Για μειώσεις φόρων 1,9 δισ. ευρώ δεσμεύτηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Με βασικό σύνθημά του «Συμφωνία αλήθειας-Ενωμένοι για την Ελλάδα μας» ο πρόεδρος της ΝΔ εξαπέλυσε σφοδρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι παρεμβαίνει συνεχώς στη Δικαιοσύνη και χαρακτηρίζοντάς τον αλαζόνα και αυταρχικό.

“Όσο απομονώνεται από την κοινωνία, τότε φανερώνεται η αλαζονεία και ο αυταρχισμός του κ. Τσίπρα. Παρεμβαίνει συνεχώς στη δικαιοσύνη. Η Ελλάδα ή θα συνεχίσει τον επικίνδυνο κατήφορο, ή θα κάνει ένα τολμηρό άλμα στο μέλλον. Ήρθε η ώρα ο λαός να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του. Η απομάκρυνση του κ. Τσίπρα είναι αναγκαιότητα για τον τόπο. Πρέπει να φύγει” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αμετανόητος και διχαστικός. Συνεχίζει να δίνει ανέφικτες υποσχέσεις. Έχει ένα μόνο σκοπό, να παραμείνει στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα”.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει στον κ. Τσίπρα να μετατρέψει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος σε ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα και υπογράμμισε ότι η Βουλή θα είναι αυτή που θα κρίνει την τύχη της, όπως το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει.

“Οι πολλαπλές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη υπονομεύουν τη ανεξαρτησία της και αμφισβητούν την ίδια τη διάκριση των εξουσιών. Η απαξίωση της Βουλής έχει ξεπεράσει κάθε όριο και κινείται ευθέως στα όρια της συνταγματικής τάξης. Στην ευρωπαϊκή Ελλάδα, Μαδούρο δεν χωρούν. Η Ν.Δ. είναι ισχυρό ανάχωμα δημοκρατίας στις δυνάμεις του εθνολαϊκισμού. Δεν θα ανεχθούμε άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς” παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών και υποστήριξε ότι η κίνησή του αυτή αποσκοπεί στον περιορισμό της πολυφωνίας, στη δημιουργία μιας νέας διαπλοκής και ενός τοπίου ενημέρωσης φιλικού προς την κυβέρνηση.

“Δεν θέλουμε άλλες απάτες. Η κοινωνία απαιτεί ρεαλισμό και αλήθειες. Η αλήθεια φέρνει ελπίδα και η Ν.Δ. ενώνει όλους του Έλληνες που θέλουν να υπερβούν την παρακμή” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην δημόσια παιδεία ο πρόεδρος της ΝΔ την χαρακτήρισε τον πιο σημαντικό ιμάντα κοινωνικής κινητικότητας και τόνισε ότι “θα πρέπει να σταματήσει να είναι αντικείμενο ξεπερασμένων αριστερών λογικών. Η διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας είναι θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών και προϋπόθεση ελευθερίας”.

Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι για κάθε παιδί οικογένειας που δεν βρίσκεται θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, θα χορηγείται κουπόνι ύψους 180 ευρώ ανά μήνα για 10 μήνες τον χρόνο.

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30% σε δύο χρόνια, 20% τον πρώτο χρόνο και 10% το δεύτερο και πρόσθεσε ότι εντός δύο ετών, θα μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής στις επιχειρήσεις στο 20%.

Παράλληλα μειώνεται η φορολόγηση στα μερίσματα από 15% στο 5% και επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% και καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.Επίσης αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ σε 25.000 ευρώ σημειώνοντας με νόημα ότι “αυτά ετα μέτρα που μπορούμε να δεσμευτούμε, με προϋπόθεση ανάκαμψης της οικονομίας και μείωση των στόχων για πλεονάσματα”.

Αναφερόμενος στην ανάπτυξη ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον για επενδύσεις, με χαμηλή φορολογία και μηδενική γραφειοκρατία και προέτρεψε τους επιχειρηματίες να βοηθήσουν την χώρα τώρα που τους έχει ανάγκη με επενδύσεις.

