Την ελληνική πολιτική ηγεσία για το καυτό ζήτημα του Κυπριακού ενημέρωσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με την Κυβέρνηση να επιδιώκει συνεννόηση στο εθνικό αυτό θέμα, καθώς εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή, εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης.
Η τελευταία συνάντηση του Πρωθυπουργού ήταν με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας είπε ότι “το θέμα τώρα είναι ότι μόλις έχουμε τις πρώτες ενδείξεις για το state of play (σ.σ. την πορεία των εργασιών) για τη διαπραγμάτευση στη Γενεύη, θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το αν θα εκπροσωπηθούμε σε επίπεδο Πρωθυπουργού ή αν θα αναλάβουν οι Υπουργοί Εξωτερικών. Το θετικό είναι, και το επανέλαβα και στη συνομιλία μου με τον Τούρκο Πρόεδρο, ότι αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε πού μπορούμε να φτάσουμε».
Ειδικότερα, «αν διαφανεί πιθανότητα λύσης, εγώ είμαι διατεθειμένος να παραστώ στη Γενεύη. Αν δεν διαφανεί, τότε οι Υπουργοί Εξωτερικών θα πρέπει να αναλάβουν να φτάσουν τις συνομιλίες μέχρι εκεί που μπορούν να πάνε…», σε μια διαδικασία που θα έχει συνέχεια δηλαδή.
“Αυτή είναι μια κατάκτηση σημαντική, διότι μας δίνει τη δυνατότητα να παλέψουμε για λύση χωρίς να είμαστε με την πλάτη στον τοίχο», φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε τη σημασία διαμόρφωσης «μιας εθνικής γραμμής που βάζει ως προϋπόθεση την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη, και την άρση των εγγυήσεων». Με τη διαπίστωση αυτή συμφώνησε και ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «είναι ένας κοινός άξονας Αθήνας-Λευκωσίας, και από ό,τι είδα σήμερα, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο πολιτικής συναντίληψης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις».
«Επιτέλους σε κάτι να αποκτήσουμε κοινή εθνική γραμμή…», έκλεισε το διάλογο ο κ. Καμμένος.
Ποιες συναντήσεις προηγήθηκαν
«Είναι σημαντικό να υπάρξει μία εθνική γραμμή για το Κυπριακό» δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11.00 το πρωί της Δευτέρας. Υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα να πάνε όλα καλά στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας με νόημα ότι «είμαστε στην τελική φάση. Ελπίζω ότι δεν θα είναι το τέλος της διαπραγμάτευσης». Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την πρόσκληση του Πρωθυπουργού για ενημέρωση και πρόσθεσε ότι «έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, αλλά οι μεγάλες δυσκολίες είναι ακόμη μπροστά μας».
Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα μπορούν να συμφωνήσουν «σε ένα πλαίσιο κοινά αποδεκτό σε ό,τι αφορά την εθνική στρατηγική της χώρας» στο Κυπριακό χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει τη στήριξή μας για να επιτύχει μια συμφωνία στο Κυπριακό με βάσει τις πάγιες θέσεις.
Μητσοτάκης: Απαιτείται λύση χωρίς κατοχικά στρατεύματα και εγγυήσεις
Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε λύση για το Κυπριακό, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θέλουν λύση σε αυτό το καυτό ζήτημα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε δήλωσή του από τα γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς, εξήγησε πως απαιτείται λύση σταθερότητας και ειρήνης, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και μακριά από λογικές εγγυήσεων και πνευματικών δικαιωμάτων και επισήμανε ότι «τέτοιες λογικές δεν μπορεί να υπάρχουν».
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας και αναγνώρισε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αποφασισμένη για λύση, κάτι που όπως ανέφερε, «δεν μπορώ να πω και για την άλλη πλευρά, από όπου τις τελευταίες ημέρες έγιναν αλλεπάλληλες δηλώσεις αδιαλλαξίας».
Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ.
Γεννηματά: Θετικό σημάδι η επανέναρξη των συνομιλιών
Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.
«Εμείς αγωνιούμε να βρούμε διέξοδο στο Κυπριακό, κάνουμε προσπάθειες», ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, στην έναρξη της συνάντησής τους με την Φώφη Γεννηματά.
Η κ. Γεννηματά τόνισε πως «είναι θετικό ότι ξαναρχίζουν οι συνομιλίες μετά την αποτυχία με ευθύνη της Τουρκίας». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «εξαρτώνται σχεδόν τα περισσότερα από τη στάση της άλλης πλευράς» και τόνισε πως ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και εμείς «θέλουμε τη λύση, αλλά αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και να διασφαλίζει μια βιώσιμη προοπτική». «Και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», προσέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι «είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Κουτσούμπας: Πάμε σε διχοτομική λύση
«Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τις συνομιλίες του με τον γγ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, σε αναφορά του κ. Κουτσούμπα πως το συμπέρασμα που εκείνος έχει αποκομίσει από τις επαφές του είναι ότι πάμε σε διχοτομική λύση, ο κ. Τσίπρας απέρριψε τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι «αυτό πρέπει να το αποφύγουμε» και υπογράμμισε: «Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη, αυτό είναι πολύ σημαντικό και άρα αυτό δεν υπάρχει στον ορίζοντα».
