Στο κενό η προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ - "ΌΧΙ" από την Αντιπολίτευση

Το όνομα του Βύρωνα Πολύδωρα ως πρόταση-έκπληξη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη θέση του Προέδρου του ΕΣΡ, προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάτι που ήδη προμηνύει το αρνητικό αποτέλεσμα που αναμένεται να προκύψει από τη Διάσκεψη των Προέδρων τη Δευτέρα.

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση ασκεί νέες πιέσεις στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καθώς το πρωί της Κυριακής ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης και να συμβάλλει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Παππά:

“Επαναλαμβάνουμε: Η αρμοδιότητα για όποιον νέο διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες είναι πλέον στο ΕΣΡ, όπως προέβλεπε από την αρχή ο Ν. 4339/15.

Η δικαιολογία των αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει για τη Νέα Δημοκρατία. Ουδείς αντιλαμβάνεται ποιες προϋποθέσεις, ή μήπως δικαιολογίες, θέτει για ακόμα μία φορά.

Η ΝΔ έχει την υποχρέωση να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης και να συμβάλλει στη συγκρότηση ΕΣΡ”.

Ο πρώην Υπουργός της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας, πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πιέσει την αξιωματική αντιπολίτευση να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ, στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ.

Την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε και ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην οποία “παρών” ήταν και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Ο κ. Πολύδωρας είπε ότι η πρόταση που του έγινε είναι τιμητική, αλλά και ευθύνης και χαρακτήρισε την κατάσταση στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ ως «βραχυκύκλωμα». Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε την Παρασκευή με τον πρώην Υπουργό και του έκανε την πρόταση στην οποία ο Βύρων Πολύδωρας φέρεται να είναι θετικός.

«Εγώ δεν κάνω επικοινωνιακά παιχνίδια, ούτε είδα τάση για επικοινωνιακά τεχνάσματα, είδα διάθεση συναίνεσης» δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει σκοπιμότητα. «Δεν πάει άλλο το αδιέξοδο» σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι θα έχει συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Βούτσης: Είμαι σε επαφή με τα κόμματα για να βρεθεί λύση

Δηλώσεις για την πρόταση της κυβέρνησης προτείνει τον Βύρωνα Πολύδωρα για πρόεδρο του ΕΣΡ έκανε ο Νίκος Βούτσης. Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε χαρακτηριστικά: «Αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ εργάζομαι για να εξευρεθεί λύση ευρείας αποδοχής που να εγκριθεί στην 5η διάσκεψη των προέδρων. Είμαι επαφή με τα κόμματα και τη Δευτέρα θα έχουν τις δικές τους αποφάσεις. Μετά και τη δήλωση του αρμόδιου υπουργού του κ. Παππά είναι αυτονόητο ότι είναι δουλειά του ΕΣΡ. Δεν θα υπάρχει έδαφος για εύλογες αιτιάσεις για να μην προχωρήσουμε στην διαδικασία. Για να μην υπάρχει και αιφνιδιασμός από σήμερα σας λέω ότι η πρότασή μου θα έχει ως επικεφαλής για πρόταση για πρόεδρο τον Βύρωνα Πολύδωρα και για αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη».

Παππάς: Επιστρέφονται οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ

Όπως φαίνεται η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τους τόνους μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και ενόψει της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής της Δευτέρας για την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Στο πλαίσιο αυτό και αφού “κλείδωσε” η υποψηφιότητα Πολύδωρα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε πως «είναι αυτονόητο ότι υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο ν.4339/15».

«Είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις. Η συγκρότηση ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων», κατέληξε ο κ. Παππάς.

Οι λόγοι για τους οποίους δεν στηρίζει Πολύδωρα για το ΕΣΡ η ΝΔ

Θέση για τις τελευταίες εξελίξεις πήρε άμεσα η Νέα Δημοκρατία η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι “το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί».

Πηγές τις ΝΔ, μάλιστα, τόνιζαν ότι ο Βύρων Πολύδωρας με δηλώσεις του στο παρελθόν έχει στηρίξει το νόμο Παππά άρα δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο γι’ αυτή τη θέση. Επίσης, σημείωναν, ότι είναι ο άνθρωπος που είχε προτείνει συνεργασίας της ΝΔ με την Χρυσή Αυγή, πράγμα αδιανόητο για τη ΝΔ.

Εν τω μεταξύ, στην ανακοίνωσή της η ΝΔ τονίζει πως “η Κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, δείχνει ότι βρίσκεται σε απελπισία. Οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια”.

Σύμφωνα με τη ΝΔ, “η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορούσε στα πρόσωπα που συνθέτουν το Ε.Σ.Ρ., αλλά στην αντισυνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Ε.Σ.Ρ. στον κ. Παππά. Απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα. Η στελέχωση του Ε.Σ.Ρ. με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά.”

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, τη Δευτέρα το πρωί θα κατατεθεί διάταξη που καταργεί το άρθρο 2Α του νόμου 4339/15 το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. Όλες οι αρμοδιότητες καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του επανέρχονται έτσι στο ΕΣΡ.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: δεν θα ψηφίσουμε τον «Υπουργό της ζαρντινιέρας»

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στην θέση της ότι θα συμβάλλει θετικά στην συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ώστε να υπάρξει σωστή ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, τονίζεται ότι «τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την ανεξάρτητη αρχή – και ιδιαίτερα αυτό του Προέδρου – επιβάλλεται να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις ώστε και συμβολικά και ουσιαστικά να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ευθύνες αλά και να συγκεντρώνουν την ευρύτερη αποδοχή. Αυτό εξάλλου είναι και το πνεύμα του Συνταγματικού νομοθέτη όπως αποτυπώθηκε ρητά στις διατάξεις του Συντάγματος ,που προβλέπουν την αποδοχή των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής».

«Ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος Πρόεδρος κ. Βύρων Πολύδωρας δεν ικανοποιεί τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Η πρόταση του εξυπηρετεί απλά τα γνωστά πολιτικά παιχνίδια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την συντηρητική παράταξη , με αντάλλαγμα την πολιτική ασυλία της καταστροφικής – για τη χώρα – περιόδου 2004/2009. Εξυπακούεται ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει τον “Υπουργό της ζαρντινιέρας”. Αυτόν που είχε προτείνει τη συνεργασία του πολιτικού του χώρου, με την Χρυσή Αυγή. Περιμένουμε πραγματικά συναινετικές προτάσεις ώστε να συγκροτηθεί αξιόπιστο και αποδεκτό ΕΣΡ», καταλήγει η ανακοίνωση

ΚΚΕ: Ο αποπροσανατολισμός καλά κρατεί

Για αποπροσανατολισμό κάνει λόγο το ΚΚΕ στην ανακοίνωση του, σημειώνοντας πως «ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν αναγορεύσει σε “μητέρα των μαχών” της μεταξύ τους αντιπαράθεσης το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και της συγκρότησης του ΕΣΡ, για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση σε όλα τα άλλα σοβαρά και κρίσιμα ζητήματα που επιδεινώνουν τη ζωή του λαού».

Το ΚΚΕ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, « δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια που έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ και το ποιος θα επικρατήσει σε αυτή την αναδιανομή».

Το Ποτάμι: Όχι στον ευτελισμό των θεσμών

Την αντίθεσή του για την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα στην θέση του προέδρου του ΕΣΡ εξέφρασε και το Ποτάμι.

“To Ποτάμι δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών. Δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας… Δεν πρόκειται να γίνει συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ένωση Κεντρώων

Το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη ανέφερε ότι «για να υπάρχει αποτέλεσμα στη διάσκεψη των προέδρων πρέπει να αποφύγει η κυβέρνηση κάθε παράπλευρη νομοθετική πρωτοβουλία και να μετατεθούν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Ακόμη και τις προσωρινές άδειες λειτουργίας των σταθμών να τις δώσει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση».

ΑΝΕΛ: Ο Βύρων Πολύδωρας είναι η «ψυχή του [Κώστα] Καραμανλή»

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Πολύδωρα, λέγοντας σε ανακοίνωσή τους ότι «ο Βύρων Πολύδωρας είναι η «ψυχή του [Κώστα] Καραμανλή» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να επιλέξει εάν συντάσσεται με αυτόν ή με «υμνητές του Παττακού και βιβλιοπώλες νεοναζιστικών βιβλίων».

Τις παραπάνω δηλώσεις έκανε ο Πρόεδρος του κόμματος και Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, καλώντας ουσιαστικά τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει την πρόταση της Κυβέρνησης για την προεδρία του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Καμμένος σημείωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ «πρέπει να επιλέξει εάν θα βάλει οριστική ταφόπλακα στην ψυχή» της καραμανλικής παράταξης.

Μαξίμου: Θεσμική παρεκτροπή η άρνηση της ΝΔ για συγκρότηση του ΕΣΡ

Νωρίτερα, πηγές του Μαξίμου σημείωναν ότι ο προτεινόμενος πρόεδρος αποτελεί ένα «πρόσωπο – έκπληξη, ευρύτερης αποδοχής που δεν μπορεί να απορρίψει εύκολα η Ν.Δ.». Μάλιστα, στέλεχος του Μαξίμου χαρακτήριζε το συγκεκριμένο πρόσωπο ως «ιστορικό στέλεχος, με περγαμηνές αγώνων ενάντια στη διαπλοκή».

Το σκεπτικό της κυβέρνησης είναι πως «η συγκρότηση ΕΣΡ είναι συνταγματική υποχρέωση των κομμάτων. Η διαρκής μέχρι σήμερα άρνηση της Ν.Δ. να συμβάλει στη συγκρότησή του, αποτελεί θεσμική παρεκτροπή, ιδιαίτερα τώρα, μετά και την απόφαση του ΣτΕ, ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες πρέπει να γίνει αποκλειστικά από το ΕΣΡ. Όσοι επιμείνουν να αρνούνται να συμβάλουν στη συγκρότησή του, σημαίνει ότι μπλοκάρουν συνειδητά οποιαδήποτε δυνατότητα να μπει τάξη στην ασυδοσία του τηλεοπτικού τοπίου. Τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, έχοντας σαφή πρόθεση τη συναινετική συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, θα προτείνουν στη διάσκεψη των προέδρων της Δευτέρας, πρόσωπο για τη θέση του προέδρου, το οποίο η Ν.Δ. δύσκολα θα μπορούσε ένα απορρίψει. Έτσι λοιπόν, τη Δευτέρα ο ελληνικός λαός θα βγάλει τελεσίδικα τα συμπεράσματά του για το αν ο πραγματικός στόχος της Ν.Δ. είναι η συνταγματική ορθότητα ή η διαρκής θεσμική αυθαιρεσία, με στόχο την οριστική υπονόμευση οποιουδήποτε διαγωνισμού».

 

Βύρων ΠολύδωραςΕΣΡΜαξίμουΝέα Δημοκρατία