Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αμερικανού Πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Οι δύο άνδρες στις δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στο θέμα της οικονομικής κρίσης, το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού, αλλά και τον σημαντικό ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε στην αντιφώνησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θερμό καλωσόρισμα στην Αθήνα όλο τον ελληνικό λαό.
«Θεώρησα ότι στο τελευταίο ταξίδι μου ως Προέδρου έπρεπε να επισκεφθούμε την χώρα που γέννησε την Δημοκρατία» ανέφερε και πρόσθεσε πως «καταλαβαίνουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει από τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, αλλά η κατάσταση καλυτερεύει, θα συνεργαστούμε, υπάρχει όμως αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα».
Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στη στάση που κράτησε η χώρα μας απέναντι στην προσφυγική κρίση συνεχάρη την κυβέρνηση για την συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία χειρίζεται τους πρόσφυγες που φθάνουν στην χώρα και επεσήμανε ότι «το θέμα των προσφύγων δεν είναι ενός κράτους, αλλά όλων μας και γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με όλες τις χώρες, ώστε αυτό το πράγμα να συνεχιστεί με κάποια τάξη. Η ΕΕ είναι κάτι καλό όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο».
Όσον αφορά την τρομοκρατία στην Μ. Ανατολή ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίησή του «για τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την προσφορά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» και τόνισε ότι «καθώς γίνεται η μετάβαση από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ το θέμα του ΝΑΤΟ έχει πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχεια». Κλείνοντας ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι προσβλέπει στην επίσκεψή του στην Ακρόπολη, καθώς, όπως είπε, «από την στιγμή που κάποιος είναι στην Ελλάδα, είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί».
Από την πλευρά του ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο για την συμπαράσταση του προς την Ελλάδα «σε αυτή την περίοδο που αντιμετωπίζουμε μια βαθιά κρίση για τον λαό μας». Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι και ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Επισημαίνοντας την προσήλωση της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό ιδεώδες, ο Π. Παυλόπουλος έκανε αναφορά σε κάποια από τα φλέγοντα για τη χώρα ζητήματα, το Κυπριακό, τη συνθήκη της Λωζάνης και το Σκοπιανό.
Αναφορικά με το Κυπριακό δήλωσε πως η Ελλάδα είναι υπέρ της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, προσθέτοντας πως «αποτελεί μέρος του διεθνούς δικαίου και η Ελλάδα και η ΕΕ δεν θα μπορούσαν να δεχτούν την αμφισβήτησή της».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης στον πρόεδρο Ομπάμα πως «οι Έλληνες τον θεωρούν έναν πολιτικό παγκόσμιας εμβέλειας και φίλο της χώρας μας».
Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, τον Αμερικανό Πρόεδρο υποδέχθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ακολούθησε η απόδοση τιμών από την προεδρική φρουρά και η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Στη συνέχεια, ο Πρ. Παυλόπουλος και Μπ. Ομπάμα παρουσίασαν τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και ακολούθως εισήλθαν στην Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου, όπου πραγματοποιήθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών και η σύντομη συνομιλία τους μπροστά στις κάμερες.
Παρόντες στη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο γ.γ. της Προεδρίας της Δημοκρατίας Γιώργος Γεννηματάς και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Θεοχάρης Λαλάκος. Στο δείπνο που θα παρατεθεί από το Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Προέδρου των ΗΠΑ, στις 19.30, ο ΠτΔ αναμένεται να αναφερθεί στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος, αλλά και να υπογραμμίσει την ανάγκη υπεράσπισης της Δημοκρατίας και της Ευρώπης με αιχμή το ελληνικό ζήτημα. Στο δείπνο πρόκειται να παρακαθίσουν 120 άτομα από τον πολιτικό και επιστημονικό χώρο, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και οργανώσεων. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο τον Αμερικανό Πρόεδρο θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον κ. Ομπάμα.