Aνατροπές προκαλεί η απόφαση-βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με την κυβέρνηση στη σκιά των αποκαλύψεων για τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ. Με την αντιπολίτευση να εξαπολύει νέα πυρά κατά της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο επιχείρησε να ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, το Μέγαρο Μαξίμου τρέχει να προλάβει τις ραγδαίες εξελίξεις που φέρνει η απόφαση των δικαστών να κρίνουν αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά.
Ο ανασχηματισμός παίρνει… παράταση και η κυβέρνηση -διά στόματος Όλγας Γεροβασίλη- εξήγγειλε νέα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή τη Δευτέρα η οποία θα προβλέπει ετήσιο “ενοίκιο” 25 εκατομμυρίων ευρώ. Με βάση, μάλιστα, τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας στην ΕΡΤ, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να επιτρέψει τη λειτουργία όχι μόνον των σταθμών που εκπέμπουν τώρα αλλά και των δύο νέων που αδειοδοτήθηκαν από το διαγωνισμό που κατέπεσε. Μάλιστα το ποσό των 25 εκατ. ευρώ προκύπτει από το συνολικό ποσό που «διασφάλισε» το κράτος από τη δημοπρασία των αδειών (255 εκατ. ευρώ) επιμερισμένο στα 10 χρόνια που ήταν η προβλεπόμενη διάρκεια κάθε άδειας.
Στο πλαίσιο συνέντευξής του το πρωί στην ΕΡΤ ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ανέφερε ότι το συγκεκριμένο τίμημα θα περιγράφεται στο νέο νόμο που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή και θα επιμεριστεί στο σύνολο των σταθμών που θα εκπέμπουν τηλεοπτικό σήμα. Επιπλέον επισήμανε ότι ακόμη και οι υπερθεματιστές που είχαν λάβει άδεια αλλά δεν εκπέμπουν (οι όμιλοι ALTER EGO του κ. Μαρινάκη και DIMERA του κ. Σαββίδη), θα μπορούν, εφόσον τηρήσουν τους όρους της νέας νομοθεσίας και καταβάλλουν το τίμημα, να εκπέμψουν κανονικά καθώς, όπως είπε, το «νομικό καθεστώς είναι ίδιο με τα κανάλια που ήδη εκπέμπουν. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, «αυτή τη στιγμή που μιλάμε το όποιο νέο κανάλι έχει την ίδια νομική ισχύ με το κανάλι που λειτουργεί εδώ και χρόνια. Μπορούν να κοιτάξουν τις προϋποθέσεις που θα βάλουμε, να καταβάλλουν το τίμημα και να εκπέμψουν. Τελειώσαμε με το κλειστό κλαμπ καναλαρχών».
Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη νόμιμη άδεια λειτουργίας τηλεοπτικού σταθμού είναι αυτοί που έχουν τεθεί ήδη από τον νόμο 4339 και προσδιορίζουν τον ελάχιστο αριθμό εργαζομένων στα 400 άτομα πλήρους απασχόλησης ανά κανάλι, τις προδιαγραφές για τις κτιριακές υποδομές, τον έλεγχο των οικονομικών πόρων των μετόχων, κλπ. Τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών θα την κρίνει ως μόνο αρμόδιο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Κατά συνέπεια πρέπει να προχωρήσει άμεσα η συγκρότησή του από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, την οποία προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Εν τω μεταξύ, «μέτωπο» με τη δικαιοσύνη άνοιξε η κυβέρνηση με τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κάνοντας λόγο για πρωτοφανή επίθεση της Κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης και υπογραμμίζοντας ότι οι δικαστές «κρίνουν με βάση το Σύνταγμα». Η αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Άγιο Όρος, να κάνει λόγο για «μέγιστο θεσμικό ατόπημα» που εκθέτει τη χώρα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.