Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση που δεχτεί αφόρητες πιέσεις για νέα μέτρα μετά το 2018 αφήνει η ελληνική κυβέρνηση.
Νωρίτερα σήμερα, κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ προτίθεται να ζητήσει την άμεση θέσπιση πρόσθετων μέτρων για μείωση συντάξεων και περιορισμό του αφορολόγητου ύψους 4,2 δισ. ευρώ για το 2019 και 2020 για να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, στην περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν στο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018.
Ωστόσο, ο εν λόγω αξιωματούχος εκτιμά ότι στο Eurogroup θα υπάρξει μια πολιτική συμφωνία ενώ η κυβέρνηση πιστεύει ότι η β’αξιολόγηση μπορεί να κλείσει μέσα στον Δεκέμβριο σε έκτακτο Eurogroup, με πιθανότερη ημερομηνία την 18η Δεκεμβρίου.
Απειλή για εκλογές
Δεν πιστεύω ότι καμία κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει τέτοια μέτρα -κόψιμο αφορολόγητου, μείωση συντάξεων -, τόνισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Η κυβέρνηση άλλωστε, δια στόματος και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ.Τζανακόπουλου, έχει δηλώσει ότι τα μόνα μέτρα τα οποία καλείται να εφαρμόσει είναι αυτά που συμφωνήθηκαν τον Μάιο. Η κυβέρνηση έχει προτείνει να υπάρξει κόφτης ως το 2020, ως αντίβαρο σε ενδεχόμενες “αστοχίες” του προγράμματος, ώστε να μην είναι αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων.
Από εκεί και πέρα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στο politisionline.com, αν οι δανειστές πιέσουν για νέα μέτρα και δεν δεχτούν να ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους χωρίς νέα μέτρα, θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις.
Και ο νοών, νοείτω…