Άκαρπη απέβη και η σημερινή προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προχώρησε τη διαδικασία της ψηφοφορίας, καθώς το αίτημα αναβολής που είχαν διατυπώσει κόμματα της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των μελών της Διάσκεψης. Προσωπικά ο Πρόεδρος της Βουλής είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν συμφωνεί με το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για αναβολή.
Η πρόταση του Προέδρου της Βουλής συγκέντρωσε 12 ψήφους (των 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ενός των ΑΝΕΛ), ενώ 4 μέλη της Διάσκεψης καταψήφισαν (ο τρεις βουλευτές της ΝΔ και ο εκπρόσωπος της Χ.Α.), 7 δήλωσαν «παρόντες» (οι βουλευτές του ΠαΣοΚ, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων) και ένας απουσίαζε (ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος επικοινώνησε με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Ν. Δένδια και τον ενημέρωσε ότι η πρόθεση ψήφου είναι ίδια με του κόμματος).
«Αν ζητείτο αναβολή ώστε τα κόμματα να συνυπολογίσουν κάποια πράγματα σε σχέση με την πρόταση και αυτή να ωριμάσει, πιστεύω ότι θα ήμασταν υποχρεωμένοι, να αφουγκραστούμε ώστε να δοθεί αυτή η ολιγοήμερη παράταση ώστε κάθε κόμμα να έρθει περισσότερο ενημερωμένο», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε ότι «δεν βλέπω λόγο για παράταση στο όνομα της δικαστικής πτυχής, γιατί κατά το Σύνταγμα είναι απόλυτη υποχρέωση τους να πάρουν την απόφασή τους. Η Δικαιοσύνη στο δικό της μέρος παίρνει τις αποφάσεις της και είναι σεβαστές. Δεν πρέπει να τα μπλέξουμε αυτά τα πράγματα».
Παράλληλα ο κ. Βούτσης παρατήρησε ότι έχουν αρχίσει να δημιουργούνται έννομα αποτελέσματα από το νόμο, και συνεπώς «μέσα σε αυτή την κανονικότητα, το να πούμε εμείς αναβάλουμε, με μια αμηχανία ως πολιτικό σύστημα περιμένοντας τις εξελίξεις, θα ήταν λάθος σήμα». Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής να κάνει ψηφοφορία γιατί «παίρνετε την ευθύνη να πάει άγονη μια διαδικασία που θα μπορούσε να είναι γόνιμη στην επόμενη συνεδρίαση, όταν τα θεσμικά θέματα δεν θα είναι μετέωρα».
«Να εκφωνήσετε την πρόταση σας αλλά προηγείται η πρόταση για την αναβολή», σχολίασε ο Σπύρος Λυκούδης. Η πρόταση της αναβολής απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.
Ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε για την θέση του προέδρου του ΕΣΡ, τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη και για την θέση του αντιπροέδρου, τον καθηγητή, Γιώργο Πλειό. Ως μέλος, διανύει θητεία, η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου, ενώ για την πλήρωση των υπόλοιπων θέσεων των μελών, προτείνονται:
– Ο καθηγητής, Βασίλης Καραποστόλης
– Η δικηγόρος, καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου
– Η δημοσιογράφος, Φανή Πετραλιά
– Η διδάκτωρ, Αγγελική Σγώρα
– Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Τζανετάκος
– Ο ειδικός στις ραδιοτηλεοπτικές τεχνολογίες, Κωνσταντίνος Τσακίρης
Από την πλευρά της η ΝΔ ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «θα ήταν σώφρον να αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και μετά να κινηθούμε όλοι μαζί για τη δημιουργία ενός ισχυρού και απαραίτητου για την τάξη ΕΣΡ» και πρόσθεσε ότι «εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με τις συστάσεις ανεξάρτητων αρχών. Μετά την απόφανση του ΣτΕ, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Δεν είναι μπλοκάρισμα η στάση της ΝΔ αλλά θέμα αρχής, αν έχουν στερηθεί από το ΕΣΡ συνταγματικά προβλεπόμενες αρμοδιότητες».
