Αλ. Τσίπρας: Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου προϋπόθεση για τη σταθερότητα στην περιοχή

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα για πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή απέστειλε από το Κάιρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο των δηλώσεών του μετά την ολοκλήρωση της 4ης τριμερούς συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μεγάλο μέρος των συνομιλιών, στο πλαίσιο της Τριμερούς, αφορούσε τις περιφερειακές εξελίξεις και υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα της αρχής της καλής γειτονίας ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα επεσήμανε ότι «το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας, που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση και εγείρουν ακόμα και ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών διεθνών συνθηκών. Πιστεύω ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια αμφισβήτηση πρέπει να είναι κοινή, απολύτως σαφής και αταλάντευτη, τόσο από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, όσο και από την πλευρά όλων των γειτονικών χωρών, που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή» και πρόσθεσε ότι «για την Ελλάδα αυτή η τριμερής συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας της σταθερότητας».

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην συμβολική κίνηση που προχώρησαν από κοινού οι τρεις ηγέτες φυτεύοντας τρεις ελιές λέγοντας ότι «κάναμε μία συμβολική ενέργεια. Φυτέψαμε τρεις ελιές. Αυτά τα δέντρα συμβολίζουν τη κοινή μας δέσμευση και τους κοινούς μας στόχους».

Η ατζέντα

Στην ατζέντα της Τριμερούς Συνόδου του Καΐρου περιλαμβάνονται ζητήματα:

-διαλιμενικής και ναυτιλιακής συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη δικτύου θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ των τριών χωρών.
-τουριστικής συνεργασίας για ενίσχυση του τουρισμού μεταξύ των τριών χωρών αλλά και κοινή παροχή τουριστικού προϊόντος σε άλλες χώρες (π.χ. κρουαζιέρες για τουρίστες από χώρες όπως η Κίνα ή η Γαλλία σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο).
-ενέργειας, κυρίως εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου.
-περιφερειακής ασφάλειας, με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία
-μετανάστευσης.
-ανάπτυξης υποδομών, όπως σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια κ.α.
-διαχείρισης υδάτων, όπως έργα αφαλάτωσης, αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά.
-προστασίας του περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η Τριμερής Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, «πράγμα το οποίο ενισχύει τη σημασία της Συνόδου για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην περιοχή». Κατά τις ίδιες πηγές, στο πλαίσιο των σχημάτων τριμερούς συνεργασίας με τρίτες χώρες, Ελλάδα και Κύπρος επεκτείνουν τον διάλογο και τη συνεργασία τους με την Αίγυπτο, χώρα-σημείο αναφοράς για τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόσμο και κλειδί για τη σταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Aλέξης ΤσίπραςΚάιροτριμερής