Ο Ξανθός «αδειάζει» Πολάκη: Προφανώς δεν μπορείς να είσαι ικανοποιημένος από το ΕΣΥ

«Έχουμε καλές σχέσεις με τον κ. Πολάκη ο καθένας έχει την ιδιοσυγκρασία του, όλοι κρινόμαστε από τον τρόπο που ασκούμε το αξίωμα μας», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας τους υψηλούς τόνους που κυριαρχούν τις τελευταίες μέρες και την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και τους εκπροσώπους της ΠΟΕΔΗΝ.

Κράτησε ωστόσο σαφείς αποστάσεις από τη χθεσινή δήλωση του κ. Πολάκη στον ΑΝΤ1, ο οποίος δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας, υπογραμμίζοντας ότι «προφανώς δεν μπορείς να είσαι ικανοποιημένος από τη λειτουργία του συστήματος υγείας σήμερα, αλλά η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Ξανθός εξήγγειλε αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων των γιατρών και 2.500 προσλήψεις τον Ιανουάριο ώστε να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ με την πρόσληψη 4.000 εργαζομένων, όπως νοσηλευτές, οι οποίοι θα προσληφθούν με 12μηνη σύμβαση και με πλήρη δικαιώματα εντός Φεβρουαρίου. Παράλληλα αποσαφήνισε, ότι οι προσλήψεις θα είναι στοχευμένες με γιατρούς όπως στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ειδικά στα μεγάλα νοσοκομεία και εξήγησε ότι αντίστοιχη παρέμβαση θα γίνει σε επίπεδο χειρουργείων.

Παράλληλα ο κ. Ξάνθος επέκρινε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για τη δήλωσή της ότι «όποιος δεν έχει χρήματα κινδυνεύει να πεθάνει» λέγοντας ότι «ήταν απολύτως άστοχο αυτό που είπε η κ. Γεννηματά» και επέμεινε ότι «γίνονται βήματα σταδιακής βελτίωσης και αναβάθμισης και το κλίμα αλλάζει».

Ο κ. Ξάνθος παραδέχθηκε πάντως πως υπάρχει ζήτημα αξιοποίησης γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και δήλωσε ότι η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ έχει αναστραφεί, με τις δαπάνες υγείας να ανέρχονται σε 5,1% του ΑΕΠ το 2016, από το 4,7% του ΑΕΠ το 2014. Καταλήγοντας αναγνώρισε ότι «το ποσό είναι ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει και την αυξημένη ανάγκη που έχει προκαλέσει και η ιδία η κρίση… Η ανάταξη του συστήματος δεν είναι εύκολη υπόθεση» και πρόσθεσε ότι «πέρυσι προσλάβαμε 1.300 επικουρικούς γιατρούς και 3.500 προσωπικό γενικότερα για άμεσες ανάγκες και έτσι σταθεροποιήθηκε πέρυσι».

Ανδρέας ΞανθόςΕΣΥΠολάκηςπροσλήψειςΦώφη Γεννηματά