Αντίστροφη μέτρηση για Πρόεδρο ή Κάλπες

Λίγες ώρες απομένουν πλέον από την κρίσιμη τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, και από την στιγμή που θα κρίνει αν η χώρα βαίνει ή όχι σε πρόωρες εκλογές. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της περασμένης Τρίτης, δηλαδή οι 168 ψήφοι που συγκέντρωσε ο Σταύρος Δήμας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ως προς το τελικό αποτέλεσμα.

Για να αλλάξει η εικόνα αυτή χρειάζονται τουλάχιστον 12 ψήφοι, οι οποίοι για να καλυφθούν, με βάση τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στη «γεωγραφία» της Βουλής θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές (ήδη έχουν ψηφίσει υπέρ 13 ανεξάρτητοι βουλευτές και απομένουν άλλοι 12 εκ των οποίων ορισμένοι όπως πχ η Ραχήλ Μακρή ή ο Μίμης Ανδρουλάκης είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα το πράξουν) αλλά και βουλευτές από τις ΚΟ της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Τις πρώρες μέρες που ακολούθησαν την 23η Δεκεμβρίου ήταν έντονη η κινητικότητα αλλά και τα αλλεπάλληλα τα σενάρια για το πώς θα καταστεί εφικτός ο διεμβολισμός των δύο, πιο «πρόσφορων», ΚΟ και η προσέλκυση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού ανεξάρτητων βουλευτών. Μεταξύ των σεναρίων που επανήλθαν στο προσκήνιο ήταν η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης “Ειδικού Σκοπού”, με ή χωρίς τον Αντώνη Σαμαρά επικεφαλής, ο σαφής ορισμός ημερομηνίας πρόωρων εκλογών, ακόμη και η αλλαγή υποψηφίου την τελευταία στιγμή. Μια τέτοια εντυπωσιακή πρωτοβουλία, από πλευράς κυβέρνησης, εκτιμούσαν αναλυτές θα μπορούσε, πιθανώς, να αντιστρέψει το κλίμα, ή τουλάχιστον είχε σοβαρές πιθανότητες να το πετύχει.

Εντούτοις, τα σενάρια αυτά δεν επιβεβαιώθηκαν. Ο Αντώνης Σαμαράς, με μια συνέντευξη υπό την μορφή διαγγέλματος που επικρίθηκε έντονα από την ΕΣΗΕΑ, κατέστησε σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε περαιτέρω παραχωρήσεις, πέραν όσων είχε, ήδη, κάνει κατά το διάγγελμά του την περασμένη Κυριακή 21 Δεκεμβρίου. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι παραμένει σε ισχύ η πρόταση που διατύπωσε, δηλαδή συναίνεση στην προεδρική εκλογή, διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, και μετά συζήτηση για πρόωρες εκλογές.

Ο Αντώνης Σαμαράς κινήθηκε σε προεκλογικούς τόνους. Κάλεσε εκ νέου όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα, ο Πρωθυπουργός έκανε εκ νέου λόγο για «θανάσιμους κινδύνους» που απειλούν την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι όσοι επιλέξουν το «παρών», εκτός του ότι ταυτίζονται με το ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, φέρουν και την ευθύνη για όσα θα ακολουθήσουν.

Υποστήριξε ότι η χώρα δεν αντέχει τις πρόωρες εκλογές, επιμένοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος ρήξης με τους δανειστές και απρόβλεπτων σοβαρότατων συνεπειών, εξαιτίας των ίδιων των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε ότι κοροϊδεύει τον κόσμο όταν λέει ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, αφού το σύνολο του προγράμματός του είναι, όπως είπε, μονομερείς ενέργειες.

Ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε ουσιαστικά σε προεκλογικού τύπου τοποθέτηση, επιτιθέμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, παρουσιάζοντας συνοπτικά το κυβερνητικό έργο, και καλώντας, ουσιαστικά, τους πολίτες να διαλέξουν αν η χώρα θα γυρίσει πίσω ή θα προχωρήσει μπροστά. Εμφανίστηκε, δε, βέβαιος ότι το κόμμα του θα νικήσει στις εκλογές, επικαλούμενος και τα αποτελέσματα των πλέον πρόσφατων δημοσκοπήσεων.

Η τοποθέτηση αυτή του Πρωθυπουργού, εκτός του ότι απείχε πολύ από τα σενάρια περί εντυπωσιακών πρωτοβουλιών, δημιούργησε την αίσθηση ότι ουσιαστικά και η κυβέρνηση μπαίνει σε προεκλογικούς ρυθμούς θεωρώντας, μάλλον δεδομένο ότι δεν πρόκειται να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη σημερινή ψηφοφορία.

Όπως αναμενόταν, έντονη ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για «ύστατη προσπάθεια αποφυγής» της διαφαινόμενης προσφυγής στις κάλπες «μέσω ενός ακόμη κινδυνολογικού τυχοδιωκτισμού».

Ενδεικτικό του ότι η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει προς τις πρόωρες εκλογές είναι το γεγονός ότι ακόμη και δυνάμεις, όπως το Ποτάμι, που αν και δεν διαθέτουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, έχουν επίσημες συνεργασίες με νυν ανεξάρτητους βουλευτές (πχ τον Σπύρο Λυκούδη) αλλά και ανεπίσημες επαφές με άλλους ανεξάρτητους βουλευτές (φημολογείται μεταξύ αυτών και το όνομα της Νίκης Φούντα που ανεξαρτητοποιήθηκε από τη ΔΗΜΑΡ την περασμένη εβδομάδα), φάνηκαν να προκρίνουν την προσφυγή στις κάλπες, αν και δεν είχαν ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής εξαρχής.

«Οι πολίτες περίμεναν να ακούσουν από τον πρωθυπουργό της χώρας ότι αναλαμβάνει κάποια νέα πρωτοβουλία για την άρση του αδιεξόδου. Δυστυχώς ο κ. Σαμαράς εμφανίσθηκε σε ρόλο αντιπολίτευσης στη σημερινή αντιπολίτευση» ανέφερε το Ποτάμι σε σχόλιο για τη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, προσθέτοντας ότι είναι «άλλος ένας λόγος για να τελειώνουμε με ένα φθαρμένο σύστημα, εγκλωβισμένο στα αδιέξοδά του».

Ο χρόνος φαίνεται ότι έχει, ήδη, αρχίσει να μετρά αντίστροφα.

Αντώνης Σαμαράςπροεδρική εκλογήΠρόεδρος της Δημοκρατίας