Διαψεύδει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις πληροφορίες για ένταξη της μείωσης του αφορολόγητου ορίου στον δημοσιονομικό κόφτη και την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. “Αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση για μείωση του αφορολόγητου και δεν υπάρχει από την πλευρά της κυβέρνησης πρόθεση να αλλάξει το αφορολόγητο μετά το τέλος του προγράμματος”, επανέλαβε απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Τζανακόπουλος έστειλε αυστηρό μήνυμα στους δανειστές, τονίζοντας ότι παράλογες απαιτήσεις και απαιτήσεις εκτός των συμφωνηθέντων δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Μάλιστα όπως ανέφερε απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Εξάλλου, σημείωσε ότι οι όποιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων οφείλονται στις διαφορετικές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ και πρόσθεσε ότι «από την μεριά μας έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και περιμένουμε από τις υπόλοιπες πλευρές να κάνουν το ίδιο».
Ο πρωθυπουργός στη Γενεύη εφόσον διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, χαρακτήρισε θετική την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις συζητήσεις, καθώς και την ανταλλαγή χαρτών, ωστόσο επισήμανε ότι κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Διάσκεψη στη Γενεύη, εφόσον διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης.
Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε τη θέση Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό το ότι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για τα ζητήματα της ασφάλειας έχουν υποστήριξη από την ΕΕ. Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο νέας επικοινωνίας Τσίπρα – Ερντογάν, υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και πως αν χρειαστεί νέα συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, θα πραγματοποιηθεί.
Τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε στενό συντονισμό και διαρκή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αναστασιάδη» και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι οι ελληνικές θέσεις για τα θέματα ασφάλειας έχουν αποκτήσει υποστήριξη από την ΕΕ.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερη (σ.σ. μετά από εκείνη που είχαν την περασμένη Δευτέρα) επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας, είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ότι «είμαστε σε στενή παρακολούθηση των συνομιλιών, αν χρειαστεί νέα συνομιλία, θα γίνει». Επισήμανε ότι η πολυμερής διάσκεψη δεν έχει ακόμα ξεκινήσει επίσημα, οι συζητήσεις ξεκινούν στις 6.00 το απόγευμα και πως «παρακολουθούμε στενά και αναλόγως θα πράξουμε».
Σε σχετικό ερώτημα, υπογρ’άμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε μια σκληρή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης και ότι «έχουμε εξαρτήσει την παρουσία του πρωθυπουργού στη Γενεύη από την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης και μόνο» και πρόσθεσε ότι «το επίπεδο εκπροσώπησης της τουρκικής πλευράς το αποφασίζει η τουρκική πλευρά και εκ μέρους μας δεν έχουμε την πρόθεση να εμπλακούμε στη συζήτηση που γίνεται στην Τουρκία και σχετίζεται με την ίδια την πολιτειακή διάρθρωση».
Καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι, αν η τουρκική πλευρά επιλέξει τη συμμετοχή της στην πολυμερή διάσκεψη σε επίπεδο πρωθυπουργού, αυτό είναι θέμα δικό της και επανέλαβε πως το σημαντικό είναι να διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης λύσης.