Ειδικότερα, με τον διάλογό τους να ξεκινά σε χαλαρό κλίμα με αφορμή τις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι των τελευταίων ημερών, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε «καλά, το χιόνι το αντιμετωπίζουμε, αλλά «χιόνια» και «θύελλες» που έρχονται, δεν αντιμετωπίζονται εύκολα», με τον κ. Τσίπρα να σχολιάζει στο ίδιο χαλαρό κλίμα: «Έχεις πρόβλεψη μετεωρολογική;». Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε ότι «οι μετεωρολογικές προβλέψεις λύνονται, παρότι αντιμετωπίζει δυσκολίες ο κόσμος και με τη θέρμανση λόγω της κρίσης, αλλά τα προβλήματα είναι άλλα, και με το Κυπριακό τώρα …». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Κυπριακό είναι 42 ετών πρόβλημα, δεν είναι τωρινό, σημειώνοντας, όμως, ότι «ίσως είναι μία ευκαιρία, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται από την άλλη πλευρά, κυρίως».
«Σύμφωνοι», είπε ο κ. Κουτσούμπας όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, προσθέτοντας πως «το θέμα είναι ότι είναι υπονομευμένες οι διαπραγματεύσεις στην ουσία, δηλαδή αυτό που ξέρουμε -θα σας ακούσω και σήμερα αν έχουμε κάτι νεότερο, αλλά με την κυπριακή ηγεσία, με τα κόμματα όσα συζητήσαμε και η εικόνα που έχουμε αποκομίσει-, μας δίνει το συμπέρασμα ότι πάμε για διχοτομική λύση», σχολιάζοντας ότι δεν είναι λύση.
«Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, με τον κ. Κουτσούμπα να σημειώνει: «Όχι μόνο να το αποφύγουμε. Δεν έπρεπε καν να φτάσουμε ως εδώ. Αλλά αυτό είναι μια ολόκληρη συζήτηση, εμείς έχουμε τις θέσεις μας». «Έχουμε εξασφαλίσει ότι δεν θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη, αυτό είναι πολύ σημαντικό και άρα αυτό δεν υπάρχει στον ορίζοντα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Αλλά υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι, συμφωνώ», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας στην ευκαιρία που θα είχαν να συζητήσουν εν συνεχεία, χωρίς τις κάμερες.
Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Για να μιλάμε για διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει σε λύση, σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, άμεση αποχώρηση όλων των κατοχικών δυνάμεων. Σημαίνει κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων» υπογράμμισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
«Λύση σημαίνει ένα κράτος και όχι δύο κράτη. Κράτος ενιαίο, βιώσιμο, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένες βάσεις, εγγυητές, προστάτες», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «η διαπραγμάτευση στην ουσία είναι σήμερα υπονομευμένη πρώτα και κύρια από την τουρκική, την τουρκοκυπριακή ηγεσία επίσης, με την ανάμειξη και άλλων δυνάμεων και μεγάλων συμφερόντων, όπως των ΗΠΑ, αφού διεξάγεται στην ουσία κάτω από όρους διχοτομικής λύσης».
«Απαιτείται σήμερα η μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση και από τον λαό της Ελλάδας και από τον λαό της Κύπρου», κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Πρόταση για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Σταύρο Θεοδωράκη
Στο συμπέρασμα ότι «μέχρι στιγμής διαφαίνεται συναντίληψη με τις πολιτικές δυνάμεις», έχει καταλήξει ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.
Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωράκης πρότεινε τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Όσο για το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως «κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας», ωστόσο είναι η άλλη πλευρά που πρέπει να άρει την αδιαλλαξία, όπως επεσήμανε.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι καταβάλλεται προσπάθεια «να κινήσουμε τις διαδικασίες, να εξασφαλίσουμε τουλάχιστον ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για λύση. Δεν μας ενδιαφέρει το blame game, αλλά δεν εξαρτάται (η λύση) μόνο από εμάς, είναι κυρίως η άλλη πλευρά που πρέπει να άρει την αδιαλλαξία».
Στο σημείο αυτό, ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε τη σημασία μιας υπεύθυνης εθνικής στάσης μαζί με τους Κυπρίους.
«Υπάρχει ως τώρα κοινή στάση, συγκροτημένη στάση που έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα και από την ΕΕ, που θα είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις -και αυτό είναι σημαντικό», παρατήρησε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας. Πρέπει να υπάρξει συναντίληψη με τις πολιτικές δυνάμεις, νομίζω ότι μέχρι στιγμής διαφαίνεται…».