Λίγο νωρίτερα, ο Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας ως αντιπρόεδρος της Βουλής, απευθύνθηκε στον Νίκο Βούτση λέγοντας: «Μου κάνατε μια πρόταση την οποία βρήκα μετριοπαθή και την μετέφερα στον αντιπρόεδρο του κόμματός μου, γιατί ο πρόεδρος ήταν στην Αμερική. Και ενώ αυτό ήταν κάτι που θα μπορούσε να συζητηθεί-το πρόσωπο του προέδρου δεν το αναφέρω γιατί δεσμεύομαι και πιστεύω ότι ήταν ευρύτερης αποδοχής- και ενώ ενδεχομένως να καταλήγαμε κάπου, την Παρασκευή ο κ. Παππάς έκανε αυτό που έκανε. Τέτοιες ενέργειες ενισχύουν τις ακραίες φωνές και φέρνουν σε δύσκολη θέση φωνές που ενδεχομένως να είχαν μια πιο μετριοπαθή στάση». Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι η Διάσκεψη ξεκίνησε τις εργασίες της ενώ ομιλούσε στην ολομέλεια ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στην τελευταία εξέλιξη με το ΣτΕ ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι «σήμερα υπάρχει και το δεδομένο της χθεσινής απόφασης και μάλιστα με διακριτή διαφορά 16-9, είναι διαφορά που δεν αφήνει αμφιβολίες. Ξέρουμε ότι συνεχίστηκε η κουβέντα και ο κ. Παπαγεωργίου μπήκε επί της ουσίας. Άρα σήμερα, η πιο σώφρων ενέργεια θα ήταν να αναβληθεί αυτή η συνεδρίαση και να δεσμευτούμε πως όποια απόφαση και να βγει από το ΣτΕ, να βγάλουμε αμέσως μετά ΕΣΡ. Αυτή θα ήταν η πιο σωστή θέση κατά την άποψή μου. Την πρόταση θα την κάνει ο κ. Δένδιας αλλά η ΝΔ με αυτά τα δεδομένα δεν πρόκειται δεν πρόκειται να συμφωνήσει σήμερα».
«Υπό το φως των δεδομένων θα είναι σωστό να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ», ανέφερε, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και ζήτησε λίγες ημέρες υπομονή έως τότε. «Εμείς ουδέποτε μεταχειριστήκαμε στο πολιτικό μας λεξιλόγιο το δικαστήριο αυτό. Ωστόσο, αφού το ΣτΕ έκρινε το παραδεκτό και κάποια στιγμή θα συνέλθει να αποφανθεί επί της ουσίας, σας ζητάμε ολιγοήμερη αναβολή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
«Με το 4339/2015 δημιουργήθηκε ζήτημα διοίκησης των ανεξάρτητων Αρχών», σημείωσε ο ίδιος και επεσήμανε ότι το ΕΣΡ στα υπηρεσιακά λειτουργικά του θέματα λειτουργεί. «Η κυρία Αλεξίου είναι εκεί, και είναι οι άνθρωποι αυτοί για να επιτελέσουν το καθήκον τους», τόνισε, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, αξιόλογα τα πρόσωπα που προτείνει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Εμείς δηλώνουμε ότι από τη στιγμή που το δικαστήριο αποφασίσει, θέλουμε το ΕΣΡ να αποκτήσει διοίκηση, δεν είναι ζήτημα να περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμη», είπε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος χαρακτήρισε και εκβιαστική την τροπολογία της περασμένης Παρασκευής. Ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός πρότεινε η σημερινή συνεδρίαση να χαρακτηριστεί προπαρασκευαστική.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, δήλωσε «παρών», κατά πάγια πρακτική του κόμματός του σε αυτές τις ψηφοφορίες και κατήγγειλε ότι έχει στηθεί ένας οξύτατος δικομματικός καυγάς για τη διανομή της πίτας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Επίσης, μίλησε για σκληρό πόλεμο παλαιών οικονομικών συμφερόντων για τον έλεγχο της ενημέρωσης.
Το Σύνταγμα προβλέπει την εκλογή του ΕΣΡ από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αυξημένη πλειοψηφία 4/5, προκειμένου η εν λόγω Ανεξάρτητη Αρχή να συγκροτείται σε ευρύτατη συναινετική βάση. Με αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ για βαθύτατα αντιθεσμική στάση διότι εκμεταλλεύεται τη συγκεκριμένη συνταγματική απαίτηση, προκειμένου να μπλοκάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ, δηλαδή, μια διαδικασία που είναι συνταγματική υποχρέωση της Βουλής. Κατηγορεί, επίσης, τη ΝΔ ότι επιχειρεί με τον τρόπο αυτό να προκαταλάβει την απόφαση του ΣτΕ και ότι υπερασπίζεται μέχρις εσχάτων το σύστημα αδιαφάνειας και διαπλοκής.