Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς και η ενίσχυση της δημοτικότητας της κυβέρνησης ήταν οι βασικοί λόγοι όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters που ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στον ανασχηματισμό.
Σύμφωνα με το σχόλιο του πρακτορείου, ο κ. Τσίπρας έδειξε για ακόμη μια φορά ότι θα επιμείνει στη δημοσιονομική πορεία που έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, διατηρώντας τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του.
«Για να κατευνάσει τους δανειστές, που έχουν κατηγορήσει την Ελλάδα για καθυστερήσεις στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Τσίπρας αντικατέστησε τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανοιχτά είχε αντιταχθεί σε μερικές ιδιωτικοποιήσεις, με τον Γιώργο Σταθάκη» σημειώνει το πρακτορείο Reuters.
Την ίδια ώρα σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, σχολιάζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντικατέστησε «σκληροπυρηνικούς» αριστερούς του υπουργικού συμβουλίου με μετριοπαθείς, σε έναν ανασχηματισμό που στόχο είχε την εδραίωση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση των σχέσεων με τους δανειστές.
Το δημοσίευμα, αφού επισημαίνει ότι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης κράτησαν τις θέσεις τους, χαρακτηρίζει ως απρόσμενη κίνηση την τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας.
«Ο πρωθυπουργός άλλαξε τρεις ”σκληρούς” αριστερούς του υπουργικού συμβουλίου -στα υπουργεία Πολιτισμού (Λυδία Κονιόρδου), Παιδείας (Κωνσταντίντος Γαβρόγλου), Ναυτιλίας (Παναγιώτης Κουρουμπλής) – αλλά έδωσε νέα θέση στον Πάνο Σκουρλέτη», αναφέρουν οι Financial Times και σημειώνουν ότι ο κ. Σκουρλέτης «ήταν αντίθετος στις ξένες επενδύσεις και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ως υπουργός Ενέργειας».
Πάντως οι Financial Times δεν αφήνουν ασχολίαστη την αναβάθμιση της νεότερης υπουργού στα χρονικά, της 31χρονης Έφης Αχτσιόγλου, που ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Εργασίας.