Τα απόνερα της επίσκεψης Ομπάμα και το μέτωπο της διαπραγμάτευσης

Μπορεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο να επικρατεί απόλυτη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ομπάμα, όμως η κριτική από την αντιπολίτευση, είναι για ακόμα μια φορά έντονη.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τα οφέλη της επίσκεψης, ενώ πολλά στελέχη στην Πειραιώς κατέκριναν το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στον Αμερικανό Πρόεδρο στον ενικό.

Κυβερνητικές πηγές επιχείρησαν να απαντήσουν σε αυτές τις κριτικές, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Τελικά η κυβέρνηση δεν έχει την αντιπολίτευση που της ταιριάζει. Αδυνατεί να αρθρώσει σοβαρό πολιτικό λόγο, περιορίζεται στο να ζητά συνεχώς εκλογές, ενώ προσπαθεί να μειώσει την αξία της επίσκεψης του Ομπάμα. Εκεί στα γραφεία της Πειραιώς να γνωρίζουν ότι και μόνο η επίσκεψη του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών σε μία χώρα, είναι πολιτική πράξη”.

Πάντως, από την κυβέρνηση λένε πως η ρητορική “Κάντε μεταρρυθμίσεις για να δούμε το χρέος μετατράπηκε σε “Κάνατε μεταρρυθμίσεις, ώρα να δούμε το χρέος”. Μάλιστα, κάποιοι υποστηρίζουν πως η εκλογή του Τραμπ μπορεί να ωφελήσει τη χώρα μας, καθώς αν επιθυμούν οι Δημοκρατικοί να ισχυρίζονται πως βοήθησαν την Ελλάδα (ώστε να γλιτώσει την χρεοκοπία και να μην κινδυνεύσει το μέλλον της ΕΕ και του ΝΑΤΟ) θα το κάνουν τώρα, όσο βρίσκεται στην προεδρεία ο Μπάρακ Ομπάμα, δηλαδή μέχρι τις 20/1.

ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

Στη σκιά της επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα, οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς στο Hilton συνεχίζονται χωρίς διακοπή. Οι δανειστές ζητούν να μπορούν να “κουρευτούν” τα χρέη προς το Δημόσιο, με τον ίδιο τρόπο που “κουρεύονται” τα χρέη προς τις τράπεζες. Το πρόβλημα είναι πως αν κάποιος χρωστάει πάνω από ένα ποσό στο ελληνικό Δημόσιο, τότε έχει και ποινικές ευθύνες. Αν επικρατήσει η άποψη των δανειστών, τότε με μια υπογραφή ενός εφοριακού θα μπορούν να αναιρεθούν οι όποιες ποινικές διώξεις του οφειλέτη.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε χτες πως “δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την πορεία των διαπραγματεύσεων”. Φυσικά και υπάρχουν ανοικτά ζητήματα όπως το εργασιακό, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το δημοσιονομικό, όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως “θα υπάρξει συμφωνία εντός χρονοδιαγράμματος”.

ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΦΕΤΟΣ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ψηφίστηκε χτες ο νέος προϋπολογισμός της Βουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ. Σε αυτόν περιλαμβάνονται δαπάνες ύψους 133 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι είναι 3 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από τον στόχο του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής. Μάλιστα, σε σχέση με το 2009 είναι μειωμένος κατά 40% (!). Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ξεκαθάρισε πως “η μείωση των δαπανών δεν θα επηρεάσει την ποιότητα των υπηρεσιών της Βουλής και έκανε λόγο για “μια Βουλή ανοιχτή στην κοινωνία”.

κυβέρνησηΜπαράκ ΟμπάμαΣΥΡΙΖΑ