Επ’ αυτού, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, πρότεινε «στα εθνικά θέματα να υπάρχει μόνιμος θεσμός, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας». Με τον τρόπο αυτό και παρά τις όποιες συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων «θα γίνεται συζήτηση μεταξύ των δημοκρατικών δυνάμεων για να βρίσκουμε εθνική γραμμή, με ευθύνη του εκάστοτε Πρωθυπουργού».
«Να το κουβεντιάσουμε, δεν είναι καινούρια ιδέα», απάντησε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας. «Όχι, αλλά εμείς την ξαναβάλαμε στο τραπέζι. Κάναμε και εκδήλωση, είχε έρθει και ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, την συζητήσαμε και είναι η στιγμή να την κάνουμε», είπε κλείνοντας ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Απαισιόδοξος ο Λεβέντης για το Κυπριακό – “Υπάρχουν δυσκολίες”
Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο Βασίλης Λεβέντης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για το “καυτό” θέμα του Κυπριακού.
«Όλα είναι ανοιχτά. Το θετικό είναι ότι έχουμε σταθερή θέση, και εμείς και η Κυπριακή Δημοκρατία» είπε ο Πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, προσθέτοντας ότι “δεν είμαστε μόνοι απέναντι στην Τουρκία, αλλά υπάρχει και η Ε.Ε. «Και η λογική» παρενέβη ο κ.Λεβέντης. «Είναι πράγματι σημαντικό αυτό» συμφώνησε ο Πρωθυπουργός.
Κατά την αποχώρηση του ο κ. Λεβέντης από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την συνάντησή τους το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσε απαισιόδοξος.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός τον ενημέρωσε πως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι δύο άνδρες ενδεχομένως θα μεταβούν στη Γενεύη εάν μέχρι Τέταρτη βράδυ τα κλιμάκια έχουν βρει έδαφος προσέγγισης.
“Αν πάει ο Ερντογάν γιατί να μην πάω κι εγώ να κάνουμε ότι μπορούμε”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Λεβέντη.
Ο κ. Λεβέντης συμφώνησε, ωστόσο του εξέφρασε την απαισιοδοξία του, διότι, όπως χαρακτηριστικά είπε, υπάρχουν πολλές δυσκολίες ακόμα, δεν έχει εξευρεθεί λύση στις αποζημιώσεις, οι Τούρκοι δεν δέχονται να αποχωρήσουν τα στρατεύματα τους και η λύση των κυανοκράνων είναι ακριβή.
Όπως επισήμανε ο κ. Λεβέντης, ο ίδιος μετέφερε στον πρωθυπουργό ότι καθώς είναι 23 χρόνια μεγαλύτερος του, έχει συμμετάσχει σε πολλές διαδηλώσεις για το Κυπριακό. “Η γενιά μας είναι πληγωμένη για το θέμα της Κύπρου”, πρόσθεσε.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ανέφερε ότι συζήτησε με τον κ. Τσίπρα και για την αξιολόγηση και για το θέμα των εκλογών, δε θέλησε όμως να δώσει καμιά περαιτέρω λεπτομέρεια για το τι οι δύο άνδρες είπαν στη συνομιλία τους.
Στις διαδοχικές, κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για όλες τις επιμέρους πτυχές, όπως και για τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ώρες: Την έναρξη των συνομιλιών των δύο πλευρών στη Γενεύη, άρχισε με την τηλεφωνική συνομιλία του κ. Τσίπρα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες, και τις συναντήσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη όπου την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Η τηλεφωνική συνομιλία διήρκεσε σαράντα λεπτά, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να είναι «πολύ θετικός για τις θέσεις μας», όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή. Ιδίως, δεν διαφώνησε με το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΕΕ στη Διάσκεψη, κάτι που διακαώς επιθυμεί η Αθήνα. Στην περίπτωση, εξάλλου, που η Τουρκία δεν αφήσει περιθώρια για λύση, εκτιμάται ότι θα ακολουθηθεί η διεθνής πρακτική διάσωσης των συνομιλιών, δηλαδή παύση -διαβουλεύσεις σε χαμηλότερο επίπεδο- επανέναρξη.
Νέο δεδομένο, η διαφαινόμενη, με βάση τις πληροφορίες από την τουρκική πλευρά, απουσία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Διάσκεψη της Γενεύης και η εκπροσώπηση της Τουρκίας από τον πρωθυπουργό κ. Γιλντιρίμ. Μια στάση που, κατά την ελληνική κυβέρνηση, «αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα», επιπλέον «δεν είναι, κατά τη γνώμη μας, ορθή», όπως δήλωνε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84».
Αντιθέτως, η Αθήνα εργάζεται για την επίτευξη λύσης με τα πάγια χαρακτηριστικά και προϋποθέσεις για δίκαιη, βιώσιμη λύση, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, με κατάργηση των εγγυητριών δυνάμεων και αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξάλλου, θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Γενεύης «εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας», σημείωνε κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.