Τσίπρας στη «Le Monde»: Χωρίς ελάφρυνση χρέους η Ελλάδα δύσκολα θα ξαναβρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης

Χωρίς ελάφρυνση του χρέους η Ελλάδα δύσκολα θα ξαναβρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην γαλλική εφημερίδα «Le Monde» ωστόσο όμως επισήμανε ότι η οικονομική κατάσταση στην χώρα σταδιακά θα βελτιώνεται. «Αν δεν δεχθούν να προσχωρήσουν σε αυτό ζήτημα, θα είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να ξαναβρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «αν δεν δώσουμε προτεραιότητα στην απασχόληση, η Ευρώπη θα βρεθεί σε κίνδυνο αποσύνθεσης, με άλλα δημοψηφίσματα που θα απορρίπτουν την Ε.Ε. και αντιευρωπαϊκές κυβερνήσεις εντός της ΕΕ».

Αναφερόμενος στην συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών εμφανίστηκε πεπεισμένος για τη βιωσιμότητά της ενώ παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του για την καθυστέρηση από χώρες της Ε.Ε. να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στην επανεγκατάσταση των προσφύγων. «Είναι απαράδεκτο να έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 3.000 πρόσφυγες το 2016, από τους 33.000 που προβλεπόταν», τόνισε ο κ. Τσίπρας στη γαλλική εφημερίδα.

Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία του να προσκαλέσει τους ηγέτες των Μεσογειακών κρατών της Ε.Ε. στην Αθήνα, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει στόχος δημιουργίας ενός μετώπου που θα διαιρεί την Ε.Ε., αλλά μια κοινή προσέγγιση των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της Μεσογείου που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός επιμένει στην ανάγκη αλλαγής του Συμφώνου Σταθερότητας, τονίζοντας , χαρακτηριστικά πώς «δεν πρόκειται για το λόγο του Θεού, αλλά για κανόνες τους οποίους έχουμε οι ίδιοι συμφωνήσει και τους οποίους πρέπει να βελτιώσουμε. Δεν είναι το Ευαγγέλιο».

Ο Αλέξης Τσίπρας επαναλαμβάνει ότι η κρίση δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη, και επισημαίνει ότι η χώρα μας είναι ένας πόλος σταθερότητας σε μια ασταθή γεωγραφική περιοχή. Αναφορικά με τις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα, μέσω του μνημονίου ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «έχουμε αντέξει, όμως είναι πια καιρός η Ευρώπη να δώσει το μήνυμα της εξόδου από την κρίση. Για τον ελληνικό λαό αλλά και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τις χρηματαγορές».

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται επίσης στο δημοψήφισμα, δηλώνοντας με νόημα ότι «αν είμαι ζωντανός σήμερα απέναντί σας σε αυτό το γραφείο, οφείλεται σε αυτό το δημοψήφισμα! Το ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο οφείλεται στο ότι ακούστηκε η δύναμη της ψυχής ενός λαού και στο ότι κατάφερα με καθαρό μυαλό να πάρω τις επόμενες ημέρες, τις αποφάσεις που έπρεπε» και έβαλε τέλος στα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ξεκαθαρίζοντας πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της θητείας μας.

 

Aλέξης ΤσίπραςLe Mondeσυνέντευξη