Σημαντικές ενστάσεις στον ψηφισμένο νόμο του υπουργείου Παιδείας που επιτρέπει απολύσεις από τα ιδιωτικά σχολεία εφόσον αυτές είναι αιτιολογημένες βάζουν οι θεσμοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε έντονη αντίδραση από πλευράς ΔΝΤ, καθώς η ρύθμιση για τα ιδιωτικά σχολεία μπορεί να θεωρηθεί ως δεδικασμένο και για το εργασιακό καθεστώς σε άλλες εταιρείες. Παράλληλα, ζητήθηκε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νόμο, προκειμένου να συζητηθεί μελλοντικά, στο πλαίσιο της δεύτερη αξιολόγησης.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία διάταξη που ίσχυε από το 1976 και είχε καταργηθεί το 2012 βάσει της οποίας εάν ένας σχολάρχης θέλει να απολύσει εκπαιδευτικό μπορεί να το κάνει παρουσιάζοντας πλήρη αιτιολογία και τεκμηρίωση της απόφασης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ ζητούν επίμονα να αποσυρθεί η διάταξη θεωρώντας ότι μπορεί στο μέλλον να γενικευτεί και στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα των εργοδοτών να προβαίνουν σε απολύσεις. Από πλευράς της κυβέρνησης όμως λένε ότι επί τέσσερις μήνες συζητούσαν το νομοσχέδιο πριν κατατεθεί και ψηφιστεί (μάλιστα υπάρχουν και τα σχετικά email) χωρίς να προβάλλουν τότε αυτές τις αντιρρήσεις οι θεσμοί. Όπως διαμηνύουν μάλιστα «δεν υπάρχει περίπτωση» η κυβέρνηση να αποσύρει ψηφισμένο και συμφωνημένο με τους θεσμούς νόμο.