Η Σερβία και η Ελλάδα είναι παράγοντες σταθερότητας για την περιοχή, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας, κ. Aleksandar Vucic. Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών.
Ο κ. Μητσοτάκης ολοκλήρωσε σήμερα, Τρίτη 29 Νοεμβρίου, την επίσκεψη του στη γειτονική χώρα, κατά την οποία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας, κ. Tomislav Nikolic, τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Aleksandar Vucic και τον Πατριάρχη Σερβίας, κ. Ειρηναίο.
Συναντήθηκε, επίσης, με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Η δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Σέρβο Πρωθυπουργό:
«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό της Σερβίας, κ. Vucic για την υποδοχή του. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Σερβίας. Ήρθα ως φίλος, σε μια χώρα που διατηρεί ισχυρούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα.
Ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό της Σερβίας για την πρόοδο στις συνομιλίες για ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα είμαστε ισχυροί υποστηρικτές της προσπάθειας της χώρας να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θέλω να συγχαρώ, επίσης, τον πρωθυπουργό της Σερβίας για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τη θέλησή του να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και να μην υποκύπτει στο λαϊκισμό. Είναι πολύ εύκολο, στις μέρες μας, να λες στον κόσμο αυτά που θέλει να ακούσει. Είναι σαφώς πιο δύσκολο, να προχωράς σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν βραχυπρόθεσμο κόστος, αλλά παράγουν αποτελέσματα σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση.
Εκτιμώ ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των οικονομικών μας δεσμών. Υπάρχει η δυνατότητα για προσέλκυση περισσότερων ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία, αλλά και προώθηση των σερβικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Επίσης, υπάρχουν περιθώρια προσέλκυσης περισσότερων Σέρβων τουριστών στην Ελλάδα, αλλά και αύξησης του αριθμού των Ελλήνων που ταξιδεύουν στη Σερβία. Το διμερές εμπόριο έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, δεδομένων και των μεγεθών των δύο οικονομιών.
Η Ελλάδα και η Σερβία αποτελούν παράγοντες σταθερότητας σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει αυξανόμενη αβεβαιότητα.
Συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό της Σερβίας τις ανησυχίες μας μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, κ. Recep Tayyip Erdogan, για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Συμφωνήσαμε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν στην καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας στην περιοχή. Συνολικά, εκτιμώ ότι είχαμε μια ιδιαίτερα παραγωγική συνάντηση».