Παυλόπουλος: Μη λησμονάτε τη χώρα μου - Ομπάμα: Είμαστε αδέλφια (φωτό)

Δείπνο προς τιμήν του Μπαράκ Ομπάμα παρέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τον Αμερικανό Πρόεδρο υποδέχθηκε στην είσοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συνόδευσε τον Ομπάμα στην αίθουσα «Βυζαντινό».

Κατά την προσφώνησή του προς τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε λάθος τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα κατά τα χρόνια της κρίσης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι, όσα είπε νωρίτερα ο Μπαράκ Ομπάμα για τις πολιτικές της λιτότητας, θα εισακουστούν από τους Ευρωπαίους.

Αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο ελληνικός λαός το αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια χωρίς να έχει την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων.

.

Παράλληλα, κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα να μην λησμονήσει την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, υπενθυμίζοντας τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη, «μη λησμονάτε τη χώρα μου».

Η προσφώνηση Παυλόπουλου στον Ομπάμα

Κύριε Πρόεδρε σας υποδέχομαι ως πρόεδρο των ΗΠΑ που υπηρέτησε τον σεβασμό του ανθρώπου και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας.

Πρώτον, εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία και εμπνεόμαστε από τον θεσμό των θεσμικών αντιβάρων. Θωρακίζουν τη λαϊκή κυριαρχία, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης από παρεμβάσεις όλων εκείνων των θεσμών που στην παγκοσμιοποίηση στερούνται οποιασδήποτε δημοκρατικής αναγνώρισης.

Δεύτερον, ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος που δεν είναι υπεύθυνος αλλά οφείλεται σε λάθος πολιτικές. Παρά το κόστος αυτό ο λαός παραμένει στην Ε.Ε. και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Αγωνιζόμαστε να επιστρέψει στις αρχές που ξεκίνησε η Ε.Ε.

Τρίτον, ανταποκρινόμαστε με αξιοπρέπεια σε ό,τι αφορά το οξύτατο προσφυγικό ζήτημα το οποίο έχει προκύψει από τον πόλεμο στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή.

Σεβόμαστε τον πρόσφυγα και τον αντιμετωπίζουμε με όρους δικαιοσύνης, αναμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας.

Ελπίζω ότι η δική σας έκκληση θα είναι εκείνη που θα ανοίξει τις συνειδήσεις. Η προστασία των προσφύγων κατάγεται από τον θεσμό του ικέτη και παραμένουμε πιστοί. Για να αντιμετωπίσουμε τη βάρβαρη τρομοκρατία. Πρέπει να λήξει ο πόλεμος στη Συρία.

Να συνεργαστούν αρμονικά η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Το συνειδητοποιήσατε εγκαίρως. Καιρός να αγωνιστούμε όλοι για να τελειώσει η χειρότερη πληγή.

Από την Αθήνα που έχει ως σύμβολο τον Παρθενώνα σας προτρέπουμε να συνεχίσετε να αγωνίζεστε για τα ίδια ιδανικά. Πάρτε μαζί σας και την Ελλάδα σε αυτό σας το οδοιπορικό. Εκ μέρους του ελληνικού λαού σας κάνω ένα συμβολικό δώρο, σας προσφέρουμε την «κρυφή Ελλάδα» ως δώρο – όπως είχε πει ο Μαλρό «όλοι οι άνθρωποι στη Δύση κουβαλάμε μία κρυφή Ελλάδα στην καρδιά μας».

Η αντιφώνηση Ομπάμα

Από την πλευρά του ο Ομπάμα στην αντιφώνησή του είπε και πάλι “καλησπέρα” στα ελληνικά όπως έκανε και νωρίτερα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που διατηρούν οι δύο χώρες.

Παράλληλα, εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον ελληνικό λαό και σημείωσε ότι οι αγώνες ανεξαρτησίας των δύο λαών αποτελούν πηγή έμπνευσης. Τόνισε, δε, ότι, η Ελλάδα θα έχει πάντα τη συμμαχία και την στήριξη των ΗΠΑ.

Τέλος, ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε πρόποση στις αξίες και στη φιλία που συνδέει τους δύο λαούς:

“Και σήμερα σίγουρα έχουμε αισθανθεί την ευεγερσία του ελληνικού λαού που μας δόθηκε. Οι Έλληνες είναι δικαίως υπερήφανοι ως ιδρυτές των Αγώνων καθώς και για τον Λεωνίδα τον Ρόδιο που για 2000 χρόνια κράτησε το ρεκόρ με 12 ατομικά Ολυμπιακά Μετάλια, τα περισσότερα από κάθε αθλητή και εμείς οι Αμερικανοί είμαστε υπερήφανοι για τον Μάικλ Φελπς που πέτυχε ένα καινούργιο ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι.

Πέραν του αθλητικού ανταγωνισμού, είμαστε βαθιά ευγνώμονες, ως Αμερικανοί, για την συμμαχία μας με τον ελληνικό λαό, έχουμε εμπνεύσει ο ένας τον άλλο στους αγώνες μας για την ανεξαρτησία, έχουμε σταθεί με αλληλεγγύη σε καιρούς πολέμου και ειρήνης, σε εποχές καλές και κακές, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων ετών που θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον ελληνικό λαό.

Απόψε θέλω να ξέρετε ότι καθώς εργάζεστε για να πάει η χώρα σας μπροστά θα έχετε πάντα την υποστήριξη και την φιλία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα στην αντιφώνησή του επικαλέστηκε “μια στιγμή της κοινής μας ιστορίας”, καθώς “το 1821 όταν η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα για την ανεξαρτησία της, ένας Έλληνας πατριώτης έγραψε μια επιστολή προς την αμερικανική κυβέρνηση κάνοντας έκκληση για βοήθεια. Έγραψε λοιπόν: “Αν και μας χωρίζει μια πλατιά θάλασσα, οι αρετές των Αμερικανών είναι ίδιες με τις δικές μας.” Και πρόσθεσε: “Σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς.”

.

Προσκλήσεις έλαβαν 130 άτομα, από τα οποία τα περίπου 50 είναι από την αμερικανική αποστολή.

Όπως ορίζει το πρωτόκολλο, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του Μπαράκ Ομπάμα και του Αλέξη Τσίπρα, ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που έδωσε το παρών ήταν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ποιοι άλλοι πέρασαν το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου:

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης, οι υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Τζακ Λιού και οι υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής κ ΜΜΕ Ν. Παππάς, Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος, Τουρισμού Ελ. Κουντουρά, Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γ. Τσίπρας, και ο γγ της κυβέρνησης Μ. Καλογήρου.

Επίσης το παρών έδωσαν παράγοντες της οικονομικής ζωής του τόπου, όπως οι Κ. Μίχαλος (ΕΒΕΑ), Α. Ανδρεάδης (ΣΕΤΕ) και οι κυρίες Μαριάννα Βαρδινογιάννη και Μαριάννα Λάτση.

Επίσης, επειδή η Μισέλ Ομπάμα δεν θα συνοδεύσει τον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο, στο δείπνο δεν θα είναι παρούσες η σύντροφος του πρωθυπουργού Περιστέρα Μπαζιάνα αλλά και η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Μπαράκ ΟμπάμαΠροεδρικό ΜέγαροΠροκόπης Παυλόπουλος