«Υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν νιώθουν άνετα με την σημερινή κυβέρνηση» επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ χαρακτηρίζει «παράλογη» την απαίτηση για λήψη μέτρων μετά τη λήξη του προγράμματος.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, η κυβέρνηση «δυσκολεύει» το «σχέδιο» ορισμένων πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη για την εμπέδωση μιας διαρκούς πολιτικής λιτότητας» και προσθέτει ότι το «ποια κυβέρνηση θα έχει η Ελλάδα δεν εξαρτάται από αυτούς, αλλά από τον ελληνικό λαό».
Ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίζεται αισιόδοξος για το κλείσιμο της αξιολόγησης και αποκλείει τη λήψη πρόσθετων μέτρων μετά το 2018 και σηειώνει ότι «μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχουμε καταφέρει να βρούμε ένα σημείο ισορροπίας για να φτάσουμε σε μια θετική απόφαση που δεν θα περιλαμβάνει φυσικά τη λήψη μέτρων μετά το 2018».
Παράλληλα τονίζει ότι «αυτή τη στιγμή δεν βοηθά κανέναν η περαιτέρω καθυστέρηση και μια τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, με δεδομένη και την γενικευμένη αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ευρώπη των πολλαπλών κρίσεων» και υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία που υπέγραψε και το ίδιο οφείλουν να πράξουν και οι δανειστές της».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απορρίπτει εκ νέου τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ξεκαθαρίζοντας πως «το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα είναι εκλογές». και υποστηρίζει ακόμη ότι τα σενάρια περί οικουμενικής ή κυβέρνησης τεχνοκρατών «αφορούν και εξυπηρετούν μόνο εκείνους που τα διαδίδουν».
«Εκλογές θέλει μόνο η Ν.Δ., η οποία θεωρώντας λανθασμένα ότι θα τις κερδίσει θέλει να προκαλέσει την διακοπή των διαπραγματεύσεων και να επιβάλει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας χρεώνοντας το στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια τακτική που είναι επικίνδυνη για τη χώρα. Πάντως, οφείλουν στην Ν.Δ. να καταλάβουν ότι όσα διαπιστευτήρια υποταγής και αν δώσουν στους πιο ακραίους εκ των δανειστών, δεν θα καταφέρουν να ρίξουν αυτή την κυβέρνηση», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, δηλώνει ότι «η εργασιακή απορρύθμιση που επήλθε με τις αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ κατά την πενταετία 2010-2014 δε μπορεί να συνεχιστεί» και επαναλάμβανει ότι και «το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και δεν μπορεί να συνεχίσει να τελεί σε κατάσταση εξαίρεσης ως προς το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».
Καταλήγοντας ο κ. Τζανακόπουλος διερωτάται: «Το θέμα εδώ, όμως, είναι και τι λέει η Ν.Δ.. Επιμένει στη θέση που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης ότι η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελεί ιδεοληπτική εμμονή της Αριστεράς;».