Τι είδε ο Ομπάμα στην Αθήνα

Αν και τα πολιτικά μηνύματα της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα ήταν- ίσως περισσότερο από κάθε άλλη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου-σαφή, όσα διαδραματίζονταν στη διάρκειά της θύμιζαν, σε αρκετές περιπτώσεις, χολιγουντιανή υπερπαραγωγή, με σασπένς, κατασκόπους, μεγαλοπρέπεια αλλά και πικάντικα στιγμιότυπα.

Κάτι οι κομάντος και οι ελεύθεροι σκοπευτές στο αεροδρόμιο, κάτι η “παράκαμψη” του Πρωτοκόλλου σε αρκετές περιπτώσεις από την ελληνική πλευρά, κάτι η ίδια η αύρα του Μπαράκ Ομπάμα και τα πλάνα της Ακρόπολης που έκλεψαν την παράσταση, το βέβαιο είναι ότι τόσο για τον Τύπο όσο και για τους πολίτες ανά τον κόσμο – ενδεχομένως και για τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο – αυτό δεν ήταν ένα ταξίδι σαν όλα τα άλλα. Η πολιτική ασφαλώς και ήταν επί της ουσίας στο επίκεντρο, ωστόσο γι’ άλλη μιαν φορά η εικόνα ήταν αυτή που έκλεψε την παράσταση.

Η φωτογραφική “αφήγηση” είναι ίσως η πλέον πειστική. Για του λόγου το αληθές…

 

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έφτασε την Τρίτη στο «Ελ. Βενιζέλος».

Σε μια ασυνήθιστη για το Πρωτόκολλο κίνηση, τον υποδέχτηκε πρώτος ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Τον “υποδέχτηκαν” επίσης κομάντος, πράκτορες και ελεύθεροι σκοπευτές.

Ακολούθησαν οι επίσημες συναντήσεις…

…με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

…και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καθώς και επίσημο γεύμα το απόγευμα.

Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε τη στήριξή του στην προσπάθεια της Ελλάδας για αναδιάρθρωση του χρέους.

Την Τετάρτη το πρόγραμμα του Αμερικανού Προέδρου ήταν αρκετά πιο “χαλαρό”.

Ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποίησε το παιδικό του όνειρο, επισκεπτόμενος τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Εντυπωσιασμένος φάνηκε από τα εκθέματα που φυλάσσονται στο μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του Μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έκλεισε την επίσκεψή του στην Ελλάδα με μια ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την Δημοκρατία. Θα τη θυμόμαστε μεταξύ άλλων και για το «Ζήτω η Ελλάς» που αναφώνησε στο τέλος της ομιλίας.

Αναχώρησε νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης για Βερολίνο από το “Ελευθέριος Βενιζέλος”, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

 

ΕΛΛΑΔΑΟμπάμα