ΣΥΡΙΖΑ: Μετά το "ναυάγιο" με τη ΔΗΜΑΡ, το αλαλούμ με τα τοκοχρεωλύσια

Από την μία στην άλλη εσωτερική αναταραχή βαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ που εισήλθε, στο νέο έτος και σε επίσημη προεκλογική περίοδο μάλλον με αρκετά «μποφόρ». Λίγες ώρες, σχεδόν, μόνο μετά το, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον, «ναυάγιο» του εκλογικού του αρραβώνα με τη Δημοκρατική Αριστερά, μια προοπτική που είχε προκαλέσει σωρεία έντονων αντιδράσεων στο εσωτερικό του, ήρθε εκ νέου το ζήτημα του τι ακριβώς θα πράξει απέναντι στους δανειστές εφόσον εκλεγεί κυβέρνηση να ταράξει περαιτέρω «τα νερά».

Και να σκεφτεί κανείς ότι τώρα κορυφώνεται η διαβούλευση για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Το έναυσμα της νέας αναταραχής και του νέου γύρου ερμηνειών έδωσανοι δηλώσεις του Γιάννη Τόλιου, μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, και προσκείμενου στην Αριστερή Πλατφόρμα, στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24  και στην εκπομπή Χ2 των Γιάννη Πολίτη και Πηνελόπης Γαβρά. «Χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους αποκλείεται να ανασάνει η χώρα. Η αποπληρωμή του θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα. Αφού πρώτα εξασφαλιστεί για ικανή περίοδο η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Δεν γίνεται διαφορετικά» υπογράμμισε ο Γιάννης Τόλιος, επικαλούμενος τις αποφάσεις του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση για το αν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προβεί σε μονομερή ενέργεια για να το πράξει αυτό, ο Γ. Τόλιος είπε ότι και αυτό είναι θέμα ερμηνείας. «Θα πας να κάνεις και μία και δύο επισκέψεις για να κάνεις διαπραγμάτευση. Και αν σου πούνε τέρμα, θα κάνεις μια προειδοποίηση: δεν δίνω τους τόκους. Πρέπει να δείξεις ότι είσαι αποφασισμένος. Γι αυτό και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες, εκτός και αν εκβιαστούμε, εκτός και αν έρθουμε σε αδιέξοδο. Δεν πηγαίνουμε ούτε να μιλήσουμε φτηνό τσαμπουκά, ούτε να πουλήσουμε αγριάδες».

Και κατέληξε λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα θυσιάσει τον ελληνικό λαό για χάρη της ευρωζώνης αλλά και ότι θα αντιμετωπίσει «τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε. Ενώ είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη, βέβαιοι ότι σε κάθε περίπτωση ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει. Σίγουρα ό,τι είναι να γίνει θα γίνει με τον ελληνικό λαό».

Οι δηλώσεις αυτές, εκτός του ότι πυροδότησαν σειρά αντιδράσεων από πλευράς κυβερνητικών στελεχών, έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα και σε ένα νέο γύρο εσωτερικής αντιπαράθεσης, που, ως είθισται, στο ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνεται υπό την μορφή της ερμηνείας.

Ο Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να δώσει τη δική του ερμηνεία, η οποία έχει το ενδιαφέρον της γιατί δεν ήταν σε πλήρη αντιδιαστολή με τα λεγόμενα του Γ. Τόλιου. Όπως είπε «η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει ότι θα πληρώσουν. Δηλαδή, ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα όπως έχει, επομένως να τα παίρνουν από αυτούς που δεν έχουν. Εμείς λέμε ότι μπορεί και να μην πληρώσουμε διότι θα διαπραγματευτούμε. Και θα πούμε ότι αυτό το πρόβλημα δεν είναι βιώσιμο. Η ΕΕ είναι ένα σύστημα ενοποιημένο. Κανείς δεν έχει συμφέρον να δημιουργηθεί κρίση».

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα επέλθει συμφωνία και θα δοθεί τέλος στην αιμορραγία και απέφυγε να απαντήσει ξεκάθαρα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε στάση πληρωμών, λέγοντας πάρα πολλές χώρες στην ΕΕ έχουν πρόβλημα χρέους και εκτιμάται ότι στο πλαίσιο μια συμφωνίας η Ελλάδα μπορεί και να μην πληρώσει.

Τη δική του εκδοχή έδωσε, από την άλλη, και ο Γιάννης Μπαλάφας, το  γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Πολιτικής Γραματείας, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, θα απευθυνθεί στις πλουσιότερες χώρες της ευρωζώνης από τις οποίες θα ζητήσει  να υπάρξει «κούρεμα» χρέους και δεν θα πράξει το ίδιο με φτωχότερες χώρες που αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα.

Μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή των Τ. Χατζή και Μ. Γεωργίου στο Real fm, είπε ότι «τα λεφτά ευτυχώς μετά το 2011 τα χρωστάμε σε κράτη και σε διακρατικές συλλογικότητες όπως το ΔΝΤ. Θα πάμε λοιπόν και θα τους πούμε, ότι το χρέος αυτό όπως λέει και το ΔΝΤ και μια πλειάδα οικονομολόγων δεν είναι βιώσιμο». Και συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν χρωστά τα πολλά στην Σλοβακία και στην Φιλανδία. «Το κομμάτι που αφορά λίγα χρήματα (Σλοβενία – Φιλανδία) δεν θα το πειράξουμε καθόλου. Τα πολλά τα χρωστάμε στην Γερμανία, στην Γαλλία και στην Ιταλία, σε αυτούς θα ζητήσουμε στη της αλληλεγγύης, στην βάση του αμοιβαίου συμφέροντος, έναν συμβιβασμό. Ξεκινώντας από την δική μας πρόταση, να ακούσουμε και των άλλων. Εφόσον έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πάμε στους εταίρους κουβεντιάζουμε, η κατάσταση θα έχει αλλάξει, δεν θα είναι το ίδιο, με μια κυβέρνηση που θα κάνει διαπραγμάτευση και όχι διαπραγμάτευση μέσα σε εισαγωγικά».

Όλος αυτός ο «μύλος» δηλώσεων και ερμηνειών έλαβε χώρα μόλις λίγο μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, φέρεται να ζήτησε να υπάρχει προσοχή στις δημόσιες δηλώσεις και εμφανίσεις ενόψει εκλογών, προκειμένου να αποφευχθούν οι συγχύσεις και οι παρερμηνείες. Πάντως, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ, στην πορεία της προεκλογικής εκστρατείας, πιθανότατα να επιλέξει να επανέλθει σε μια ρητορική λίγο πιο ριζοσπαστική, την οποία θα φροντίζει να συνδυάζει πάντα με τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν μονομερείς κινήσεις χωρίς να προηγηθεί προσπάθεια επικοινωνίας με την τρόικα, επιδιώκοντας, σε προπαγανδιστικό επίπεδο, να εντείνει την πόλωση και να φιλοτεχνήσει ένα πραγματικά διαφορετικό προφίλ διακυβέρνησης, με τρόπο τέτοιο που θα καταφέρει να διευρύνει την εκλογική του βάση ως μια ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση για την ηγεσία της χώρας.

δανειστέςΔιαπραγμάτευσηΣΥΡΙΖΑτοκοχρεολύσια