Προς την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου σε πολιτικό περιβάλλον "κινούμενης άμμου"

Λίγες ώρες πριν την τρίτη και τελική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που προκηρύχθηκε αιφνιδιαστικά από την Κυβέρνηση και δυόμισι χρόνια μετά το σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης συνεργασίας (με συμμετοχή και της ΔΗΜΑΡ) μετά τις εκλογές του 2012, με στόχο την σταθερή πορεία προς την ανάπτυξη και την έξοδο απ’ το Μνημόνιο, βρισκόμαστε και πάλι μια ανάσα πριν από νέες, πρόωρες, εκλογές.

Μετά από δύο ψηφοφορίες, τα αποτελέσματα των οποίων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τα επιτελεία των κομμάτων βρίσκονται σε προεκλογικό πυρετό.

Στον, χαμηλών προσδοκιών, αριθμό των 160 ψήφων της δεύτερης ψηφοφορίας προστέθηκαν άλλες οκτώ ψήφοι Ανεξάρτητων Βουλευτών.  Οι Βουλευτές που άφηναν περιθώρια θετικής ψήφου και είχαν προϊδεάσει με τον έναν ή άλλο τρόπο ότι θα μπορούσαν να ψηφίσουν τελικά τον υποψήφιο της Κυβέρνησης έχουν ήδη δώσει την ψήφο τους στη δεύτερη ψηφοφορία.

Αλλά και οι 168 ψήφοι υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα της δεύτερης ψηφοφορίας απέχουν πολύ από τους επιδιωκόμενους 180 που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου,καθώς φαίνεται δύσκολο να αντληθούν άλλες 12 ψήφοι από τις δεξαμενές των Ανεξάρτητων Βουλευτών, της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.

Επίσης, σενάρια των τελευταίων ημερών που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο θετικής ψήφου από Βουλευτές της Χρυσής Αυγής ακυρώθηκαν τόσο από Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Χρήστος Μαρκογιαννάκης) όσο και από τον Σταύρο Δήμα, που διεμήνυσαν ότι δεν θα γίνουν σε καμία περίπτωση αποδεκτές ψήφοι από την Χ.Α.

Εν τω μεταξύ, στην πορεία προς την ψηφοφορία που θα κρίνει την προκήρυξη ή όχι των εκλογών, οι τριγμοί, η κινητικότητα και οι μετασχηματισμοί στα κόμματα που προσδιορίζονται στο ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, αυξάνουν τη ρευστότητα και την αβεβαιότητα στο πολιτικό περιβάλλον.

Η προσέγγιση ΔΗΜΑΡ -ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω φημών για διάλυση της ΔΗΜΑΡ και κοινή εκλογική κάθοδο και η σύμπραξη των προερχόμενων από τη ΔΗΜΑΡ “μεταρρυθμιστών” με επικεφαλής τον Σπύρο Λυκούδη με “Το Ποτάμι”,δείχνουν ότι έχουμε εισέλθει σε περίοδο πολιτικών μετασχηματισμών και μεταβολών.

Η αβεβαιότητα αυτή δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία, που εκφράζεται τόσο από το Μαξίμου όσο και από τον υποψήφιο Σταύρο Δήμα, που ελπίζουν ότι Βουλευτές που δεν συμφωνούν με τις επιλογές ή τις αλλαγές που προωθούνται από τις ηγεσίες των άλλων κομμάτων, μπορεί, τελικά, να ψηφίσουν Πρόεδρο, για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών.

Με το σκεπτικό αυτό εκτυλίσσεται στο τελευταίο διήμερο ένα εργώδες παρασκήνιο για την προσέλκυση Βουλευτών. Γίνεται, επίσης, λόγος για κινήσεις και νέες πρωτοβουλίες από την πλευρά του Πρωθυπουργού, για νέο διάγγελμα, με σκοπό να υπογραμμίσει την ευθύνη των Βουλευτών έναντι των εξελίξεων, ενώ από δημοσιογραφικές πηγές διαδόθηκαν πληροφορίες ακόμη και για αιφνιδιαστική προκήρυξη εκλογών, πριν την τελική ψηφοφορία της Δευτέρας.

Στους Βουλευτές που, όπως εκτιμά η η Κυβέρνηση, θα μπορούσαν να μεταβάλουν τη στάση τους και από “παρών” που ψήφισαν στις προηγούμενες ψηφοφορίες να ψηφίσουν τελικά τον Σταύρο Δήμα κατατάσσονται η Νίκη Φούντα, που διαφώνησε με τη σύμπλευση ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ και ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Βύρων Πολύδωρας που είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν η ψήφος του ήταν η καθοριστική.

Προσδοκίες για μία ακόμη ψήφο δημιούργησε η πρόσφατη δήλωση του Βουλευτή των ΑΝΕΛ Μαρίνου Ουζουνίδη, ότι θα μπορούσε να ψηφίσει Πρόεδρο, αν προηγούνταν ανάλογες συνεννοήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ωστόσο, οι επίσημες ανακοινώσεις του Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος  Τέρενς Κουίκ διαβεβαιώνουν για το αντίθετο, μιλώντας για συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Υπάρχουν και οι πιο αισιόδοξοι που συμπεριλαμβάνουν στις προβλέψεις τους για υπερψήφιση του Σταύρου Δήμα και Βουλευτές που, αν και στο παρελθόν έκαναν αμφίσημες τοποθετήσεις, το τελευταίο διάστημα δήλωσαν με κατηγορηματικό τρόπο αποφασισμένοι για το αντίθετο, όπως οι Βασίλης Καπερνάρος, Μίμης Ανδρουλάκης και Πέτρος Τατσόπουλος.

Είναι προφανές ότι για να συμπληρωθεί ο αναγκαίος αριθμός των 180 Βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να υπάρξει μια θεαματική στροφή πολλών Βουλευτών, που, προς το παρόν, δεν διαφαίνεται.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι πολύ πιθανό ότι η προεδρική εκλογή θα οδηγήσει σε πρόωρες κάλπες, έκβαση που περιμένει και ο Γιώργος Παπανδρέου για να ανακοινώσει την ίδρυση νέου κόμματος, που αναμένεται να διασπάσει τον δεύτερο κυβερνητικό πόλο, το ήδη κατακερματισμένο ΠΑΣΟΚ.

 

 

 

 

 

Εκλογή Προέδρου της ΔημοκρατίαςΠρόωρες Εκλογές