Αγώνας δρόμου για την αξιολόγηση - Νέα κόντρα Κυβέρνησης-ΣΕΒ

Ενώ μέχρι χθες το πρωί φαινόταν πως υπάρχει χάσμα μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης, σήμερα στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί η αισιοδοξία πως πλέον είναι θέμα χρόνου η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Πηγές από το Μαξίμου διαδίδουν πως οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες και τόσο χαώδεις, όσο εμφανίστηκαν αρχικά.

Χθες το απόγευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε πως “στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία μέχρι και τις 5 του Δεκέμβρη”. Οπότε, είναι αυτονόητο πως στο Euroworking Group την επόμενη Δευτέρα, θα πρέπει να υπάρξει μία μίνιμουμ συμφωνία στα βασικά ζητήματα.

Χτες το μεσημέρι, υπήρξε ένα δημοσίευμα στο γερμανικό ΜΝΙ.de, το οποίο ανέφερε πως οι θεσμοί εξετάζουν ένα plan B, σε περίπτωση που η αξιολόγηση καθυστερήσει να κλείσει ή σε περίπτωση που το ΔΝΤ δε συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Βέβαια, στο Μαξίμου ξέρουν πως δεν είναι τώρα η ώρα να ασχολούνται με εναλλακτικά σενάρια, ούτε δικά τους, ούτε των θεσμών.

“ΠΟΛΕΜΟΣ” ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΕΒ

“Η θέση του ΣΕΒ είναι άλλη το πρωί κι άλλη το βράδυ όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας” δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ένα ακόμα επεισόδιο στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνδέσμου. Νωρίτερα, η Κουμουνδούρου είχε βγάλει ανακοίνωση, στην οποία κατηγορεί το ΣΕΒ πως “προσπαθεί να χτίσει μέτωπο με τους πιο ακραίους κύκλους του δανειστών”. Επίσης, στην ανακοίνωση καλεί την “τρόικα εσωτερικού” (όπως χαρακτηρίζει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ) να πάρει “ξεκάθαρη θέση για τα εργασιακά”. Πάντως, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι ένα από τα θέματα τα οποία μένουν ακόμα ανοιχτά.

ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ

Οι πληροφορίες λένε πως συμφωνήθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να καθορίζει (σε συνεννόηση με τους φορείς και με τους δανειστές) το κατώτατο μισθό. Επίσης, φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία και στον τομέα της ενέργειας. Από την κυβέρνηση εμφανίζονται ικανοποιημένοι διότι καμιά ιδιωτικοποίηση δεν θα γίνει τώρα. Το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής θα αποφασίσει για την αξιοποίηση του αερίου και του ΑΔΜΗΕ στο τέλος του 2017. Στα δημοσιονομικά, υπάρχει ακόμα το κενό των 600 εκατομμυρίων ευρώ για το 2018, όμως από την κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα βρεθεί λύση γρήγορα.

αξιολόγησηκυβέρνησηΣΕΒ