά με τη διοργάνωση, παρά την απουσία των δύο ενδιαφερόμενων μελών, με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του το γαλλικό Υπουργείο εξηγεί: «Αποτελεί δική μας ευθύνη, όχι το να διαπραγματευθούμε στη θέση των δύο μερών, πράγμα μη δυνατό αλλά και ούτε επιθυμητό, αλλά το να ενεργήσουμε για τη δημιουργία μιας πολιτικής δυναμικής υπέρ και προς όφελος νέων διμερών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους».
Το γεγονός ότι δεν μπορούν να υπάρξουν υψηλές φιλοδοξίες για τα αποτελέσματα της διάσκεψης, εξέφρασε με το δικό του τρόπο και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από το Μπαμακό στο Μαλί όπου βρισκόταν το Σάββατο:
«Έχω πλήρη επίγνωση για το τι μπορεί να δώσει αυτή η Διάσκεψη. Η ειρήνη δεν μπορεί να επέλθει παρά μόνο από τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους και από κανέναν άλλο», δήλωσε και προσέθεσε: «Πρόκειται όμως για μια σύγκρουση που διαρκεί χρόνια και έχει δημιουργήσει την αίσθηση αποδυνάμωσης της διεθνούς κοινότητας. Οφείλουμε να φέρουμε τη διεθνή κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της».
Ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επέστρεψε στο Παρίσι, πρόκειται να μιλήσει στη διάσκεψη νωρίς το απόγευμα, πριν από το κλείσιμο της που θα γίνει με ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερώ.