Παυλόπουλος: Δεν θα ανεχτούμε μειώσεις στην κυριαρχία της Κύπρου

Στηρίζουμε τη συνεργασία Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της προσφώνησής του προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ με τον οποίο συναντήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι η συνεργασία δείχνει ότι οι τρεις μεγάλες δυνάμεις είναι η εγγύηση για τον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στήριξη που παρέχει στην Κύπρο και απευθυνόμενος προς τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών διεμήνυσε ότι δεν θα ανεχτούμε μειώσεις στην κυριαρχία και στρατό κατοχής στην Κύπρο.

Τη δέσμευση ότι η Ρωσία θα συμβάλλει στις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι η κύρια αιτία που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία είναι ότι «κάποιοι δεν θέλουν την επίλυση του Κυπριακού» και πρόσθεσε ότι «δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες άσκησης πιέσεων έξωθεν ή τις προσπάθειες να οριστούν προθεσμίες». Παράλληλα πρόσθεσε ότι πρέπει να συμφωνήσουν οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι και το Σ.Α. του ΟΗΕ καθορίζει το πλαίσιο της συμφωνίας που πρέπει να επιτευχθεί.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εστίασε στο ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ, το οποίο, όπως είπε, προβλέπει ότι η πολιτική διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, χωρίς εκ των προτέρων προϋποθέσεις. «Εδώ και μερικούς μήνες προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα στο Χαλέπι. Δυστυχώς ασκείται σαμποτάζ σε βάρος αυτών των προσπαθειών προς την πολιτική διευθέτηση, αντιστρόφως προς το ψήφισμα του Σ.Α. μερικοί υποστηρίζουν τους εξτρεμιστές, ο στόχος των οποίων είναι να διώξουν από την εξουσία τον Μπασάρ Αλ Άσαντ» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μετά το Προεδρικό Μέγαρο ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας συναντάται αυτή την ώρα με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Λαβρόφ βρίσκονται η πορεία των διμερών σχέσεων στους τομείς της πολιτικής συνεργασίας, της οικονομίας, της ενέργειας και των επενδύσεων, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Αμέσως μετά το Μέγαρο Μαξίμου, συνοδευόμενος από τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ο κ. Λαβρόφ θα απευθύνει χαιρετισμό στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum στο Ζάππειο Μέγαρο (11.15) και στη συνέχεια (11.45) θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ. Πύλη στην Ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Λίγο πριν τις 12.30 το μεσημέρι οι δύο υπουργοί αναμένεται ότι θα βρίσκονται στο υπουργείο Εξωτερικών όπου μετά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες θα συνυπογράψουν το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας- Ρωσίας για την τριετία 2017-2019 και θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Η επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί το απόγευμα, με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Aλέξης ΤσίπραςΛαβροφΜαξίμουΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣΠροεδρικό ΜέγαροΡωσία