Και τώρα...αξιολόγηση και ρύθμιση του χρέους

Στο Μαξίμου θέλουν να αφήσουν πίσω τον ανασχηματισμό και τα απόνερα που αυτός έφερε. Είναι σαφές ότι κανένας δεν επιθυμεί να ανοίξει ένα νέο εσωκομματικό μέτωπο με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Φίλη και του Θοδωρή Δρίτσα κατά τις τελετές παράδοσης παραλαβής των υπουργείων Παιδείας και Ναυτιλίας.

ΤΟ “ΑΓΚΑΘΙ” ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ

Έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου μέχρι το Eurogroup της 5/12, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κλείσει και την δεύτερη αξιολόγηση. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΑΔΜΗΕ. Χτες ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε πως θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τη μη ιδιωτικοποίηση του, κάτι όμως που φαντάζει δύσκολο διότι είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που πρέπει να κλείσει η ελληνική πλευρά.

Αυτό που λένε από την κυβέρνηση είναι πως τέτοιου είδους μεγάλες αποφάσεις θα παρθούν συλλογικά, σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου και όχι μετά από εισήγηση ενός μόνο υπουργού. Είναι γνωστό πως εδώ και καιρό ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη μπει στο νέο υπερταμείο. Από την κυβέρνηση έχουν πολλές φορές ξεκαθαρίσει πως αυτό δε σημαίνει αυτομάτως την ιδιωτικοποίηση αλλά την αξιοποίηση του οργανισμού. Με απλά λόγια, το Μαξίμου θα προσπαθήσει να πείσει τους θεσμούς (οι οποίοι έρχονται στις 14 του μήνα) πως μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς την οριστική πώληση του ΑΔΜΗΕ.

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΑΛΙ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Η ρύθμιση για το ελληνικό χρέος παραμένει προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση. Το μόνο σίγουρο είναι, πως οριστική ρύθμιση θα έχουμε (αν έχουμε) μετά τις γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2017. Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης (και μετά το χτεσινό Eurogroup φαίνεται πιο ρεαλιστικός από ποτέ) είναι η λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους. Από το Μαξίμου πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα το δεχτεί η γερμανική κυβέρνηση, καθώς μόνο έτσι θα συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Βέβαια εκεί ανοίγονται και άλλα θέματα, διότι το ταμείο επιθυμεί περαιτέρω μείωση των συντάξεων, κάτι που έχει αποκλείσει η ελληνική πλευρά.

Είναι φανερό πως η ελληνική κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τον ανασχηματισμό έχει σαφή και καθορισμένο σκοπό. Αν επιτύχει όλα τα παραπάνω, τότε θα επιχειρήσει την έξοδο στις αγορές και την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση, κάτι που φαντάζει δύσκολο να γίνει πριν την άνοιξη.

ΑΔΜΗΕαξιολόγησηκυβέρνησηχρέος