Συνεδριάζει στις 12:00 η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικά θέματα την εκλογή γραμματέα της Κ.Ε. και την εκλογή της Πολιτικής Γραμματείας. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
Τα 151 νέα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αναδείχθηκαν από το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτους τον Ευκλ.Τσακαλώτο με 1312 ψήφους, τον Ν. Φίλη (1308 ψήφους), τον Ν.Βούτση (1272), τον Α. Ξανθό (1222), τον Γ. Δραγασάκη (1209) , τον Π. Σκουρλέτη (1157), τον Π.Πολάκη (1137), τον Ν. Παππά (1106) , την Ρ. Δούρου (1090), τον Π.Ρήγα (974 ψήφους ) κλπ.
Το πλάνο του ανασχηματισμού
Οι εσωκομματικοί συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στην ΚΕ αναμένεται να καθορίσουν και τις επιλογές του Πρωθυπουργού στον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, για τον οποίο κρατά κλειστά τα «χαρτιά» του τόσο για το χρόνο που θα επιλέξει να τον ανακοινώσει, όσο και για τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει στο κυβερνητικό σχήμα.
Μόνο δεδομένο είναι ότι ο ανασχηματισμός θα ακολουθήσει τη σημερινή συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής, όπως δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής προσώπων εκτός ΣΥΡΙΖΑ στο νέο σχήμα.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι μόνο το νέο κυβερνητικό σχήμα που κρατά σε μυστικότητα, αλλά και την εικόνα που πήρε από τις συναντήσεις του με τον Φρανουσά Ολάντ, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μάρτιν Σουλτς, αναφορικά με το χρόνο ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης, η οποία συνεχίζεται σήμερα και των μέτρων για το χρέος εντός του 2016.
Ο Πρωθυπουργός ωστόσο, επέλεξε να βάλει απέναντί του τον Βόλφανγκ Σόιμπλε και όχι τυχαία να διαχωρίσει τη θέση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών από την Άγκελα Μέρκελ, παρά το ότι η ίδια ξεκαθάρισε ότι υπεύθυνο για το χρέος είναι το Eurogroup και όχι ο Σόιμπλε.
Κυβερνητικοί κύκλοι υπογραμμίζουν την ανάγκη γρήγορης ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, βάσει της οποίας θα γίνει ο ανασχηματισμός. Με άλλα λόγια, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουν στις θέσεις του και ότι, ο Πάνος Σκουρλέτης θα βρεθεί εκτός υπουργείου Ενέργειας. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι, αν θα παραμείνει ή όχι στη θέση του ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Το Μαξίμου θέλει να «βγάλει μπροστά» τη νέα γενιά, συνεπώς δεν είναι απίθανο να εισέλθουν «φρέσκα» και νέα ηλικιακά πρόσωπα, με την επικούριση και υπό την εποπτεία εμπειρότερων στελεχών σε πλαίσιο «υπερυπουργών».