Ξεκάθαρο μήνυμα Λαβρόφ στην Άγκυρα: Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

Σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο που απορρέει από τις διεθνείς συμβάσεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα των παραβιάσεων από την πλευρά της Άγκυρας του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλαδας απέστειλε σήμερα ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Μάλιστα κατέστησε σαφές ότι το διεθνές δίκαιο ισχύει και για το Κυπριακό.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, ο κ. Κοτζιάς έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα τονίζοντας πως “τα σύνορα της καρδιάς μας φτάνουν μέχρι την Ινδία αλλά τα σύνορα της καρδιάς δεν μπορούν να ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα” και υπογράμμισε ότι θα “πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς τα θέματα της ιστορίας με σεβασμό και όπως είναι στην πραγματικότητα, χωρίς εκ των υστέρων ερμηνείες”.

Μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχουν ισχυροί πολιτιστικοί δεσμοί που συνεχώς αναπτύσσονται μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας και πρόσθεσε ότι “σε μια εποχή αστάθειας στην περιοχή μας, η Ελλάδα είναι η χώρα της σταθερότητας. Υπάρχουν πολλοί εθνικισμοί που εκδηλώνονται με νέο τρόπο. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην ειρήνευση στην περιοχή”. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι ο πόλεμος στη Συρία θα πρέπει να τελειώσει υπογραμμίζοντας ότι “η Ελλάδα πληρώνει με έμμεσο τρόπο αυτόν τον πόλεμο καθώς η βαθύτερη ρίζα του προσφυγικού σχετίζεται και με τη σύγκρουση στη Συρία”.

Σε ό,τι αφορά στη Λιβύη ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να στηριχθεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας και τάχθηκε υπέρ της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στις εμπόλεμες περιοχές. Παράλληλα ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη θέση που κρατά στο ζήτημα του Κυπριακού καθιστώντας σαφές πως η Ρωσία τηρεί μια στάση στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα.

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν και το αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας που έχει μεγάλη επιτυχία, όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθεί ένας δρόμος για ένα ενιαίο σύστημα ασφάλειας στην Ευρώπη που δεν θα αποκλείει το ΝΑΤΟ. «Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορές σε έναν Οργανισμό ως προς τις προτεραιότητές τους. Υπάρχουν διαφορετικές ιστορικές εμπειρίες και ζωντανές συζητήσεις για τη σχέση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Ο πραγματισμός θα κερδίσει πόντους στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ και θα ανοίξει ο διάλογος μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο Σ. Λαβρόφ ανέφερε πως οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε κλίμα εμπιστοσύνης και ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τη θερμή υποδοχή. Υπάρχουν καλές προοπτικές για να αναπτύξουμε περαιτέρω τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις, σε πεδία όπως το ενεργειακό. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι πράγματι είναι μια μεγάλη δύναμη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να λειτουργούν όλοι με τους όρους των ΗΠΑ.

Για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμόζονται τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ. Αυτή είναι η θέση μας και για το κυπριακό: Είναι αναγκαίο να εφαρμόζονται οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε και για το θέμα των εγγυήσεων. Παράλληλα χαρακτήρισε σημαντικό να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία για τις δύο κοινότητες.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις «πολύ καλές προοπτικές για να ενισχύσουμε τις σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδα και στο πεδίο το ενεργειακό» ενώ για τη σχέση Ρωσίας-ΝΑΤΟ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την πολιτική κυρώσεων και θέλει να υπάρχει εμβάθυνση του διαλόγου.

ΚοτζιάςΚυπριακόΛαβροφΡωσίασυνάντησηΤουρκία