Συζητήσεις και ζυμώσεις στα «σαλόνια» και στους «διαδρόμους» της εξουσίας
Πολυεπίπεδες κινήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου, οπότε και θα κριθεί οριστικά εάν θα εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας στην Προεδρία της Δημοκρατίας ή η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.
Παρά τη Χριστουγεννιάτικη ραστώνη, στα…«σαλόνια» και στους «διαδρόμους» της εξουσίας διεξάγονται πολλές συζητήσεις και ζυμώσεις, ενώ τα τηλέφωνα έχουν «πάρει φωτιά», καθώς πολλές είναι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες για τον επικείμενο καθοριστικό τρίτο γύρο.
Παράλληλα, την παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα σε διάφορες συνάξεις, εορταστικά δείπνα και γεύματα, πολιτικών και οικονομικών παραγόντων του τόπου, η αγωνία ήταν κυρίαρχη για την επόμενη μέρα και το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πιθανότατα την 1η Φεβρουαρίου, λόγω αδυναμίας εκλογής του κ. Δήμα.
Και επειδή στην πολιτική πολλά πράγματα γίνονται και δεν λέγονται, κατά την περίφημη ρήση του ιδρυτή της ΝΔ και πατριάρχη της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, οι κινήσεις που διεξάγονται από την πλευρά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι σε πολλά πεδία.
Βασικός στόχος είναι να μεταπειστεί σημαντικός αριθμός ανεξάρτητων βουλευτών. Από τους εναπομείναντες 12 σε σύνολο 25 που παραμένουν στο «παρών», η κυβέρνηση ευελπιστεί στη θετική ψήφο των Βασίλη Καπερνάρου, Νίκης Φούντα, Βύρωνα Πολύδωρα και ίσως και του Μίμη Ανδρουλάκη, αν και δεν έχουν δώσει σήμα για αλλαγή της στάσης τους.
Η κυβέρνηση αναζητεί συνολικά 12 για να φθάσει από τους 168 που ψήφισαν τον κ. Δήμα στην δεύτερη ψηφοφορία στον «μαγικό αριθμό» των 180. Άρα, εκτός από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων θα πρέπει να «σπάσουν» και οι Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, οι οποίες μέχρι στιγμής παραμένουν συμπαγείς και οι πρόεδροί τους, οι Φώτης Κουβέλης καιΠάνος Καμμένος επιμένουν σκληρά στο «όχι».
Πάντως, ήδη η προχθεσινή συνέντευξη (στο Βήμα fm) του Μαρίνου Ουζουνίδη των ΑΝΕΛ θεωρήθηκε από τη ΝΔ ως θετικό σήμα, αν και ο εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ, μίλησε Χριστουγεννιάτικα για «μπετόν αρμε» Κ.Ο. και για βουλευτές που έχουν ονοματεπώνυμο (σ.σ.παρέπεμπε στη δήλωση του Πρωθυπουργού) και διευθύνσεις!
Ανεξάρτητα από το τι δηλώνουν οι εκπρόσωποι και διάφοροι κεντρικοί παράγοντες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, η προσοχή στρέφεται και στους βουλευτές αυτών των κομμάτων, καθώς αναζητούνται τουλάχιστον 9-10 από τις δυο Κ.Ο. και η εκτίμηση που υπάρχει στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης είναι ότι όλα θα κριθούν κυριολεκτικά μεταξύ της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας. Τότε ευελπιστούν να αλλάξουν στάση, εάν δουν ότι υπάρχει προοπτική επίτευξης του στόχου των 180, ορισμένοι βουλευτές που δεν θέλουν ακόμα να εκτεθούν.
Το δίλημμα θα είναι σκληρό και προς τους βουλευτές όμως από το Μέγαρο Μαξίμου και αυτό θα τεθεί και πάλι για μια ακόμη φορά με μεγαλύτερη ένταση, πιθανότατα την προσεχή Κυριακή με νέο διάγγελμα πιθανότατα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ο Πρωθυπουργός θα θέσει τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους και τονίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι πλέον έχουν εθνική, και όχι, προσωπική ευθύνη. Οι αναφορές του θα έχουν να κάνουν με την επαύριο της τρίτης ψηφοφορίας, εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος και είναι χαρακτηριστική και η επισήμανσή του μετά τη δεύτερη ψηφοφορία για εθνική περιπέτεια.
Πολλοί μιλάνε και ήδη κυκλοφορούν εδώ και τρεις μέρες σενάρια στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία για την πολιτική πρωτοβουλία που αναμένεται να αναλάβει ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ποια θα είναι αυτή η κίνηση, αλλά αυτό που έχει ξεκαθαριστεί είναι ότι ο κ. Σαμαράς θα αναφερθεί για μια ακόμη φορά στους κινδύνους από μια εκλογική αναμέτρηση.
Επίσης θα επισημάνει, όπως είπε και την περασμένη Κυριακή, τον οδικό χάρτη που έδωσε στους ανεξάρτητους βουλευτές και στα μέλη των Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ που ενδεχομένως θέλουν να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες: συναινετική εκλογή Προέδρου, διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα με τη συμμετοχή και στελεχών πλην της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, συμφωνία για το χρέος, ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος και διεξαγωγή εκλογών προς τα τέλη του φθινοπώρου του 2015.
Το ενδεχόμενο να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών έχει αποκλειστεί, ενώ ακόμα και το σενάριο να τεθεί θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου δεν προχώρησε, τουλάχιστον έως το βράδυ των Χριστουγέννων, καθώς κρίνεται ότι δεν θα οδηγήσει σε αλλαγή στάσης βουλευτών από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ, ενώ και από το Μέγαρο Μαξίμου το απορρίπτουν, όπως πράττουν εδώ και πολλούς μήνες, παρά το γεγονός ότι έχει τεθεί η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών από τον κ. Βενιζέλο αρκετές φορές.
Ο κ. Δήμας που είχε το τελευταίο τριήμερο πολλές τηλεφωνικές επαφές με κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς βουλευτές, παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος, αν και είναι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του.
Ο ίδιος θεωρεί ότι ακόμα και η δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ψήφους της Χρυσής Αυγής, θα αποτελέσει ένα ακόμα όπλο ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης της «Μεγάλης Δευτέρας» για την πολιτική ζωή του τόπου, αν και παραμονές της Πρωτοχρονιάς και εν μέσω του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων.
Πηγή: http://www.tovima.gr/