Στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα: Ανασχηματισμός σε κεντροαριστερό...φόντο

Ο επικείμενος ανασχηματισμός που επιβεβαίωσε με ηχηρό τρόπο ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και η κεντροαριστερή στροφή που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ άφησαν το αποτύπωμά τους στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι υπουργικές θέσεις δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας ουσιαστικά ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αντικατάστασης βασικών στελεχών της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό πήρε άλλη διάσταση η παρουσία ηχηρών προσώπων από την Κεντροαριστερά, καθώς τα σενάρια δίνουν και παίρνουν ακόμη και για συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα των κ.κ. Κουβέλη, Ξενογιαννακοπούλου και Τζουμάκα. Μένει λοιπόν να αποδειχτεί αν το “άνοιγμα” στη σοσιαλδημοκρατία που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταφραστεί σε υπουργικούς θώκους.

“Γρίφος με δύο κλειδιά”: Ο χρόνος και τα πρόσωπα 

Ο χρόνος του ανασχηματισμού είναι το πρώτο κλειδί του “γρίφου” που ακούει στο όνομα ανασχηματισμός. Σε κάθε περίπτωση, η γενική εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει πριν την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα περιμένει την ερχόμενη εβδομάδα να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, προκειμένου να εκλέξει γραμματέα, αλλά και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας. Το ξεκαθάρισε ο ίδιος στην ομιλία του την Πέμπτη, λέγοντας «όλοι να κατανοήσουν ότι είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός».

Ένα παράγοντας που δεν μπορεί επίσης να αγνοηθεί είναι η πορεία της β΄ αξιολόγησης. Σε περίπτωση επιτυχούς κλεισίματος της αξιολόγησης μέσα σε ένα μήνα, θα ακολουθήσει άμεσα ο ανασχηματισμός. Αν όμως η πορεία της αξιολόγησης μπει σε περιπέτειες, οι εξελίξεις θα επισπευσθούν.

Όσον αφορά τα πρόσωπα, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αξιοποίηση -σε μικρό ή μεγάλο βαθμό -“άφθαρτων” προσώπων – πιθανότατα σε νεαρή ηλικία – από το κομματικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων, ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Φάμελλου, Καραγιαννίδη, Συρμαλένιου, Σαντορινιού, Σεβαστάκη, Καρακώστα, Αυλωνίτου. Φυσικά, όπως προαναφέρθηκε, μεγαλύτερο αντίκτυπο αναμένεται να έχει η αξιοποίηση προσώπων από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστερά.

‘Αμετακίνητοι” στις θέσεις πάντως – πάντα εκτός…απροόπτου – θα πρέπει να θεωρούνται οι κ.κ. Ολγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Νίκος Κοτζιάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος – ο τελευταίος πάντα με την αίρεση της αναβάθμισης σε Αντιπρόεδρο, σε περίπτωση ενίσχυσης της κίνησης των “53” της οποίας ηγείται στο Συνέδριο.

Θετικά έχουν αξιολογηθεί επίσης και ο Τρύφωνας Αλεξιάδης – λόγω της πορείας των εσόδων – και ο Γιώργος Χουλιαράκης και συγκεντρώνουν αρκετές πιθανότητες να παραμείνουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Στον αντίποδα, αβέβαιη θεωρείται η παραμονή των κ.κ. Γιώργου Κατρούγκαλου, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Πάνου Σκουρλέτη, ενώ “μυστήριο” αποτελεί η παραμονή ή μη του κ. Φίλη, καθώς το έργο του στο Υπουργείο Παιδείας αξιολογήθηκε πρόσφατα θετικά από τον Πρωθυπουργό, μένει ωστόσο να διαπιστωθεί αν θα του στοιχίσει ή όχι η παρ’ ολίγον σύγκρουση – η οποία αποσοβήθηκε την τελευταία στιγμή –  με την Εκκλησία για τα Θρησκευτικά.

2ο ΣυνέδριοAλέξης ΤσίπραςανασχηματισμόςΚεντροαριστεράΣΥΡΙΖΑ