Την ανάγκη να υπάρξει σαφής και ενιαία θέση του Βερολίνου στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έθεσε στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η επίλυση και διευθέτηση του ελληνικού χρέους αποτελεί βασική προϋπόθεση, ώστε να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ανάγκη να τηρηθούν οι συμφωνίες από όλες τις πλευρές με στόχο να αρθεί η αβεβαιότητα η οποία συντηρείται μέσω και των δημόσιων διαφωνιών μεταξύ των δανειστών. Επίσης επισήμανθηκε η ανάγκη να βρεθεί λύση το συντομότρο δυνατό στο θέμα του ελληνικού χρέους καθώς βασικός σκοπός και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές όσο το δυνατόν συντομότερα και η συμμετοχή της πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το λεγόμενο (QE). Η κ. Μέρκελ παρέπεμψε την ελληνική πλευρά στο Eurogroup, τους θεσμούς και το ΔΝΤ, δείγμα – όπως φαίνεται – της απροθυμίας του Βερολίνου να αναλάβει, σε αυτή τη συγκυρία, πολιτική πρωτοβουλία στήριξης της Αθήνας.
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, οι πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι, έγινε συζήτηση σε θετικό κλίμα και οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προχωρήσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, καθώς επίσης και ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα ενίσχυση της Ελλάδας με κλιμάκια ειδικών, όπως και στην ανάγκη επιτάχυνσης της επανεγκατάστασης. Το τελευταίο έγινε δεκτό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και από την Γερμανία.
Στην συνάντηση τέθηκε επί τάπητος και το Κυπριακό, για το οποίο υπήρξε κοινή θέση για στήριξη των διακοινοτικών συνομιλιών, με την Αθήνα να επαναλαμβάνει ότι «πρέπει να αποσυρθούν τα στρατεύματα κατοχής από το νησί».
Ολάντ: Πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση για το χρέος
Στην συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, συμφωνήθηκε και από τις δυο πλευρές να υπάρξει μια λύση για το χρέος και μάλιστα τονίστηκε ότι αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου να δοθεί ένα σήμα ότι η Ευρώπη λύνει τα προβλήματα της. Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι αυτό θα θέλαμε να συμβεί, ενώ αναγνωρίστηκε από αμφότερες τις πλευρές η ανάγκη να αρθεί η αβεβαιότητα, που προκαλούν οι γνωστές διαφωνίες, ως προϋπόθεση για να υπάρξει λύση.
Τονίστηκε στην συνάντηση ότι το ζήτημα ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι κρίσιμο και για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε και προς τον κ. Ολάντ ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλα τα μέρη», κάτι με το οποίο συμφώνησε η γαλλική πλευρά.
Σύντομο τετ α τετ με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία συζήτησε το Κυπριακό και το θέμα των Ελλήνων φοιτητών και εργαζόμενων στη χώρα αυτή, μετά το Βrexit.
«Είμαστε το τελευταίο προπύργιο σταθερότητας» ανάμεσα στις πολλαπλές κρίσεις της περιοχής, και είναι καιρός να τηρήσουν οι πιστωτές και η Γερμανία τις υποσχέσεις τους για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα θετικό σινιάλο στις αγορές και στους επενδυτές» δήλωσε σήμερα το πρωί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξη στο France 24. Στη συνέντευξη, όπως αυτή αποδόθηκε στα γαλλικά από το κανάλι, ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση για μείωση της δημοτικότητας της κυβέρνησής του, απάντησε πως εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι «το αποτέλεσμα στις κάλπες το 2019».
Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κεντρικό μήνυμα της συνάντησης ήταν η ανάγκη τήρησης των συμφωνιών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα του χρέους, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση σύντομα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων.
Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης συνδέεται με τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου για το ελληνικό χρέος και ως εκ τούτου επιθυμεί έως το τέλος του χρόνου να υπάρξει λύση που θα το καθιστά βιώσιμο. «Ευήκοον ους» από τον κ. Σουλτς, σημείωσαν οι κυβερνητικές πηγές για τη θέση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, επισημαίνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης έχουν συμβάλει στην προώθηση της συζήτησης για το χρέος και θα συνεχίσουν να το κάνουν.