“Ας πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων τις παλαιοαριστερές εμμονές και ιδεοληψίες. Πρέπει να απενοχοποιήσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και να τη στηρίξουμε χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον. Ας τους δείξουμε την έξοδο και ας τους στείλουμε σπίτι τους, για να αναπνεύσουμε ελεύθερα. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό αναπτυξιακό σοκ, το οποίο θα αξιοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, μέσω της αποκατάστασης της ρευστότητας, της μεταρρύθμισης των αγορών προϊόντων, των αποκρατικοποιήσεων και των παρεμβάσεων θεσμικό πλαίσιο της επιχειρηματικότητας” υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα έκανε λόγο για μείωση του ειδικού τέλους της ΕΡΤ,η οποία πρέπει να αναπροσαρμοστεί και να λειτουργήσει με ιδιωτικά κριτήρια ως ένας ανταγωνιστικός σταθμός.

“Οι άμεσες παρεμβάσεις θα κοστίσουν 1,3 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δισ. τη διετία. Μια τέτοια πολιτική πρέπει να συνοδεύεται από σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών. Υπάρχουν περιθώρια νοικοκυρέματος στο δημόσιο. «Ναι» σε αξιολόγηση και κινητικότητα και όχι απολύσεις. Να εφαρμόσουμε μια στρατηγική καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του δημοσίου” τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

“Χρειαζόμαστε μία νέα συμφωνία, με μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% και τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, σε συνδυασμό με τη στοχευμένη μείωση των δαπανών και τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι “η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. θα είναι η κυβέρνηση των καλύτερων και των πιο ικανών. Δεν πρόκειται να κάνω καμία έκπτωση στην αξιοκρατία. Δεν θα ανεχθώ καμία έλλειψη μεταρρυθμιστικού σθένους. Από την πρώτη μέρα θα υλοποιήσει από την πρώτη μέρα το πρόγραμμα ως προς το σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Όχι μόνο θα το υλοποιήσει, αλλά θα το ενισχύσει”.

Παράλληλα έκανε λόγο για μια επενδυτική έκρηξη ύψους 100 δισ. την επόμενη πενταετία ώστε να ξεφύγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας.

“Το σχέδιο μας επαναφέρει στην πράξη την ανάγκη να επιστρέψει η κοινωνία και η οικονομία στις δημιουργικές αξίες της ζωής, που καθιστούν ισχυρές τις δημοκρατικές κοινωνίες: Στην αξιοκρατία, στη διαφάνεια, στη σκληρή δουλειά, στη δημιουργική φιλοδοξία, στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς, στην αλληλεγγύη και συνοχή” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η μείωση της ανεργίας θα έρθει από ιδιωτικές επενδύσεις και όχι από κομματικές προσλήψεις.

“Πρέπει να συνδιαμορφώσουμε ένα συλλογικό εθνικό όραμα για τη μετά το μνημόνιο Ελλάδα. Στο επίκεντρο του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης πρέπει να βρίσκεται μία παραδοχή, ότι η κοινωνική οικονομία της αγοράς μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες δουλειές” υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε με νόημα ότι “σήμερα δίνουμε όλοι μαζί ένα τέλος στον φαύλο κύκλο του λαϊκισμού. Ο καταστροφικός κύκλος της οικονομικής μιζέριας, που καθηλώνει τη χώρα στη στασιμότητα πρέπει επιτέλους να σπάσει. Η Ελλάδα χρειάζεται μία εθνική αναγέννηση”.

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη για να υπογράψουμε μία συμφωνία αλήθειας και σημείωσε ότι “η ευθύνη μου προς τους Έλληνες είναι να προτείνω ένα σχέδιο. Κανείς δεν περισσεύει στον αγώνα για να ξανακερδίσουμε το αύριο. Στέλνω στη νέα γενιά, ένα μήνυμα ενότητας και ελπίδας. Καταθέτω τον οδικό χάρτη για να φέρουμε την αξιοπρέπεια πίσω, για να γίνουμε όλοι καλύτεροι. Πρέπει να καλλιεργήσουμε μία νέα σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ πολιτών και πολιτικής”.

Kυριάκος ΜητσοτάκηςΔΕΘομιλία